RETRO RÁDIÓ

Leleplezték: ezek lesznek 2023 kajatrendjei!





A gasztronómia szerelmeseinek nem kell aggódniuk, ez az év is számtalan lehetőséget tartogat, miközben az egészség egyre nagyobb szerepet kap.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.25.
gasztronómia

Az egészséges és környezettudatos életmód évről évre nagyobb hangsúlyt kap, a koronavírus pedig csak még nagyobb lökést adott ennek az iránynak, egyre kijjebb szorítva a túlfogyasztás és az egészségtelen termékek halmozásának gyakorlatát. A Delish összegyűjtötte azt a kilenc trendet, amelyek meg fogják határozni 2023-at.

Fotó: Pixabay

1. Konzervhalak felvirágzása

A halfogyasztás pozitív hatásairól már számtalan tanulmány született, mégis, sokszor nehéz beépíteni a halat az étkezési mintánkba – erre nyújthatnak megoldást a szószban vagy olajban eltett, édesvízi vagy tengeri halak, amelyeknek még az ára is egészen barátinak mondható. Emellett klímabarát módon készülnek, magas az omega-3 zsírtartalmuk, és számtalan fogásfajtához felhasználhatóak.

2. A növényi alapú tészták térhódítása

A növényi alapú étkezés híveinek tábora napról napra duzzad, de a növényi alapú tészták a húsevők tányérján is joggal követelhetnek helyet maguknak. Ezek a tészták nem gabonalisztből készülnek, hanem zöldségekből, például répából, cukkiniból vagy karfiolból, ezáltal jóval magasabb a tápérték-tartalmuk, miközben az ízük alig különbözik a klasszikus tésztától. Azt pedig talán magyarázni sem kell, hogy egy tészta közel ezerféleképpen elkészíthető, a fantáziánkat az interneten fellelhető receptek is támogatják.

Fotó: Pixabay

3. Kevesebb homár

Ezt a trendet a legtöbb magyar tudtán kívül valószínűleg egész életében követte, azonban a tengerrel rendelkező országokban nagy hagyománya van a homárfogyasztásnak – pontosabban csak volt, ugyanis 2023 fordulatot hoz ezen a téren is. A homárok halászata többféle aggályra adott okot, többek között a bálnák élőhelyét is veszélyezteti, a homártelepek fenntartása kimeríti a környezetet, míg az elkészítés módja miatt az állatvédők emelik fel a hangjukat, így idén jóval kevesebb étterem kínálatán jelenik meg a homár.

4. Színre lép a kelp

A kelp egy tengeri moszatfajta, amely villámgyorsan ugrott fel a fenntartható szuperélelmiszerek listájára, és nemcsak alapanyagként használható, hanem ropogtatnivalóként is ismert az északi vidékeken, de még a halat is lehet helyettesíteni vele. Ez a jódban felettébb gazdag moszat azzal a ténnyel is a maga pártjára állítja a környezetvédőket, hogy képes elnyelni az atmoszférából a szenet, ezért egyre nagyobb területeken termesztik.

Fotó: Pixabay

5. Újra divat a datolya

Az édes gyümölcsöt az ősi Mezopotámia óta ismeri és használja az emberiség, azonban néha-néha eltűnik a gasztrotrendek köréből. Ez 2023-ban megváltozik: a fogyasztásra kész datolya gazdag antioxidánsban, ezzel pedig erősíti a gyomor és a csontok egészségét. Ráadásul a gyümölcsöt nemrég a TikTok-felhasználók is felfedezték.

6. Gasztrotéren is véleményvezérré válik a TikTok

A videómegosztó portál népszerűsége robbanásszerűen növekszik, 2022 végére már közel 2 milliárd felhasználója volt az applikációnak. A fiatalabb generáció jelentős része már minden jellegű hírt innen gyűjt, így nem is csoda, hogy főzési technikák és újítások esetében is százezrek keresnek ötletet a vasárnapi ebéd elkészítéséhez a felületen.

Fotó: Pixabay

7. Trendi lesz az alkoholmentes koktél

Míg hosszú ideig nevetség tárgya volt az alkoholmentes sör vagy koktél a bulizó fiatalok körében, addig 2023-ra már sokkal gyakrabban választják majd az előrejelzések szerint a 0% alkoholtartalmú italokat. A szárazjanuár és a száraznovember közé is nagy eséllyel beékelődnek még hosszabb alkoholmentes időszakok, erre készülve egyre több gyártó áll elő palackos, dobozos alkoholmentes koktéllal, míg a mixerek szabadjára engedhetik a fantáziájukat ezen a területen: olyan italokat kell megalkotniuk, amelyek finomak, extravagáns kinézetűek, de az elfogyasztásuk után is tiszta marad a fej.

8. Egyedül étkezni nem ciki

Egyre inkább előtérbe kerül az önismeret, az önmagunkkal való harmónia kialakításának igénye, és ezáltal az, ami egykor még cikinek számított, 2023-ra divat lesz: egyre többen foglalnak éttermekbe csak egy emberre asztalt. A vélemények szerint így sokkal inkább átadhatjuk magunkat az étel és a hangulat varázsának, és az éttermek is egyre több ajánlattal készülnek a magányos vendégek számára.

Fotó: Pixabay

9. A gasztronómia határozza meg az utazást

A koronavírus keresztül húzta a világ lakosainak utazási terveit, de mostanra már a korlátozások legtöbbjét feloldották, a világ újra nyitva a turisták előtt. Míg korábban a látnivalók alapján döntöttük el, hová utazzunk, addig 2023-ban már egyre több esetben a helyi konyha fogja eldönteni a vitát, sokkal nyitottabbá válunk a megszokott ízvilágunktól eltérő gasztronómia ínyencségekre. Ezt a fordulatot az országok turisztikai iparága is felismerte, egyre több prospektusban kapnak főszerepet a nemzeti ételek, kézműves italok, ritka alapanyagok.





 





Ezeket olvastad már?
Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás