RETRO RÁDIÓ

Sokat innál éjjel? Így előzd meg a macskajajt!





Tippek a szilveszteri buli utóhatásai ellen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.31.
másnaposság recept tippek ellenszer

A Szilveszter az sokaknak nem csak az év utolsó napját jelenti, hanem egy igazán jó óév búcsúztató partit is. A kedvcsinálóként ilyenkor elfogyasztott alkohol azonban másnap rémes reggelt, fejfájást, másnaposságot okozhat. Ám nem kell, hogy így legyen, ha bevetünk egy- két trükköt, akkor elkerülhető a macskajaj.

A másnaposság egy kis odafigyeléssel elkerülhető Fotó: Csóka Ferenc

1. Ne csak igyunk, együnk is!

A megelőzés indulhat azzal az egyszerű trükkel, hogy jól bevacsorázunk az esti buli előtt. Az alkohol felszívódását ugyanis egyebek mellett teli gyomor is hátráltatja. 

2. Multivitamint elő!

A másnaposság kialakulását a dehidratáció mellett az oxidatív stressz és gyulladások megjelenése is fokozza. Ennek megelőzésére azonban kiváló védelmet nyújthatnak az antioxidánsok. Így a parti előtt a legjobb, ha bekapunk egy multivitamint, vagy kifejezetten ügyelünk arra, hogy antioxidáns tartalmú éteket és italokat fogyasszunk.

3. Sörre bor mindenkor? 

Szintén praktikus észben tartanunk, hogy a legjobb, ha a buli alatt egyfélét iszunk, és nem keverjük a különféle italokat. A koktélok ugyanis a vártnál akár nagyobb mennyiségű alkoholt is tartalmazhatnak. Márpedig emiatt könnyen ihatunk többet a kelleténél. 

4. Hidratáljunk!

Mivel akkor is rosszabbul fogjuk magunkat érezni másnap, ha nem iszunk elég vizet az alkohol mellé, mert a szervezetünk kiszárad. Alkoholfogyasztás közben érdemes tehát odafigyelni arra is, hogy minél több vizet igyunk. Nem kell azonban megriadni ettől, megoldhatjuk ezt "okosba" is: vannak olyan italok - ilyen például a vodka szódával és a fröccs- amelyekhez már alapból jár a víz, így, ha ezeket isszuk, lehet, hogy meg is ússzuk a komoly másnaposságot. Szintén segíthet a macskajaj megelőzésében az olyan sportital, amely hidratál és az elektrolit-raktárat is feltöltik, amelyek kimerülnek alkoholfogyasztás közben. Jó észben tartani, hogy érdemes két alkoholos ital után egy olyan italt legurítani, amiben elektrolitek vannak.

Alkohol mellé jó, ha vizet is iszunk Fotó: Pixabay

5. Csak óvatosan a cigivel!

Tanulmányok igazolják, hogy azok, akik az alkohol fogyasztása mellett még cigiztek is, másnap sokkal rosszabbul voltak azoknál, akik csak ittak. Ha meg tudod állni, hogy rágyújts az alkohol mellé, másnap ezt a döntésedet meghálálja a szervezeted.

6. Pihentető alvást!

Az alváshiány is ronthatja a másnapi állapotot. Ezért akármikor is érünk haza a buliból, érdemes mindenképp jól besötétített, zavaró hanghatástól mentes szobában aludnunk egy jó nagyot, hogy testünk kipihenhesse magát.

7. Pótoljuk a szénhidrátot!

Sokan máig esküsznek ilyenkor egy kis savanykás ízű levesre. Nem véletlenül népszerű a másnaposak körében például a  korhely-, a zöldbab- vagy éppen az uborkaleves receptje. Az is sokat segíthet azonban, ha valamilyen tojásos ételt eszünk, amit narancslével öblítünk le. A tojás ugyanis segít az alkohol lebontásában, míg a narancslé az "észhez térésben" és a hidratálásban segíthet.

+1 Kutyaharapást szőrével!

Vannak akik szintén egy régről ránk maradt gyógymódot alkalmaznak ilyenkor. Ők azok, akik bízva a gyógysör jótékony hatásában ezt fogyasztják, de aki a koktélt ilyenkor is jobban szereti, azt is kipróbálhatja másnaposság ellen. Ennek elkészítése nem igényel sok időt. Elég, ha két deciliter narancslé mellé egy kiskanálnyi gyümölcscukrot keverünk, majd csipetnyi sóval és fél magnézium pezsgőtablettával bolondítjuk meg. A magnézium ugyanis az elvesztett ásványi anyagokat pótolja, a C-vitamin megerősíti az agyi funkciókat, míg a gyümölcscukor a májműködés serkentését.

Másnaposan a tojás mellé fogyasszunk narancslét Fotó: Metropol/MK

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás