– Nem volt tudatos döntés, a kényszer szülte, hogy nap mint nap reagáljak azokra az őrültségekre vagy elavult gyógymódokra, amelyek az interneten terjednek vagy mindennapjainkban előfordulnak – így reagált dr. Novák Hunor, amikor megkérdeztük, hogyan lett viszonylag rövid idő alatt hazánk egyik legnépszerűbb orvosa.

– A valódi szakemberek kivonultak az online térből, erre a problémára akartam megoldást kínálni. A kórházban töltött éveim során ráadásul azt is megtapasztaltam, hogy egy krízishelyzetben lévő, aggódó édesanyával, édesapával nagyon nehéz kommunikálni, hisz ha a gyerek beteg, az az egész családnál egy beszűkült tudatállapothoz vezet, a szóban elmondott dolgoknak az ügyeleten csak egy töredékét képes bárki felfogni. Ezért kezdtem el a közösségi oldalaimra írásos, és ma már videós tájékoztatókat is készíteni, mert azt vettem észre, hogy így sokkal hatékonyabban működik az információátadás – mondta az orvos, aki rendszeresen szembemegy az ötven évvel ezelőtti gyógymódokkal, és arra is emlékszik, hogy mi volt az a pont, ami ezt kiváltotta nála.

–Egy középfülgyulladásnál meg akartam nézni, hogy melyik a leghatékonyabb orrszpré, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy azok a készítmények, amiket hazánkban nagyon sok szakember javasol, bizonyítottan hatástalanok abban a betegségben. Ekkor indult el bennem egyfajta általános kétkedés, aminek bizony hangot is adtam – tette hozzá Novák Hunor, aki öt fontos tévhitet is megcáfolt lapunknak.

Dr. Novák Hunor: Reális esélye van, hogy kötelezővé tegyék az oltást

Dr. Novák Hunor szerint a régi bevett praktikák sokszor elavultak is egyben

A lázat nem kell rutinszerűen csillapítani

Talán kevesen tudják, de 2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv, hogy a lázat nem kell csillapítani, csak abban az esetben lehet és ajánlott, ha a gyermek közérzete rossz. – Ez azonban csak nagyon kevesekhez jutott el, és sajnos az sem könnyíti meg a több évtizedes berögződések megváltozását, hogy a gyógyszergyáraknak érdeke, hogy minél több lázcsillapító gyógyszert használjanak a szülők – jelentette ki Novák Hunor.

A homeopátia átverés

Novák Hunor szerint a homeopátia az egyik legveszélyesebb áltudomány, állítása szerint az egész nem más, mint egy hatalmas nagy hazugság.

– Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsam, egyszer egy élő televíziós műsorban egy homeopátiás altatóból több százszoros mennyiséget vettem be, amibe konkrétan bele kellett volna halnom. Ez persze nem történt meg, de még csak ásítani sem ásítottam egyet sem – jegyezte meg a gyermekgyógyász.

A tej nem veszélyes

Szintén nagy port kavart a médiában, amikor dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, egykori kiváló úszó kijelentette, hogy hurutos betegségeket, náthát, középfülgyulladást okoz a tejfogyasztás. Novák Hunor ez alkalommal is tiszta vizet öntött a pohárba. – Manapság trendi a tejet gonoszként beállítani, és helyette alternatív tejeket javasolni, de ez csak egy divat, ráadásul a tehéntejjel szemben utóbbiak fogyasztása valóban veszélyt jelenthet a gyermekekre – és ezt nem én találom ki és nem én mondom, hanem a nemzetközi ajánlások – jelentette ki az orvos.

Ha jól használjuk, akkor a Google a barátunk

A XXI. században az internet a mindennapjaink része, így ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik, rendszeresen rákeresünk a neten. Noha sok orvos ezt egyenesen tiltja a pácienseinek, Novák Hunor szerint nem ez a megoldás. –A tiltás helyett inkább mutassuk meg nekik, hogy melyek azok a hiteles portálok, ahonnan érdemes tájékozódni – javasolta az orvos.

Hasmenéskor is fontos a változatos étkezés

Mind ismerjük az érzést gyerekkorunkból, amikor hasmenés esetén csak háztartási kekszet és főtt krumplit ettünk, remélve, hogy attól jobban leszünk. A gyermekgyógyász szerint az évek során azonban ez a tévhit is megdőlt. – Ez a fajta egyhangú diéta bizonyítottan nem csökkenti a hasmenéses panaszokat, és egy hasmenéses babától sem vesszük el az anyatejet – mutatott rá az orvos.