Hatalmas büszkeség: magyar sütemények a világ legjobbjai között





Magyarország gasztronómiája világhírű, ezúttal öt közönségkedvenc süteményünk is felkerült a világ legjobbjainak listájára.



Megosztás
Szerző: Metropol
2023.02.12. 12:30
desszert

A TasteAtlas nevű weboldal szerkesztői csapata nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy számtalan szempont alapján listába gyűjtsék és rangsorolják a világ tájainak fogásait, külön csoportokra bontva a főételeket, desszerteket, ősi vagy éppen igazán friss recepteket. Ezúttal a szokottnál is nehezebb célt tűztek ki maguk elé: a világ száz legjobb süteményének sorrendjét állították fel – és nekünk, magyaroknak, egy csepp okunk sincs szégyenkezni.

Fotó: Pixabay

A magyar cukrászművészet öt kiemelt szereplője képviselteti magát a százas listán. Bár bizonyára sokan a szívükhöz kapnak, amiért a karácsonyok egyik abszolút favoritja, a zserbó csak a 68. helyre volt érdemes, az vigasztalásra szolgálhat, hogy még így is csak 0,7 csillaggal maradt el az aranyérmestől. A lista összeállítói pedig azt javasolják, ha tehetjük, mindenképp keressük fel a zserbó „szülőotthonát”, a Gerbeaud-t is.

A zserbót épp csak egy hellyel előzte meg a ropogós tetejű, csokoládékrémes dobostorta, míg a somlói galuska egészen az 59. helyig kapaszkodott fel, amelyből a lista felállítói szerint a tokaji aszú sem hiányozhat. A szépséges Eszterházy-torta az 53. helyet nyerte el a világranglistán, és bár az eredeti recept még mandulát ír, a TasteAtlas szerint a dióval vagy mogyoróval készített vaníliakrémes torta is telitalálat.

Fotó: Pixabay

Magyarország legjobbja a krémes lett, 4,2 csillagos értékelése egészen a 34. helyig repítette a ragyogó vaníliakrémmel töltött, vékony, porcukros tésztalapokat, amely egyetlen igazi cukrászda kínálatából sem hiányozhat.

A világ legjobbjainak dobogójára egy brazil, egy orosz és egy lengyel sütemény került a szakértők pontozása alapján. A bronzérmet a brazil pavé nyerte el, amely egy tiramisuhoz hasonló, sütést nem igénylő, több rétegű torta, amelyet minden család máshogy készít el. A dobogó második fokára az orosz medovik jutott fel, amely Magyarországon sem ismeretlen, és akár a mézes krémes és a Marlenka szerelemgyerekének is tekinthetjük ezt a mézben gazdag süteményt. Az aranyérem pedig a lengyel sernik képzeletbeli nyakába került: a keresztény és zsidó konyha fogásainak ötvözéséből készült a túró- és sajttorta keresztezése, amely már a 17. században megjelent a lengyel asztalokon ünnepek idején.





 





Ezeket olvastad már?
„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

Rossz hír, kedden nem lesz zavartalan a napsütés

Rossz hír, kedden nem lesz zavartalan a napsütés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél feliratkozás