
"Orvos vagyok, és ezt a 3 italt soha nem innám meg"
Nap mint nap mérgezzük ezekkel magunkat.
Szinte minden reklámban azt halljuk, hogy kenegessük kollagénes krémmel az arcunkat és újra húszévesnek tűnünk majd. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű.
Az a rossz hír, hogy a kollagént mindenképpen be kell juttatnunk a szervezetünkbe ahhoz, hogy kifejthesse jótékony hatását, nem elég kenegetni magunkat egy illatos krémmel. Ezért is hirdetnek mostanában rengeteg kollagén-táplálékkiegészítőt. A kollagén ugyanis nemcsak a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért felel, de segít megőrizni a porc, a csontok, az izomszövet és az artériák egészséges szerkezetét, sőt, még a sebgyógyulásban is szerepet játszik.
A kollagén egy aminosavakból felépülő összetett fehérje, amely a testünkben szinte mindenütt megtalálható, sőt, magasan ez a leggyakoribb fehérje az emberi szervezetben. Az egyik legfontosabb funkciója, hogy ellenállóvá tegye a szöveteket a nyújtó erőhatásokkal szemben. Az emberi test sokkal több kollagént tartalmaz, mint bármilyen egyéb fehérjét.
Testünk képes arra, hogy természetes úton, saját maga állítsa elő a kollagént, ugyanakkor ahogy öregszünk, a kollagéntermelés mértéke folyamatosan csökken. Ez a folyamat 20 és 25 éves kor között kezdődik és 80 éves korunkra az egészséges mérték csupán 75%-át produkálja a szervezetünk önmagától.
„A kollagén lebomlása vagy hiánya a csontritkulás első számú kiváltó oka. Ha lecsökken a kollagénszint a szervezetünkben, akkor elkezdenek fájni az ízületeink, ráncossá válik a bőrünk, törékeny lesz és elvékonyodik a hajunk, rugalmatlanná válnak az ereink, ezáltal nőhet a vérnyomás, felszívódási zavarok jelentkezhetnek, amely kedvez az ételallergiák kialakulásának, sérülhetnek a bélfal és a bélbolyhok funkciói, sérülhet a bélflóra összetétele, időnap előtt elkezd fáradni és öregedni a szervezet, csökkenhetnek az agyi funkciók” – tudhattuk meg Antal Vali természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadótól.
Univerzális, mindenre jó kollagén nem létezik. Az emberi testben 25-28 féle kollagéntípus található és mindegyik más szerepet tölt be.
A bőrben, a csontokban, ínakban és a szalagokban lévő kollagén pótlására marha- és halkollagént, az ízületekben és porcokban találhatóéra csirkekollagént, a bőr rugalmasságának javítására marhakollagént. A legtöbb kapható táplálékkiegészítő hidrolizált kollagént tartalmaz, amelynek az az előnye, hogy könnyebben emészthető, jobban felszívódik, vízben oldódik, színtelen és szagtalan. A legtöbb gyártó már ilyet forgalmaz, de azért érdemes erről vásárlás előtt meggyőződni.
Átlagosan a 2.5-12 gramm az elfogadott, de oda kell figyelnünk arra, hogy vannak olyan készítmények, amelyek más összetevőket is tartalmaznak, ezekből akár napi 30 grammra is szükségünk lehet. A fájdalom csillapítására 8-12 grammot, a bőr rugalmasságának javítására akár 2.5-5 gramm közötti mennyiség is elegendő lehet.
Antal Vali természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó kollagénlevese nagyon népszerű. Tapasztalata: egy hatásos kúra ideje legalább 2 hónap, ennyi idő után kezdi a nagy dózisban bevitt kollagén éreztetni a hatását. A magyaros fűszerezésű kollagénleves a leveszöldségek miatt gazdag ásványi anyagokban és káliumban.
Hozzávalók: 2 kg szárnyas csont és nyesedék, négyszeres mennyiségű tisztított víz, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 szál paszternák, 1 kisebb fej karalábé, 1 ökölnyi zellergumó, 1 szál zellerlevél, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 tk bors, 1 mokkáskanál köménymag, 5 szegfűbors, 1 csipet szerecsendió-virág, kisujjnyi friss kurkuma, 1 zölddiónyi gyömbér, himalaya só
A szárnyas alkatrészeket (láb, nyak, szárnyvég, farhát, bőrke, fej, taréj, mellcsont vegyesen) átöblítjük, majd egy nagy leveses fazékba tesszük, és felöntjük 4-szer annyi hideg tisztított vízzel, mint amennyi ellepi. Feltesszük a tűzre, sózzuk ízlés szerint, és közepes lángon felforraljuk habzásig. Leszedjük róla a habot, majd nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzzük lefedve minimum 12 órát, de inkább 24-et!
Az utolsó 2 órában rakjuk bele a többi hozzávalót és a fűszereket. A zöldségeket egészben, a vöröshagymát héjastól, a fokhagymákat egészben, de késlappal megroppantva, a gyömbért és a kurkumát szeletekre vágva. Sózzuk, és még két órát gyöngyöztetjük, majd sűrű vásznon át leszűrjük - ezáltal zsírtalanítjuk is -, 2-3 dl-es üvegekbe töltjük, és lefagyasztjuk.
Minden nap éhgyomorra melegen megiszunk egy üveggel. Ha ennek a vietnámi változatát szeretnénk elkészíteni, a receptet megtalálhatjuk az antalvali.co.hu oldalon.
Nap mint nap mérgezzük ezekkel magunkat.
Elképesztően izgalmas fejlesztés zajlik.
Útmutató az ekcéma elleni harchoz.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.