Kvíz: Ismered ezeket a szólásokat, közmondásokat?





A magyar nyelv tele van csodálatos szófordulatokkal és olyan szólásokkal és közmondásokkal, amiket kevesen ismernek. A Metropollal most tesztelheted a tudásod!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.30.
Próbáld ki!

A magyar nyelvről sokan azt tartják, hogy benne van a világ öt legnehezebb nyelvében. Különleges szófordulataink és szóképeink igazán színessé teszik az anyanyelvünket. Az elmúlt néhány évtizedben - ahogy a világ egyre gyorsabb tempót diktál - a nyelvünk is egyre csak leegyszerűsödik. Igyekszünk mindent röviden, tömören és a lehető legegyszerűbben megfogalmazni. Ezzel együtt egyre kevesebb szólást és közmondást ismerünk és építünk be a mondatainkba. Pedig ezek a régről eredő népi gondolatok és bölcsességek is igen kifejezőek.

Mi a különbség a szólás és a közmondás között?

Nagyon gyakran együtt említjük a két fogalmat - szólások, közmondások - de mégsem ugyanazt jelentik. Míg a közmondás egy bölcsességet, gondolatot fogalmaz meg nagyon találékony módon, amiből tanulhatunk, addig a szólások nem hordoznak okító tartalmat, egyszerűen valakiről vagy valamiről állítanak valamit, általában nem szó szerint megfogalmazva. A közmondásra jellemző még, hogy rövid, velős és gyakran használt kijelentés, ami fontos népi tapasztalatot, sokak szerint megélt igazságot hordoz.

  • Szólás: Árvaság van a fejében
  • Közmondás: Nem az ostor, hanem az abrak hajtja meg a lovat.
  • Akkor kezdődjön is a játék:





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás