RETRO RÁDIÓ

Megkérdeztük a budapestieket: dühösek Karácsony Gergelyre a rakpart tervezett lezárása miatt - Videó!





Hevesen tiltakoznak a fővárosiak a rakpart teljes lezárása ellen, miután Karácsony Gergely teljesen lezárná az autósforgalom elől a pesti alsó rakpartot. Ezek után nem csoda, hogy a főpolgármester Facebook-oldalát elárasztották a tiltakozó kommentek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.17.
karácsony káosz

Hurrikánszerű vihart kavart a főpolgármester vasárnapi Facebook-posztja, amelyben a pesti alsó rakpart autók előli lezárását próbálta egy közvélemény-kutatással indokolni. A poszt alatt rekordgyanús, csaknem 1500 hozzászólás gyűlt össze, amelyek elsöprő többsége felháborodottan utasítja vissza Karácsony ötletét.

A fővárosiak többsége nem támogatja Karácsony Gergely ötletét – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csak a budapestiek egyötöde támogatja, Karácsony mégis úgy adja el, mintha a többség örülne a pesti alsó rakpart teljes lezárásának… A főpolgármester egy 1000 fős, Medián által elvégzett közvélemény-kutatásra hivatkozva azt írta, többen támogatják a rakpart gyalogos fejlesztését, mint ahányan visszaadnák a rakpartot az autóforgalomnak (49:43%-os arányban). Szerinte a válaszadók közel egyötöde pedig teljesen autómentes rakpartot szeretne (17%), és ehhez egy látványos oszlopdiagramot is mellékelt. A budapesti Fidesz-frakció már akkor felhívta a figyelmet, hogy a főpolgármester által közölt diagram csalóka, hiszen Karácsony az „Egy szakaszon átadná a gyalogosoknak” lehetőséget megjelölőket nagyvonalúan hozzácsapta a teljes lezárást helyeslőkhöz. Holott valójában csak a megkérdezettek 17%-a tiltaná ki az autósokat a rakpartról...

Újpest polgármestere is rossz ötletnek tartja a lezárást

A főpolgármester ötletét nem hagyta szó nélkül Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere sem.

„Hú. És spec a mostani körülményeket és állapotot figyelembe véve azért nem repesek a boldogságtól. Én nem zárnám még le a rakpartot az autósok elől, okozva még nagyobb forgalmat a Hungárián, Kerepesin és a körúton. Szerintem érdemes feltételeket szabni egy ilyen lezárásnak. Én például akkor zárnám le a rakpartot, ha már nincs M3-pótlás, valamint az a nyamvadt M0 is végre körbeér… Én úgy gondolom, hogy bár lehet beszélni rakpartlezárásról, de előtte teremtsük már meg a lehetőséget azok számára, akik gépjárművel közlekednének a városban” – írta a momentumos politikus.

Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor sem támogatja Karácsony Gergely főpolgármester döntését – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A budapestiek a lezárás ellen vannak

Karácsony Gergely posztja alatt óriási mennyiségű hozzászólás gyűlt össze, és csak elvétve találni köztük olyanokat, akik helyeselnék az ötletet. Az elsöprő többség szerint a pesti alsó rakpart lezárása katasztrofális lenne a város közlekedésére nézve.

Néhány hozzászólás a budapestiek kommentjei közül:

Péter: Ebből a kutatásból valójában az jön ki, hogy 51% NEM támogatja ezt a badarságot. Valamint az is világosan látszik, hogy amit Ön jelenleg megvalósít, annak mindössze 17% a támogatottsága. Ez volna Ön szerint a többség???

Tamás: Gergő, nem azt mondták, hogy teljesen adják át a gyalogosoknak a rakpartot. Sőt! Ugye mindketten így látjuk?

János: Minden héten többször járok a budai rakparton! Így is halál. Reggel kifejezetten, de délután is hihetetlen… Szóval, szerintem nem jó ötlet kivonni.

Zsolt: Támogatom, ha kétszintes lesz és alul autók mehetnek! Én autósként élek itt és most nem tudok közlekedni a városban, át kell menni Budára, ha északra vagy délre kell mennem.

József: Ha volna rendes úthálózat Pesten és Budán, nem volna ez kérdés. De így? Közlekedési káosz lesz a vége. Ha mindaz a forgalom, ami a Duna rakpartján zúdul át, majd bejön a kis- és nagykörútra meg a mellékutcák, keresztutcák tömegébe, megnézhetjük magunkat.

Luca: Nincs autóm, rollerrel járok, de ez szimplán őrült ötlet. A város útjai így sem bírják el a forgalmat. Még nagyobb dugó lesz és több szennyezés a belvárosban, aminek már most is szörnyű a levegője…

Norbert: Nem közvélemény-kutatást kell készíteni, hanem hatástanulmányt! Meg alternatív útvonalakat!

Tamás: Tisztelt Főpolgármester Úr! Ön egy 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatásra hivatkozik. Jelenleg 803 hozzászólás van a poszt alatt. Átlapoztam, nem olvastam el mindet, de a nagyobb része a lezárás ellen van. Szerintem ez az igazi közvélemény-kutatás.

Attila: „Az Index most szavaztatja az olvasókat. Bár nem reprezentatív, azért a jelenlegi arányok beszédesek: Fenntartanám az autóforgalmat végig az alsó rakparton 9310, Teljesen átadnám a gyalogosoknak az alsó rakpartot 3221, Egy szakaszon átadnám a gyalogosoknak az alsó rakpartot 1968”.

Ivan: Engem nem kérdeztek meg, így most mondom, hogy ez a legnagyobb őrültség, amit Budapest ellen el lehet követni. Se hatástanulmány, se tapasztalat, se józan ész nem támasztja alá… Gergely, magadat képviseled, nem a város lakóit. Nyugodtan lemondhatsz, nem ezért választottunk meg, a közlekedéssel kapcsolatos egyetlen ígéretedet sem váltottad be, remélem ezt sem fogod.

Attila: Sem télen, sem nyáron nem opció az aszfalton sétálgatni, viszont jelentősen élhetőbb lenne a város, ha lehetne rendesen közlekedni benne…

Ádám: Még az utolsó éveiben legalább ne tetézze a rossz döntéseit!

Erika: A Hungária körúton sikerült a héten valami sávlezárást – „felújítást” eszközölni, úgy, hogy senki nem dolgozik ott, de megbénult már pénteken is a fél város közlekedése. Örülök, hogy Karácsony Gergely további terveket sző a város teljes megbénítására, mi lenne velünk nélküle?

Tibor: Már elnézést, a felemás szavazat, miszerint „egy részét átadná” miért pont a „gyalogos” oszlopot növeli? Csak hogy az jöjjön ki, amit szeretne?… Statisztikailag nagyon inkorrekt és félrevezető ez a diagram!

Péter: Kedves Karácsony Gergely! Én rád szavaztam, de ez a hirtelen rakpartbeszántás nem tetszik.

Tibor: Javaslom, először egy hónapra ideiglenesen, munkanapokon és munkaszüneti napokon zárják le a teljes rakpartot (vagy annak belvárosi részét). Mondjuk próbaképpen most nyáron. Ez nem kerül milliárdokba, amit később majd újra át kell alakítani... csak pár betonkockába. És utána csináljanak egy „reprezentatív” felmérést arról az egy hónapról.

Tibor: Hagy kérdezzem már meg. Van statisztika arról, hogy most hétvégén hányan sétálnak ott? Hányan veszik igénybe a lezárt rakpartot? De napi pár száz (max. ezer) emberért érdemes az egészet lezárni? Értem, hogy Ő nagyon szeretné... de van értelme?

A Metropol kíváncsi, mit gondolsz a rakpartlezárásról, szavazz!

Vegyél részt te is a Metropol.hu főoldalán a szavazáson, amelyben arra vagyunk kíváncsiak, hogy a budapestiek hogyan vélekednek az autósok előli teljes rakpart lezárásáról.





Ezeket olvastad már?
Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás