Ezeket edd, ha az elméd is frissen akarod tartani!





Igaz a mondás, mely szerint „az vagy, amit megeszel”. A megfelelő étkezésnek számos pozitív hatása van, többek között a kognitív funkciók fejlesztése.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.13.
egészséges táplálkozás

A jól megválasztott táplálék javíthatja a memóriánkat, a kognitív funkcióinkat, a koncentrációnkat, a hangulatunkat, a döntéshozatali készségünket, sőt segíti, hogy könnyebben kezeljük a stresszt. A themindsjournal.com összegyűjtötte, mit kell ennünk ahhoz, hogy az elménk természetes módon éles maradjon.

Vigyél egy kis tudatosságot a táplálkozásodba, az elméd meghálálja! Akár egy gyorsan elkészíthető turmix formájában is elfogyaszthatod az egészséges gyümölcsöket, zöldségeket Forrás: Pixabay

Mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek egészségesek, de a leveles zöldek – mint például a brokkoli és a kelkáposzta – szuperélelmiszerek, amelyek javíthatják agyunk egészségét. A Harvard Medical School által végzett kutatás bizonyította, hogy a növényi alapú élelmiszerek segíthetnek lelassítani a kognitív hanyatlást magas vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően. A brokkoli például tele van K-vitaminnal, amely bevitele összefüggésben áll az idősebb felnőttek jobb memóriájával.

A legtöbben tisztában vagyunk a kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságaival, de ez az élénk sárga fűszer, mely gazdag kurkuminban, segít javítani az agyunk oxigénfelvételét. A kurkuma nemcsak a kognitív funkciókat és a memóriát erősíti, hanem lassítja az Alzheimer-kórt okozó gyulladások kialakulását is. Fogyasztása emellett hozzájárul a hangulat javításához és a depresszió csökkentéséhez azáltal, hogy növeli az agy szerotonin- és dopaminszintjét.

Az olyan bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, az eper, a szeder és a fekete ribizli, tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megvédik agyunkat az oxidatív stressztől, azaz a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyának felborulásától. Tanulmányok kimutatták, hogy jót tesznek az agynak, mivel „megelőzik az életkorral összefüggő neurodegeneratív (idegsejteket érintő) betegségeket”. A Harvard Medical School szerint heti két vagy több adag áfonya és eper elfogyasztása késleltetheti a memória romlását. Egyszerűen dobj néhány szem gyümölcsöt a turmixodhoz, és máris tettél magadért.

A hal ereje

A halak, mint a lazac, a tonhal, a tőkehal, a szardínia, a hering és a makréla omega-3 zsírsavakban gazdagok, képesek növelni az agy véráramlását és javítani a gondolkodást, a kognitív készségeket. Ha vegán vagy, vagy nem szereted a halat, választhatsz alternatív omega-3-forrásokat, például szójababot, lenmagot, diót, avokádót vagy omega-3-kiegészítőket.

Jó hír: a kávé sem rossz!

Nem gond, ha el sem bírnád kezdeni a napot egy csésze kávé vagy tea nélkül. A kávé segít ébren maradni, javítja a fókuszáló képességet és a hangulatot, valamint segít megszilárdítani a memóriát. Antioxidánsokban gazdag, segít az agy egészségének megőrzésében. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat a kognitív hanyatlás ellen, és csökkentheti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Persze a fogyasztást illetően a kulcs a mértékletesség! A kávéhoz hasonlóan a zöld tea is javítja az agyműködést, a memóriát, az éberséget, a hangulatot és a teljesítményt. A zöld tea L-teanin aminosavat is tartalmaz, amely segít ellazulni.

Az avokádó tele van rostokkal és egyszeresen telítetlen zsírokkal. Agyserkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és javítja agyunk vérellátását. K-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és káliumban is gazdag, így serkenti a kognitív funkciókat. További jó hír, hogy az étcsokoládé is gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, aminek köszönhetően növeli az agy vérellátását és teljesítményét. Hangulatjavító hatása van, tehát bűntudat nélkül fogyaszthatod, de persze mértékkel!

A diófélék és a magvak antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdagok, rendszeres fogyasztásukat meghálálja a szervezeted. A diófélék gazdag fehérjeforrások és egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek javítják a memóriát. A napraforgómag, a tökmag, a mogyoró és a mandula szintén jótékony hatással vannak gondolkodási készségeinkre.

Ha szereted reggeliként fogyasztani a tojást, akkor örülhetsz, mert tele van kolinnal, folsavval és B-vitaminokkal, amelyek segítenek a hangulat szabályozásában, és javítják a tanulási képességet. Kiváló táplálék, akárcsak a teljes kiőrlésű gabonák. Ezek nemcsak a szív- és érrendszer egészségét óvják, hanem agyunk vérellátását is. A teljes kiőrlésű gabonában gazdag ételek, mint például a zab, az árpa és a bulgur, tele vannak vitaminokkal és rostokkal, és képesek stabilizálni a vércukorszintet. A felsoroltakon kívül narancsot, banánt, szójababot, fekete babot, zsályát, spenótot, paradicsomot, céklát és még némi vörösbort is hozzáadhatsz az étrendedhez, hogy megőrizd a mentális egészséged.





Ezeket olvastad már?
99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás