RETRO RÁDIÓ

A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül





A konyhában rengetegen használják, de kevesen tudják, hogy gyógyerővel is bír. Azonban a rozmaring jótékony hatásai nem az ételben érvényesülnek: sokkal hatásosabb, ha szagolgatjuk.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.17.
rozmaring illoolaj tea

A decemberi időszak az illatoké, az aromapárologtatóké és az illóolajoké; de rozmaringolajat elég ritkán használunk ilyen célra. Pedig a rozmaring jótékony hatásai az olajon, pontosabban a szagláson keresztül is érvényesülnek. A népi gyógyászatban régóta ismert ez a gyógynövény, ma már inkább fűszerként használjuk sültekhez, halas ételekhez. Pedig érdemes teaként is fogyasztani, sőt az illóolaja is kincset ér; kutatások szerint a rozmaring illata akár 75%-kal javíthatja a memóriát.
 

Igazi gyógyír

A rozmaring jótékony hatásai közül a legközismertebb az immunerősítés, de emellett még számtalan módon támogatja a szervezetet, például gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásai is vannak. Serkenti a vérkeringést, késlelteti az öregedést, és gyorsítja egyes bőrbetegségek gyógyulását. Amellett, hogy teaként fogyasztja, érdemes az illóolaját is használni.

Javítja a memóriát

A rozmaringban található karnizonsav segít az agyi funkciók működésében, a növény hatóanyagai ugyanis serkentik az agy emlékezőképességét. Egy kísérlet során a résztvevők egyik csoportjával rozmaring illóolajat szagoltattak; a csoport tagjai 60-75%-kal nagyobb eséllyel emlékeztek vissza dolgokra, mint a kontrollcsoport, akik nem kaptak rozmaringolajat. Érdemes tehát a párologtatóba időnként csepegtetni az illóolajából; amiatt is, mert nem csak a memóriát javítja, de fertőtleníti is a szoba levegőjét.
 

Rosemary,Essential,Oil,Or,Infusion,On,An,Old,Wooden,Table.
Illóolajként is nagyon hatásos Fotó: Igor Normann / Shutterstock



Erre használható még az illóolaja

Nem csak szagolgatás céljából érdemes ezt az illóolajat beszerezni otthonra, hiszen a rozmaring jótékony hatásai máshogy is kihasználhatók. Segít a fejbőr problémáin, megszünteti a haj zsírosodását, a korpásodást. Enyhíti a reumás, ízületi panaszokat, csillapítja a fejfájást, de menstruációs problémák ellen is bevethető. Toroköblögetőként száraz, kaparó toroknál kiváló. Fontos, hogy akár párologtatásra, akár bedörzsölésre használjuk, soha ne lépjük át a napi javasolt mennyiséget – ezt a boltban vásárolt olaj leírásában megtaláljuk. Várandós kismamák, babák, kisgyermekek számára nem ajánlott még párologtatóban sem a használata, magas vérnyomásban szenvedők, epilepsziás betegek számára sem javasolt; krónikus betegséggel küzdők pedig kérjék ki orvosuk tanácsát, mielőtt használják az olajat!

Natural,Beauty,Middle,Age,Woman,Gently,Touching,Rosemary,Plants,,Enjoying
Kívül-belül erősíti a testet Fotó: Microgen / Shutterstock

 





 





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás