RETRO RÁDIÓ

Sokkoló felfedezés, lehet, hogy már mind átestünk a koronavíruson?





Friss kutatások szerint sokkal többen lehettünk fertőzöttek, mint hittük – de ennek előnye is van.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.09.
tünetek

Meglepő eredményeket közölt egy brit, egészségügyi témákkal foglalkozó hetilap: minden ötödik koronavírussal fertőzött ember úgy vészelte át a fertőzést, hogy nem is tudott arról, hogy beteg volt. A tünetek ugyanis mindenkinél máshogy jelentkeznek, sőt, számos esetben a fertőzött teljesen tünetmentes - írja a Mirror.

A felmérés elvégzése idejében az Egyesült Királyságban 3,2 millió volt a pozitív teszttel rendelkező koronavírusos betegek száma, de a szakértők szerint több százezer olyan fertőzött is lehetett ez idő tájt a szigetországban, akik nem is tudtak arról, hogy ők is betegek. Sőt, a tudósok azt sem tartják kizártnak, hogy már akkor is nagy csoportnyi fertőzött tartózkodott a brit városokban, mikor a koronavírus-hírek még csak Kínával foglalkoztak, a két ország közötti akkori élénk idegenforgalom miatt.

MTI/Rosta Tibor

Az orvosi cikk tíz olyan tünetet sorol fel, amelyet azok a covidosok is tapasztalhattak magukon, akik nem sejtették, hogy valójában fertőzöttek.

1) Memóriazavar és gyenge koncentrálóképesség

A fertőzés egyik kellemetlen és sajnos hosszabb távú eredménye az emlékezőképességünk romlása. Azoknál a betegeknél, akik hosszabb ideig küzdöttek a betegséggel, még hónapokkal a felépülés után is gyakori jelenség volt, hogy alig emlékeztek arra, mi történt velük a közelmúltban. A friss eredmények szerint ez nemcsak azoknál a betegeknél jellemző tünet, akiknél élénken jelentkezett a covid, hanem a tünetmenteseknél is könnyen előfordul.

2) Koronavírusos nyelv

A háziorvosok beszámolói szerint a vírusidőszakban egyre több páciensük fordul hozzájuk a nyelvük miatt: fáj, elszíneződik, megduzzad, vagy éppen megváltozik a felülete. A vizsgálatok bebizonyították, hogy ez a furcsa tünet is a koronavírus egyik következménye, így ez a jel is a betegségről árulkodhat az amúgy egészségesnek tűnő emberek esetében.

 

Fotó: Pixabay

3) Gyomorfájás

A rakoncátlankodó emésztés mögött ezernyi ok állhat, de most kiderült, hogy ezek egyike akár a koronavírus is lehet. Az orvosok szerint számos olyan páciensük volt, akinek már hetek óta fájt a hasa, mire a vizsgálatokból kiderült, hogy az illető covidos volt. Egy kínai kutatás is ezt erősíti meg: 204 koronavírusos beteg esetében 48,5 százalékuk küzdött hányingerrel, hasfájással vagy gyomorrontással, mikor a fertőzés miatt kórházba kerültek.

4) Égő szemek

Ugyan azt a kutatók is elismerik, hogy elég ritka covid-tünetről van szó (a betegek 3 százalékánál kimutatható), de a vörös, viszkető szem is a vírus egyik velejárója lehet. Az orvosok leginkább az allergiához hasonlítják a kellemetlen érzést, és elsősorban a szemkörnyéki bőr vörösödik be.

 

Illusztráció (Pixabay)

5) Fáradtság

Még itt sincs a tavasz, de már ránk tört a tavaszi fáradtság? Nos, ez akár a vírus miatt is lehet! A fizikai fáradtság helyett inkább lehangoltság, kiégés és általános fáradékonyság az, ami a betegség meglétéről árulkodhat – a WHO adatai szerint az állandó fáradtsággal küzdők 38 százaléka koronavírusban vagy ahhoz kötődő betegségekben szenvedhet.

6) Nehéz légzés

A súlyos covidos betegek többsége lélegeztető gépre kényszerül, de a friss eredmények szerint már a kevésbé akut, enyhe, de akár hónapokon át húzódó légzési probléma mögött is a vírus állhat. Az orvosok ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogyha úgy érezzük, nehezebben veszünk levegőt, vagy a hozzánk közelállók körében tapasztalunk hasonlót, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

 

Fotó: Pixabay

7) Hajhullás

Nem az első jel, ami alapján arra gyanakodnánk, hogy fertőzöttek vagyunk, de igen – a hajhullás akár egy pozitív covid-teszttel is felérhet. Az orvosok elmondása szerint a fokozott hajhullást elsősorban azoknál a betegeknél tapasztalták, akik a vírus miatt hosszú ideig lázzal küzdöttek. Ráadásul ez egy hosszabb ideig fennmaradó tünet, a felépülés után hónapokkal is nagy csomókban maradhatnak az elvékonyodott hajszálak a fésű fogai között.

8) Szorongás és alvási rendellenesség

Szintén egy nehezen beazonosítható árulkodó jel: a szorongás, a depresszió és az alvászavar is a koronavírus hírnöke lehet. Egy amerikai felmérés szerint, amelyet 62 ezer koronavírusos beteg bevonásával végeztek, három hónappal a felépülés után minden ötödik egykori beteg még mindig küzdött ezekkel a tünetekkel – míg a covidon nem átesettek esetében ez az arány csak egy a tízhez.

 

Képünk illusztráció (Pixabay)

9) Halláskárosodás és fülzúgás

Még egy novemberi tanulmány adott hírt arról, hogy a covidból felépülő betegek körében sokaknál hónapokkal később is jelentkezett a halláskiesés, míg mások rendszeres fülzúgásra és -csengésre panaszkodtak. A mostani eredmények még elkeserítőbbek: a betegek 40 százalékának hallására negatív hatással van a vírus.

10) Szédülés

Újabb olyan tünet, amely még hónapokkal később is megkeseríti a betegségéről nem is tudó, felépült covidosok életét: a szédülés bármikor rájuk törhet, súlyosabb esetben pánikroham jellegű tünetek produkálásával.

A friss tanulmány szerint tehát ha ezeket a jeleket vagy tünetegyütteseket tapasztaljuk mostanság magunkon, akkor van arra esély, hogy nemrég átestünk a fertőzésen. De a tudósoknak van jó hírük is: a kutatásaik szerint a tünetmentes betegek 83 százalékánál olyan antitestek képződtek a szervezetükben a fertőzés során, amelyek akár öt hónapon keresztül ellenállóvá teszik őket a vírus újabb hullámával szemben. Azon betegek esetében pedig, akiknél a fertőzöttség komolyabb tünetekkel – láz, légzési nehézség – jelentkezett, ez a védettségi arány 90 százalékig nő.





Ezeket olvastad már?
Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás