RETRO RÁDIÓ

Kiderült, melyik lesz az idei év diétája





A szakértők alaposan kielemezték a legnépszerűbb étrendeket, és felállították a legegészségesebbeket a képzeletbeli dobogóra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.08.
Módosítva: 2023.01.08.
Egészséges életmód

Amerikai dietetikusok minden évben rangsorolják a legismertebb diétákat, és a legtöbb egészségügyi haszonnal járót ajánlják az új évre az egészségtudatos emberek figyelmébe. 2023 azonban nem hoz változást: sorban ötödszörre is a mediterrán diéta diadalmaskodott a megmérettetésen – írja a CNN.

Fotó: Pixabay

A dobogó további két fokára még a magas vérnyomás kezelésére ajánlatos DASH-diéta, valamint a főképp növényi alapú étkezésen nyugvó flexitáriánus étrend fért fel – ez utóbbi alkalomadtán engedélyezi az állati eredetű termékek fogyasztását, így a húsevést is. A két étrend 2022-ben szintén a második és harmadik helyen végzett a dietetikusok ajánlásai alapján.

Gretel Schueller, a jelentés vezető szerkesztője elmondta, hogy mivel a társadalom világszinten elöregedik, egyre inkább előtérbe kerülnek az élettartam meghosszabbítását ígérő étrendek. Míg korábban a szakértők minden évben 40 különböző diétát vizsgáltak, idén csak 24 típust vettek górcső alá, de így is magasan a mediterrán étrend nyerte a 2023 diétája címet.

A friss, helyi zöldségben és gyümölcsben, magvakban, valamint olívaolajban és tengeri halakban gazdag mediterrán étrend kapcsán azonban arra figyelmeztettek a dietetikusok, hogy nem szükséges szigorúan ragaszkodnunk a mediterrán térségben honos zöldségekhez és gyümölcsökhöz – nyugodtan helyettesítsük be ezt helyi friss termékekkel, csak a minta legyen azonos.

Fotó: Pixabay

Az idei listán két új diéta is helyet kapott, ezek a Keyto- és a Pritikin-étrendek, amelyek szintén azt mutatják, hogy egyre nagyobb az igény a növényi alapú étkezésre. A ketodiéta gyakorlatilag a mediterrán étrend rugalmas, húsmentes, alacsony szénhidráttartalmú változata, míg a Pritikin-étrend alacsony zsír- és magas rosttartalomra koncentrálva teszi lehetővé friss növényi és állati eredetű ételek fogyasztását.

A mediterrán étrendről kutatások tucatjai bizonyították, hogy számos betegség, így a diabétesz, a demencia, a magas koleszterinszint, a depresszió és a mellrák kialakulásának esélyét is  csökkenti, miközben erősíti a csontokat, a szívet és növeli a várható élettartamot.

A rangsor felállításakor a 27 szakértő az alábbi kérdéseket vette figyelembe: mennyire egyszerű követni az étrendet, mekkora eséllyel és mennyi idő alatt veszít súlyt a diétázó, mennyire hatékony az étrend a keringési betegségek és diabétesz megelőzésében, és mennyire teljes a trend tápanyaghalmaza. Utóbbi miatt került a lista végére a kizárólag nyers élelmiszerekre koncentráló étrend, amely komoly élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatokkal is járhat.





 





Ezeket olvastad már?
Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás