Néha mindannyiunkkal megesik, hogy már egy-két pohár bor után a fejünkbe száll a dicsőség, de az sem ritka, hogy nem csak néhány pohár italt, hanem jóval többet iszunk a kelleténél. Összeszedtük azokat a recepteket, amivel enyhíthető a másnaposság.
A legtöbb ember számára szilveszterkor elengedhetetlen, hogy alkoholt igyon, különösen az újévi koccintásnál a pezsgőzés, azonban érdemes vele csínján bánni, hiszen ha sokat iszunk belőle, akkor másnap bizony nehezen indulhat a nap.
Nincs újév korhelyleves nélkül. Ez a leves egy igen egyszerűen összerakható étel, hiszen nem kell hozzá sok összetevő. Szilveszter másnapján érdemes savanyú vagy savanyított ételt enni, ugyanis kíméli a gyomrunkat és megfelelő ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetünket.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mossuk át a káposztát bő vízben, majd tegyük fel főni 2 liter vízben. Tegyük bele a babérlevelet, borsot, az apróra vágott oldalast és a felkarikázott kolbászt is. Főzzük puhára, az elforrt vizet pedig folyamatosan pótoljuk.
Miután puhára főtt, készítsük el a rántást. Pirítsuk meg az olajon az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a lisztet és gyorsan kavargatva dolgozzuk simára. Húzzuk le a tűzről, nyomjuk bele a fokhagymát és hintsük meg pirospaprikával. Öntsük fel fél deci hideg vízzel, majd kavarjuk simára.
Szintén kellemes étel a másnaposság esetén a székelykáposzta, amely a savanyúsága miatt egy igazán nyerő választás. Bár ez egy kicsit testesebb étel, ettől függetlenül kiváló választás macskajaj esetén.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst megmossuk és kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd kevés vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a fokhagymát, majd beledobjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Kis lángon kb. 45 perc alatt félpuhára pároljuk. Ha zsírjára sül, akkor a vizet alatta folyamatosan pótoljuk.
Ha túl savanyúnak találjuk a káposztát, akkor kimossuk, és miután jól kinyomkodtuk, a félkész pörköltbe tesszük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi éppen ellepi a káposztát. Főzzük tovább kis lángon további 50 percig, az elforrt vizet szintén pótoljuk. Akkor jó, hogyha a hús és a káposzta egyszerre pirul meg. Ekkor keverjük simára a lisztet a tejföllel, majd sűrűsítsük vele a káposztát.
Az új év első napján nem mindig vágyunk háromfogásos lakomára, pláne akkor nem, ha a szilvesztert átmulattuk. Ilyenkor a legjobb választás egy egyszerű és gyorsan elkészíthető étel, a hagymaleves, amiben kalória alig van, húst pedig egyáltalán nem tartalmaz.
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
Olvaszd meg a cukrot kis lángon, majd mehet hozzá a vaj, és azon puhítsd meg a hajszálvékonyra felkarikázott hagymákat úgy 10 perc alatt. Ezután mehet rá egy kanál liszt, majd ha megkeverted, az alaplé és a bor. Kis lángon, fedő alatt adj neki 20 percet, majd ha már nem forró, kóstold meg, és sózd, ha szükséges. Ha szeretnéd tovább fűszerezni, a fehér bors és az őrölt kömény is jól áll neki.
A legegyszerűbb, ha a majonézes, sajtos kenyereket a sütő grillfokozatán pirítod meg, és ezzel tálalod a levest.
Ha tényleg alig van időnk valamit főzni, de szeretnénk egy kicsit kigyógyulni a másnaposságból, akkor érdemes egy tojásrántottát elkészíteni, mivel a tojás rengeteg vitamint tartalmaz, így kifejezetten hasznos másnaposságra. Segít megtisztulni a méreganyagoktól: a benne található cisztein segíti a másnaposságért felelős acetaldehid mielőbbi lebontását.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tojásokat nem tányérba, hanem egy magasabb falú edénybe ütöm. A keveréshez nem villát veszek elő, hanem a botturmixot, és szép egyenletesre turmixolom a tojásokat. (Akinek gépgyorsaságú csuklója van, próbálkozhat kézi habverővel is, de nem lesz ugyanaz a végeredmény.) Amikor a keverék kissé kifehéredik és habos lesz, akkor jó. Ezután a serpenyőben vajat olvasztok. Nagyon alacsony lángon hozzákeverem a tojásokat, és ugyanezen a takarék hőmérsékleten sütöm őket lágyra.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre