
Fitt fasírt kacsamellből - zsemle helyett répával
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Ezt a jópofa, és nemcsak finom, de látványos gyümölcsdesszertet egy kedves fogorvos doktornőtől tanultam, akinek anyai rokona készített ilyen hűsítő-üdítő uzsonnát a nyári hőségben, még az 50-es években. Kipróbáltam, és a több mint fél évszázados recept időtállónak bizonyult, mert a vendégek pillanatok alatt kiürítették a dinnyetálat! Igaz, picit módosítottam az elkészítésen, hiszen egy nem orvosdinasztiában született családnál nincs feltétlen kéznél otthon fecskendő és tű, amivel 1 napig kívülről kellett volna injekciózni a rumot a görögdinnyébe, ezenkívül a belevaló gyümölcsöket erdélyi áfonyapálinkával bódítottam.
1 egész görögdinnye (magszegény ajánlott)
1 kicsi sárgadinnye
Idénygyümölcsökből 3-4 darab fajtánként (őszibarack, sárgabarack, szilva, feketeszeder, feketeribizli, málna stb.)
1-1,5 dl áfonyapálinka/likőr vagy más gyümölcspálinka, rum
A görögdinnyéből akkorát válasszunk, amennyi elég annyi embernek, ahányan esszük. Kipróbáljuk, hogyan áll meg a dinnye, majd kb. a kétharmadánál leskalpoljuk a tetejét (lásd videó). A dinnye belsejét és a levágott kalapot is kivájjuk (fagyis)kanállal.
A többi gyümölcsöt is feldaraboljuk, és a dinnyebéldarabokkal vegyesen visszatöltjük a dinnye hasába, úgy, hogy közben rétegenként közé löttyintjük az áfonyalikőrt. Ha megtelt a dinnyetál, rátesszük a dinnye tetejét, és mehet néhány órára a hűtőbe „összeérni”. Üvegtálkákba vagy poharakba tálaljuk.
Ha gyerekek is esznek a dinnyetálból, alkohol helyett tehetünk bele egy kis rumaromát vagy gyümölcsből készült házi szörpöt, de ezek nélkül, önmagában is finom, ha a dinnyében hűlve összeérnek a gyümölcsízek.
A kimaradt gyümölcsdarabokból a dinnyetálhoz hasonlóan ugyancsak készíthetünk egy gyümölcssalátát üvegtálban, de gyakran csak úgy elnassoljuk, míg várjuk, hogy a dinnyetál meghűljön. A sárgadinnye felét eleve készíthetjük úgy, hogy cikkekre vágjuk, és egy kalap alatt egy kis prosciuttóval betekert előételt is gyártunk.
Nézd, milyen menő!
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Örömteli csapatmunkában készült a 4500 szeletes Dobos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre