SOHA ne engedd, hogy a gyereken kék fürdőruha legyen! Az életébe is kerülhet

A szakértők csokorba szedték a legjobb tanácsaikat a nyárra.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.07.23.
kisgyermek csípés veszély nyár

Sok szülő talán nem is gondol bele, hogy mennyi veszély leselkedhet a kiskorú gyermekekre nyáron, amikor véget ér az iskola. Akár az időjárás miatt, akár a strandon, akár a játszótéren mindenféle külső hatásoknak vannak kitéve a gyerekek, amire ha nincsenek felkészítve a kicsik, vagy a szülők nem figyelnek eléggé, akkor nagy kockázatot rejthet a gyermek egészségére nézve. A The Sun szerencsére összeszedett 4 veszélyforrást, amelyről ha tudnak a szülők, akkor könnyebb megoldhatók vagy kiküszöbölhetőek.

paskal-03-BS
Nyáron több veszély leselkedik a kisgyermekekre  /Fotó: Bánkúti Sándor

A jó tanácsokat dr. Helen Wall háziorvos szedte össze, és ezek között a brit Királyi Életmentő Társaság ajánlásait is olvashatjuk. Lássuk, hogy mi az a 4 dolog, amire biztosan oda kell figyelned kisgyermekes szülőként:

Medencébe csak felügyelettel, színes fürdőruhában

Bagatell dolognak tűnhet, de az elmúlt 4 évben 125 kisgyermek veszítette életét fulladás következtében csak Angliában, és ezek nagy része megelőzhető lett volna, ha figyel a szülő. Helen szerint már a 20 centis vízben is meg tud fulladni egy kisgyermek, és a fiatalok általában nem sikoltoznak, vagy kiáltanak segítségért, csak simán elesnek a vízbe és lenyelik a vizet. Ezért a szakértő szerint fontos, hogy ne kék vagy zöld, hanem világos színű fürdőruhája legyen a gyermekeinknek, hogy biztosan feltűnő legyen a számunkra, ha eltűnik a vízben.

A nyílt víz veszélyeiről pedig kötelező beszélni a gyerekeinkkel, nem csak azért, mert mély lehet a víz, hanem azért is, mert a vártnál hidegebb lehet, és sokkot okozhat a szervezetük számára, ha hirtelen ugranak bele

– tette hozzá dr. Helen.

Hőguta

A kisgyermekek van, hogy a játék közben nem veszik észre, hogy milyen forró a levegő, és hogy mennyi időt töltöttek a napon szomjasan, kipirulva. A gyerekek azonban magasabb arányban vannak kitéve a hőguta kockázatának, mint mások. 

Ha fáradtak, szédülnek vagy izomgörcsökre panaszkodnak, azonnal vigyék őket hűvös helyre, és hűtsék le a bőrüket hideg vízzel vagy ventilátorral, miközben pótolják a folyadékbevitelüket. Ez azért is fontos, mert a kiszáradás is könnyebben fellép egy fiatalkorúnál, mint egy felnőttnél.

Leégés és égési sérülések

Továbbra is sok szülő úgy gondolja, hogy ha ő nem tud leégni a napon, akkor a csemetéjének is hasonlóan erős a bőre, és nem árt meg neki a nap. Ez azonban közel sincs így, főként a csecsemőknél és a kisgyermekeknél magas a kockázata a leégésnek, ezért náluk inkább kerüljék a szülők a közvetlen napfénynek való kitételt. 

A szalmakalap és napvédő krémek használata szinte kötelezően javasolt, a napvédő krémekkel illik többször is bekenni gyermekeinket, fürdés után pedig újra

– folytatta dr. Helen, aki egy másik érdekes dologra is felhívta a figyelmet.

Az leégés mellett az égési sérülések is gyakoriak nyáron, én azt ajánlom, hogy grillezés esetén ne engedjük a kisgyermekeinket a sütőlaphoz vagy a tárcsához, ugyanis nagyon gyakori, hogy a gyermekek megégetik magukat a grillpartik során.

Csípések a testen

Kétféle szülő létezik, az egyik, aki akkor viszi csak orvoshoz a gyerekét, ha minimum napok óta lázas, és a másik, aki egy szúnyogcsípés elvakarása miatt már a háziorvosnál ül. Dr. Helen szerint az arany középút az, hogy ha a gyermekeinket megcsípte valami – és nem találtunk benne kullancsot, mert akkor egyből szakemberhez kell fordulni –, akkor recept nélkül kapható kenőcsökkel kezdhetjük a kezelését, és ha két napon belül nem tűnik el a csípés, vagy megduzzad, vagy elterjed, akkor kell csak felkeresnünk a háziorvosunkat. Emellett ha lázassá válik a gyerek, akkor minden esetben keressük fel a háziorvosunkat, mert az nagyobb bajra utalhat.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás