RETRO RÁDIÓ

Rendkívüli bejelentés a Kormányinfón! Csak magyar autók tankolhatnak árstoppal péntektől - Videó!





Megvédjük a családokat, a teljes foglalkoztatottságot és a nyugdíjak értékét - mondta Gulyás Gergely, aki a Kormányinfón bejelentette: a benzinárstopot péntektől csak magyar rendszámú autók vehetik igénybe.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2022.05.26.
bejelentés

A tervek szerint, összesen 800 milliárd forintnyi extraprofitot von el a kormány a magyar gazdaság jelentősebb szektoraitól- mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy péntektől kizárólag magyar rendszámú autók tankolhatnak a hazai kutakon a kedvezményes árstoppos áron.

Így működik a kedvezményes tankolás

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint lesznek, de a magyar rendszámú autók alacsonyabb árú tankolását ez nem befolyásolja - erről közölt cikket csütörtök este az Origo.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot.

Közölte: a visszaélések megakadályozására vezetik be péntektől azt, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük, hogy Magyarországon tankoljanak 480 forintos áron; a külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

Az Origo információi szerint a pénteken érvénybe lépő kormányrendelet értelmében a benzinkutak melletti jelzőoszlopokon a hatósági ár lesz feltüntetve. Tankolásnál a kútfejeken viszont a benzinárstop nélküli, piaci árat olvashatják majd le a fogyasztók.

Piaci árat azonban csak a külföldi autók tulajdonosainak kell fizetniük, a magyar rendszámú autókba tankolt üzemanyagért továbbra is az alacsonyabb, hatóságilag rögzített árat fizetik az autósok a benzinkutak pénztárainál.

Erről a fogyasztókat hirdetményben tájékoztatni kell a kútnál – olvasható az Origo cikkében.

A rezsicsökkentés és a magyar családok védelme kiemelt feladat

A háború okán megugró nyersanyagárak és a brüsszeli szankciós politika miatt, kiemelt feladat a rezsicsökkentés, családtámogatások és nyugdíjak megvédése – tájékoztatott Gulyás Gergely, aki hozzátette: „meg kell erősíteni a honvédséget és az extraprofithoz jutó nagyvállalatoktól és bankoktól kell ehhez forráshoz jutni”.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány arra törekszik, hogy válságállóvá tegye a gazdaságot.MTI/Balogh Zoltán

„A rezsicsökkentés fenntartása nehéz és fontos feladat, hiszen Nyugat-Európában akár hatszoros növekedés is történt. Európai viszonylatban ma a legkedvezőbb áron Magyarországon lehet tankolni, ugyanakkor komoly visszaélések is vannak emiatt. Ezek megfékezésére, illetve a biztonságos ellátásra tekintettel is, péntektől csak a magyar autóknak lesz lehetősége a hazai kutakon tankolni” - hangsúlyozta a miniszter.

Mint ismeretes, Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy rezsi, illetve honvédelmi alapot hoz létre a kormány. Ennek célja, hogy megvédjék a magyar családokat, és felfejlesszék a honvédséget. Az alap anyagi hátterét biztosító adókivetés, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

Nagy Márton szerint látható, hogy növekedik az infláció és a recessziós félelmek MTI/Balogh Zoltán

Nagy Márton: recesszió álló gazdaságot kell építeni

„A kormány célja, hogy az infláció és az áremelkedések miatt extraprofithoz jutók, segítsék a magyar embereket és magyar gazdaságot, ami elvárható ebben a helyzetben tőlük”– fogalmazott Gulyás Gergely. Nagy Márton úgy véli, hogy egy recesszió álló gazdaságot kell építeni.

„Ezért állítunk fel két alapot, amelyek mögé bevételek teszünk. Ezeket extraprofit különadókból fogjuk finanszírozni”. A miniszter felsorolta a szektorokat és összegeket.

Az extraprofit különadókat az alábbi szektorokra veti ki a kormány:

• Bankszektortól 300 milliárd ft vonnak el évente

• Biztosítói szektor 50 milliárd ft

• Energiaszektortól 300 milliárd ft

• Kiskereskedelmi szektor 60 milliárd ft

Gyógyszerforgalmazói szektor 20 milliárd ft

• Telekommunikációs szektor - 40 milliárd ft

• Légitársaságok - 30 milliárd ft

• Bevezetik a reklámadót 15 milliárd ft

Az extraprofitadó mellett, további kiadáscsökkentésekre is szükség lesz

A teljes foglalkoztatottság, a családvédelmi intézkedések és a nyugdíjak, valamint a rezsicsökkentés megtartásához a kiadási oldalon is csökkentésre van szükség – mondta Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint, a minisztériumok költségvetését is csökkenteni kell, illetve az állami beruházásokat át kell ütemezni és a piaci beruházásokat szorgalmazni. A kiadási oldalon 60 százalék, a bevételi oldalon pedig 40 százalékos csökkentés várható - ismertette Nagy. A miniszterek az inflációról elmondták: a kormány jövőre 5,2 százalékos emelkedésre számít.

A Metropol kérdésére is válaszolt Gulyás Gergely

Mit szól hozzá, hogy semmilyen szakmai szervezetet nem kérdezett meg a főváros a rakpart és a Lánchíd teljes lezárásáról?

– A balliberális oldal mindig azt mondja, hogy egyeztetni kell, aztán ha hatalomra kerül, akár egy helyhatóságban is, sosem csinálja. A rakpart már volt ideiglenesen lezárva, és a Lánchíd-felújítás miatt most is le van zárva, tehát láthatjuk, hogy mi fog történni: káosz lenne. Ha a cél a dugók állandósítása és a környezetszennyezés, úgy rendben van, de ha nem ez a cél, akkor vissza kell lépni ettől a tervtől. Elfogadhatatlan és példátlan az autósüldözés, amit a főpolgármester csinál. Semmilyen koncepció nincs mögötte, ott is biciklisávok vannak, ahol nincsenek biciklisták, mindenhol dugóban állnak az autók – mondta Gulyás Gergely.

 





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás