Nem is gondolnánk, milyen sok élelmiszer hamis Európában

27 ezer tonna hamis élelmiszert, közte legkevesebb 15 millió liter hamisított vagy módosított minőségű alkoholt foglaltak le átfogó nemzetközi művelet keretében Európában – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.20.
átfogó ellenőrzés

A fogyasztók egészségét súlyosan károsító hamis vagy hamisított, lejárt szavatosságú, vagy uniós engedéllyel nem rendelkező élelmiszerek és italok gyártóinak és forgalmazóinak felkutatására irányult a vizsgálat. Az illetékes uniós és nemzeti hatóságok által az élelmiszer-ellátási lánc egészében, vásártereken és üzletekben, valamint az online piacokon végzett ellenőrzés eredményeként nyolc bűnözői hálózatot számoltak fel. Nyolcvan ember ellen adtak ki elfogatóparancsot, a csalókkal együttműködő 137 embert jelentettek fel, legkevesebb 175 büntetőeljárást indítottak, és 2078 dossziét nyitottak közigazgatás rendje elleni bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

A lefoglalt, az egészségre komoly fenyegetést jelentő termékek között főként drága alkoholos italok, valamint étrend-kiegészítők, hús és húskészítmények, halfélék és más tengeri termékek, tejtermékek, gabonafélék és azokból származó termékek, valamint romlott gyümölcsök és zöldségek szerepeltek. Az Europol példaként kiemelte egy olasz pincészet esetét, amely módosított minőségű borokat állított elő és forgalmazott. A termelő vizet és cukrot adott a borhoz, vagy természetes aromákat használt. Az olasz hatóságok a borászat 10 alkalmazottját előállították és 1 millió liter módosított minőségű bort foglaltak le.

Spanyolországban 11 embert állítottak elő, mert gardénia nevű dísznövényből készített hamisított fűszert árultak sáfrányként. A mintegy 750 ezer euró értékű, 10 ezer kilogrammnyi hamisított árut lefoglalták. Az élelmiszer-biztonságért felelős portugál hatóságok fogyasztásra alkalmatlan húst találtak nemcsak áruházak polcain, hanem titkos vágóhidakon is. A nyomozás felderítette, hogy az elkövetők megfelelő engedéllyel nem rendelkező telepeken, rossz higiéniai körülmények között és állatorvosi ellenőrzés nélkül neveltek sertéseket. Az előállított hús nem volt nyomon követhető, és nem felelt meg a fogyasztásra vonatkozó minimumfeltételeknek sem.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás