Az egészség a tét, pontosan így kellene aludnunk





Félsz a sötétben, ezért szükséged van némi fényforrásra még alváskor is? Pedig ezzel csak rontasz a helyzeten, sőt még az egészségednek is ártasz!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.02.
sötétség

Akadnak, akik tartanak a teljes sötétségtől még otthonukban is, pedig a fény száműzése segít megtalálni a csendet, a nyugalmat és a békét. Hiszed vagy sem, a sötétség képes világosságot hozni az elmébe! Számos gyakorlati előnye is van, amelyek hozzájárulnak az egészséghez. Mivel ilyenkor szinte semmit nem látsz, nem kell fókuszálnod, hagyhatod az elméd pihenni. Pontosan ezért fontos alvásnál a fényforrások kiszűréseírja a themindsjournal.com.

Barátkozz meg otthonod éjszakai sötétjével, ez hosszú távon számos pozitív hatást eredményez Forrás: Pixabay

Egészségesebb sötétben aludni!

A sötétség kulcsfontosságú az alvás-ébrenlét egészséges ciklusának fenntartásában és az alvásminőség javításában. Ha hosszú ideig a fényben tartózkodsz, például jól megvilágított szobában, aztán éjszaka a képernyők kék fényének vagy kitéve, akkor akadályoztatva lesz a biológiai órád. Talán mondani sem kell, hogy ez negatívan befolyásolja az alvás mennyiségét és minőségét. Amikor testünk órája diszharmóniában van, ki van téve az olyan betegségek kialakulásának, mint például a depresszió, a magas vérnyomás, az asztma és a 2-es típusú cukorbetegség.

Szervezetünk sötétben termeli a melatonint, az alvási ciklust irányító hormont, mely megnöveli a REM-ciklus hosszát. Ha azonban éjszaka is a fényben vagyunk, a melatonin termelése leáll. Ez hosszú távon is károsan hathat az egészségünkre, a hormon ugyanis számos betegség leküzdésében segít.

A sötétség további előnye, hogy segít jobban és gyorsabban elaludni, illetve nyugalomban átvészelni a különböző alvási szakaszokat. Mivel az emberi agy rendkívül érzékeny, mesterséges fény nélkül jobban és tovább alszol. A minőségi alvás pedig hozzájárul, hogy másnap reggel energikusan és felfrissülve érezzük magunkat. Kipihenve jobb a memóriánk és a koncentrációs készségünk, javul a hangulatunk és fizikailag is aktívabbnak érezzük magunkat, sőt a vérnyomásunk is nagyobb eséllyel lesz rendben.

Hiszed vagy sem, a súlykontrollban is szerepe lehet annak, ha alvásidőre száműzve van a mesterséges fény. Éjszaka több leptin nevű hormon szabadul fel, amely fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere ellenőrzésében, a glükóz-, zsír- és csontanyagcsere, valamint a jóllakottság és az éhségérzet szabályozásában. Alvás közben nincs éhségérzetünk, aminek evolúciós előnye is volt, mivel őseink csak korlátozottan vagy egyáltalán nem használhattak mesterséges fényt éjszaka. Ha ilyenkor világosabb környezetet teremtesz, akkor később tudsz elszundítani és annyira felborulhat a biológiai órád, hogy akár éjjel is rájárhatsz a hűtőre. Ez a szokás aztán szükségtelen súlygyarapodáshoz, cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás