RETRO RÁDIÓ

Újra itt a kánikula! Kimenjünk ilyenkor a szabadba sportolni vagy sem?





A brutális hőség idején a testmozgás háttérbe szorul. Ezekre érdemes odafigyelni, ha a kánikula alatt sportolsz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.14.
hasznos tanácsok

A nyári forróságban gyakran ahhoz sincs kedve az embernek, hogy lemenjen vásárolni, nemhogy ahhoz, hogy figyeljünk a rendszeres testmozgásra. A nagy meleg ilyenkor a kinti sportolás rovására megy és jobb esetben otthon vagy az edzőterembe megyünk le edzeni, rosszabb esetben egy időre felhagyunk a mozgással. Ha esetleg mégis úgy döntünk, hogy a kánikula ellenére is kimegyünk sportolni, akkor érdemes néhány dologra odafigyelni, nehogy sérülés vagy más baleset történjen.

Az árnyékos helyeket keressük, ha a kánikulában megyünk ki mozogni Fotó: Shutterstock

Szabad a kánikulában sportolni?

A nagy melegre kiadott figyelmeztetéseket mindenki ismeri, nem szabad 11–15 óra között a napon tartózkodni és fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra is. Ugyanezek a szabályok érvényesek a sportolókra is, tehát ha tehetjük, akkor ne erre az idősávra időzítsük az edzésünket. „A szándékosan, teljesítménynövelés céljából végzett mozgás a megfelelő kondícióval, megfelelő öltözetben és megfelelő folyadékpótlás mellett nem okozhat gondot” – nyilatkozta a Blikknek korábban dr. Gógl Álmos sportorvos.

Ha a nagy melegben sportolunk, akkor figyeljünk az öltözködésre is Fotó: Shutterstock

Ezt semmiképpen ne csináld, ha a kánikula alatt sportolsz!

A testmozgásnak van egy jótékony oldala, ha az ember a megfelelő pillanatban és jól végzi. Viszont sokat árthatunk az egészségünknek akkor, ha bizonyos szabályokat nem tartunk be. Így például aki korábban nem futott rendszeresen, az ne a nyári szabadság alatt kezdjen bele, pláne ne a kánikulában – hívja fel a figyelmet a kepmas.hu. Az étkezéssel is érdemes óvatosan bánni, ha valaki sportolás előtt evett, akkor a mozgással várjon még két órát, különben rosszul lehet vagy a teljesítmény is romolhat.

Mit igyunk és mit ne fogyasszunk, ha edzünk?

A meleg miatt többet izzadsz, így többet is kell innod. A folyadékpótlás pedig fontos, de nem mindegy, hogy mivel dehidratáljuk magunkat. Edzés közben a sima víz mellett érdemes izotóniás italt is fogyasztani a verejtékezéssel leadott ásványi anyagok pótlására. Amit viszont nem szabad mozgás közben inni, azok a koffeines italok, hiszen ezek fokozhatják a vízvesztést. Amit pedig egyértelműen tilos fogyasztani, az az alkohol. De bánj csínján a cukros löttyökkel is.

Ha a nagy melegben sportolunk, akkor még fokozottabban figyeljünk oda folyadékbevitelre Fotó: Shutterstock

Edzéstippek a nyári kánikula idején

  • A reggeli vagy az esti órákban (17 óra után, de még sötétedés előtt!) eddzen! Ilyenkor a hőmérséklet és az UV sugárzás is alacsonyabb, mint napközben.
  • Igyon sok folyadékot! Mivel a meleg miatt többet izzadunk, többet is kell innunk, mint egyébként.
  • Figyeljen az öltözködésére! Könnyű, légáteresztő anyagú, lehetőség szerint sportruházatot viseljen, és vegyen fel kalapot vagy sapkát is.
  • Lehetőleg árnyékban eddzen!
  • Használjon napvédő készítményeket! A legtöbb termék 20 percen át hat, ezért 20 percenként újra és újra be kell kennie bőrét!
  • Ha szédülést, fejfájást vagy hidegrázást tapasztal, azonnal hagyja abba az edzést, húzódjon árnyékos helyre, üljön le és igyon folyadékot, kérjen segítséget, értesítse a mentőket!




  • Ezeket olvastad már?
    Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

    Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

    Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

    Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

    Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

    Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

    Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

    Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás