RETRO RÁDIÓ

Tudtad? Ezekre a vitaminokra van a legnagyobb szüksége szervezetünknekMegosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.27.
agy egészség

Az agy és az idegrendszer nagyon sok tápanyagot igényelnek, még a test többi szövetéhez képest is. Az agy csupán a test tömegének kettő százalékát teszi ki, de mégis elhasználja a energiájának és a vérnek húsz százalékát. A megfelelő mikro- és makrotápanyagokkal történő "olajozás" nemcsak a szellemi egészség fenntartásában játszik fontos szerepet, hanem hozzájárul a komolyabb betegségek megelőzésében is. A Harvard Medical School munkatársa, Dr. Uma Naidoo kutatásai szerint a B-vitaminok azok, melyek elengedhetetlen szerepet játszanak az agy egészségének támogatásában, fenntartásában.

 

EZÉRT FONTOSAK A B-VITAMINOK

A B-vitaminok növelik a stressztűrő képességünket, jótékony hatással vannak az emlékezőképesség megőrzésére és segítenek fiatalon tartani az agyat. A B1-vitamin, más néven tiamin, az agy "karbantartója", amely jó hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. A B2-vitamin, vagy más néven riboflavin, segít a sejtek növekedésében, az energiatermelésben, valamint a zsírok és például a gyógyszerkészítmények lebontásában is.

A B-vitaminok jótékony hatással vannak az emlékezőképesség megőrzésére és segítenek fiatalon tartani az agyat /Fotó: Illusztráció - Shutterstock

 

Dr. Uma Naidoo szerint a B3-vitamin a legfontosabb a B-vitaminok közül, mert nagyon kiemelkedő szerepet játszik a szervezet energiaellátásában. 400 enzimmel működik együtt, hogy átalakítsa az anyagokat energiává, de emellett nélkülözhetetlen a gyulladások leküzdésében is.

A szakértő szerint fontos megemlíteni még a B5-, a B6-, a B7-, a B9- és a B12-vitaminok jelentőségét is, amelyek rendszeres fogyasztása jótékony hatással bír az agy egészségére. A B12-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez és a homocisztein lebontásában is nélkülözhetetlen szerepet játszik. A homocisztein az aminosav, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a B-vitaminok (B1, B2, B3, B6, folsav, B12, pantoténsav és biotin) nagyon hasznosak a depresszió és a szorongás enyhítésében is.

A B-vitaminokat B-komplex néven tabletta formájában is pótolhatjuk, de sok élelmiszerben is megtalálhatók, például a tojásban, a hüvelyesekben, a spenótban, a káposztában, a napraforgómagban és a lazacban is. Elengedhetetlen, hogy rendszeresen és megfelelő mennyiségben jussunk hozzájuk, különösen idős korban, mert az idősebb szervezet már nehezebben tudja a vitaminokat hasznosítani.


 

 

Ezeket olvastad már?
Zseniális módszer: így mozdíthatod ki a derékfájást okozó becsípődött ideget

Zseniális módszer: így mozdíthatod ki a derékfájást okozó becsípődött ideget

Nem kell többé aggódnod: így tesztelhető ingyen és gyorsan a demencia

Nem kell többé aggódnod: így tesztelhető ingyen és gyorsan a demencia

Vigyázz! Ezek az ételkombinációk veszélyesek! Nem mindegy, mit mivel eszel!

Vigyázz! Ezek az ételkombinációk veszélyesek! Nem mindegy, mit mivel eszel!

Ezekre a szűrővizsgálatokra minden nyugdíjasnak el kell mennie, életet menthet

Ezekre a szűrővizsgálatokra minden nyugdíjasnak el kell mennie, életet menthet

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás