Szolnoki kalandpark-botrány: új gyermekvédelmi intézkedésekről dönthet a kormány

A szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás az egész országot sokkolta. Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, szerinte elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami történt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.20.
Módosítva: 2024.07.20.
szolnoki kalandpark botrány szigorítás pedofil

Még a szokásos péntek reggeli Orbán Viktor rádióinterjúban is szó volt arról a szolnoki kalandparkban történt botrányról, aminek során egy kísérő súlyosan bántalmazta az egyik rábízott gyermeket. A miniszterelnök szerint elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami történt.

orbán viktor
Orbán Viktor szerint a kormánynak az a dolga, hogy akik nem tudnak a felelőségnek megfelelni - és láthatóan ebben az esetben nem tudtak - azok ne szervezhessenek táborokat. / Fotó: Koszticsák Szilárd /  MTI

Orbán Viktor: ilyen nem fordulhat elő

A kormányfő úgy fogalmazott:

Akinek odaadtam a gyermekemet és szervezi a tábort, az felelősséggel tartozik a gyermekemért. Vigyáz rá, rendben tartja, gondoskodik róla, az épségéről is, meg arról is, hogy hasznosan töltse az időt. És nem fordulhat elő, hogy bárki ebben a táborban bántsa a gyermekemet... 

Orbán Viktor szerint ilyen egészen egyszerűen nem fordulhat elő, szerinte ez egy világos felelősségi helyzet. Aki a tábort működteti, az tartozik felelősséggel a szülők felé. Véleménye szerint a kormánynak pedig az a dolga, hogy akik nem tudnak ennek a felelősségnek megfelelni - és láthatóan ebben az esetben nem tudtak - azok ne szervezhessenek táborokat. 

Ilyen emberekre nem akarjuk és nem is lehet rábízni a gyermekeinket, ennek kell érvényt szerezni

- jelentette ki a kormányfő. 

Azonnal nyomozást indított a rendőrség

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eset nyilvánosságra kerülése után tudatta: 

A gyerekeket mindenhol védeni kell. A gyermekbántalmazók ellen a legszigorúbban lépünk fel. Nincs kibúvó, nincs kegyelem annak, aki gyermeket bántalmaz.

Kiemelte: a rendőrség a videófelvétel megismerése után azonnal nyomozást indított, és beazonosította, hogy az eset a jászberényi székhelyű Yakuza SE által szervezett tábor keretén belül, a szolnoki kalandparkban történt, ahol 41 gyermek vett részt. A nyomozás során azonosították az elkövető személyét.

Gyors és szigorú büntetésre van szükség ilyen esetekben, mert a gyermekek biztonsága a legfontosabb. A gyermekvédelmi törvény szigorításai révén lehetőség nyílik súlyosabb büntetés kiszabására

 - fogalmazott az államtitkár.

A gyermekvédelem prioritás a kormány számára

Orbán Viktor a februári évértékelőjén hosszasan beszélt a gyermekvédelemről, és kijelentette: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni. A munkát maga a miniszterelnök kezdte meg még február 8-án, amikor bejelentette: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, amely rendelkezik arról, hogy pedofil bűncselekményért elítélt ember, kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményért elítélt bűnelkövető nem kaphat kegyelmet. 

Tiszta helyzetet kell teremteni! Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető nem kaphat kegyelmet!

- hangsúlyozta. 

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pedig áprilisban jelentette be, hogy a kormány benyújtotta az új gyermekvédelmi törvénycsomagot az Országgyűlésnek. 

Az alábbi részletekre derült fény:

  • tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt;
  • bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt;
  • akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van;
  • szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetjük alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek. (Fontos itt hangsúlyozni: a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrnünk közülük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük) ;
  • egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amik sértik a gyermekek személyiségi jogait;
  • a csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól. Ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta szűrt internetet kérhetnek a gyermekeiknek, melyen az NMHH által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők.

Már így is Magyarországon van Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye

Érdemes feleleveníteni, hogy az Orbán-kormány 2010 óta folyamatosan azért dolgozik, hogy Magyarországon legyen Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye, erős védelmet kapjanak a gyermekek. 

Az egyik legfontosabb mérföldkő talán az LMBTQ- és genderpropaganda térnyerésére adott válaszként 2021 júniusában elfogadott, „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló törvény, amelyet a Fidesz-frakció nyújtott be az Országgyűlés elé. Ahogy Kocsis Máté akkor fogalmazott: 

Minden jóérzésű embert megráz, de minket, szülőket különösen is megvisel, amikor pedofil bűncselekményekről hallunk a hírekben. Az sincs rendjén, hogy gyermekeink egyre több helyen találkozhatnak életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal, de az sincs, hogy a pedofilok sokszor túl enyhe büntetést kapnak.

Az elfogadott törvény lényegi elemei között ott volt a pedofilnyilvántartás bevezetése és a Btk. szigorítása, kimondva, hogy 

a gyermekpornográfia egyes minősített eseteinek elkövetői akár 20 évet is kaphatnak, és nem lehet feltételesen szabadlábra bocsátani őket.

A legsúlyosabb pedofil-bűncselekmények korábban sem évültek el, a változtatással azonban az enyhébb esetekben a 18 éves kor helyett a sértett 21 éves korától indul az elévülés. Új minősített eset lett a zaklatás tényállásánál az, ha a bűncselekményt 18. életévét betöltött ember gyermek sérelmére követi el.

Az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmaz előírásokat a jogszabály: az nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. Az intézmény pedagógusain kívül csak azok az emberek, szervezetek tarthatnak vagy szervezhetnek ilyen foglalkozást az intézményekben, akik szerepelnek egy hivatalos, folyamatosan frissülő nyilvántartásban.


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás