Ez az ősrégi módszer igazán hatásos a köhögés ellen.
A mostani egyik nap enyhe, másik nap mínuszokban röpködő télen könnyű meghűlni, a köhögés pedig sokszor hosszú hetekig megmarad. Ez ellen rendkívül jó azonban a fekete retek.
Nyersen fogyasztva az egyik legjobb téli C- és B-vitamin-forrás, de emellett bőven található benne vas, foszfor, kalcium és magnézium is. Segíti a máj működését, vízhajtó hatása van, és emésztési zavarokra is hatásos. Emellett azonban leggyakrabban felső légúti panaszok enyhítésére szokták használni, hiszen hatásosan csillapítja a köhögést, a torokfájást, és enyhíti az influenzás tüneteket.
Hozzávalók:
1 nagyobb fekete retek
méz
Elkészítés:
Vágd le a retek felső részét, vájd ki kanállal a belsejének körülbelül az egyharmadát úgy, hogy hagysz egy kb. 1 cm-es peremet.
Lyukaszd ki a retek alsó részét, majd tedd a retket egy széles peremű üvegpohárba. Önts bele mézet, hogy kitöltse a zöldségbe vájt mélyedést, majd az egészet tedd be egy éjszakára a hűtőbe.
Reggelre a méz átfolyik a retek alján lévő lyukon, és telítődik a zöldségben található hatóanyagokkal. Ebből a mézből fogyassz kiskanállal, magában, de a teádat is ízesítheted vele.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre