Ezt a jópofa, és nemcsak finom, de látványos gyümölcsdesszertet egy kedves fogorvos doktornőtől tanultam, akinek anyai rokona készített ilyen hűsítő-üdítő uzsonnát a nyári hőségben, még az 50-es években. Kipróbáltam, és a több mint fél évszázados recept időtállónak bizonyult, mert a vendégek pillanatok alatt kiürítették a dinnyetálat! Igaz, picit módosítottam az elkészítésen, hiszen egy nem orvosdinasztiában született családnál nincs feltétlen kéznél otthon fecskendő és tű, amivel 1 napig kívülről kellett volna injekciózni a rumot a görögdinnyébe, ezenkívül a belevaló gyümölcsöket erdélyi áfonyapálinkával bódítottam.
1 egész görögdinnye (magszegény ajánlott)
1 kicsi sárgadinnye
Idénygyümölcsökből 3-4 darab fajtánként (őszibarack, sárgabarack, szilva, feketeszeder, feketeribizli, málna stb.)
1-1,5 dl áfonyapálinka/likőr vagy más gyümölcspálinka, rum
A görögdinnyéből akkorát válasszunk, amennyi elég annyi embernek, ahányan esszük. Kipróbáljuk, hogyan áll meg a dinnye, majd kb. a kétharmadánál leskalpoljuk a tetejét (lásd videó). A dinnye belsejét és a levágott kalapot is kivájjuk (fagyis)kanállal.
A többi gyümölcsöt is feldaraboljuk, és a dinnyebéldarabokkal vegyesen visszatöltjük a dinnye hasába, úgy, hogy közben rétegenként közé löttyintjük az áfonyalikőrt. Ha megtelt a dinnyetál, rátesszük a dinnye tetejét, és mehet néhány órára a hűtőbe „összeérni”. Üvegtálkákba vagy poharakba tálaljuk.
Ha gyerekek is esznek a dinnyetálból, alkohol helyett tehetünk bele egy kis rumaromát vagy gyümölcsből készült házi szörpöt, de ezek nélkül, önmagában is finom, ha a dinnyében hűlve összeérnek a gyümölcsízek.
A kimaradt gyümölcsdarabokból a dinnyetálhoz hasonlóan ugyancsak készíthetünk egy gyümölcssalátát üvegtálban, de gyakran csak úgy elnassoljuk, míg várjuk, hogy a dinnyetál meghűljön. A sárgadinnye felét eleve készíthetjük úgy, hogy cikkekre vágjuk, és egy kalap alatt egy kis prosciuttóval betekert előételt is gyártunk.
Nézd, milyen menő!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre