Rájöttek, miért veszélyesebb a férfiakra a covid

A nemi hormonok a felelősek abban, hogy a férfiak nehezebben vészelik át a koronavírust- derül ki a chicagói Illinois Egyetem kutatásából. A felfedezés választ ad arra is, hogy miért tapasztalnak enyhébb tüneteket a -főként várandós- nők.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.08.
klinikai vizsgálatok

A tudósok most klinikai vizsgálatokat végeznek azért, hogy megtudják: vajon a férfiak és menopauza utáni nők nemi hormonnal történő kezelése, enyhíti-e a tüneteket.

A férfiak ezért sebezhetőbbek a coviddal szemben

Az ösztrogén és progeszteron női nemi hormonok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ráadásul a terhesség alatt termelődő további női hormonok támogathatják az immunsejteket és hozzájárulhatnak az antitestek termelődéséhez is. Mindezek segítik a tüdősejtek regenerálódását, ami megint nagyon fontos a koronavírus esetében. A szakértők úgy vallják, hogy a női nemi hormonok segítenek megakadályozni a szervezet koronavírusra adott, túlzott gyulladásos immunválaszát. A férfiak viszont nem ilyen szerencsések, ezért van az, hogy közöttük gyakoribb a súlyos fertőzés kialakulása, valamint magasabb a halálozási arány.

Aki kopaszodik, súlyosabb lefolyásra számíthat

Arra is fény derült, hogy azoknál nagyobb a rizikó, akiknek ritkul vagy már teljesen kihullott a haja. Spanyol kutatások szerint,a COVID-pozitív férfiak több, mint kb 70 % -a kopasz. Ez alapján azt feltételezik, hogy a hajhullásért felelős androgén hormon emelkedett szintje, kedvezőbb feltételeket teremt a koronavírus elszaporodásához.

A vírus nem kegyelmez a nemzőképességnek sem

Azoknál a férfiaknál, akiknél közepes vagy súlyos tünetekkel jelentkezik a korona, komoly mértékben csökkenhet a nemzőképesség – derült ki az izraeli Sheba Orvosi Központ kutatásából. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gyógyulást követően a sperma minőségi és mennyiségi változásai visszafordíthatóak-e. Ennek megállapításához a szakorvosoknak 6-12 hónapig kell nyomon követniük ugyanazt a beteget.

Az elhízás is növeli a covid kockázatát

Egy 75 nemzetközi tanulmány eredményein alapuló kutatás arra is rámutatott, hogy az elhízott koronavírusos emberek kétszer nagyobb valószínűséggel szorulnak kórházi kezelésre. Amennyiben pedig kórházba kerülnek, 75 %-al nagyobb valószínűséggel jutnak intenzív osztályra és 50%-al nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus szövődményeibe.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás