Európai energiaválság! Megnégyszereződött a gázára Európa szerte





A gázárak az elmúlt hónapokban összességében megnégyszereződtek Európában. A hazai rezsicsökkentett gázárnak a piaci árak a tízszeresei.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.02.
szakértői vélemény

A holland TTF gáztőzsdén a földgáz ára egy bő évvel ezelőtt még 20 euró volt megawattóránként, most inkább 300 euró fölött menetelnek – mondta el a hirado.hu-nak Tóth Máté. Az energiajogász az energiaválság hátteréről beszélve rámutatott arra, hogy az október óta száguldó gázárak miért ugrottak az „égig” és a nyugati politikusoknak ebben milyen felelőssége van.

Hollandiában a gázára a 15-szörösére nőtt/Fotó: Délmagyarország (DM)

„Nagyon komoly felelősség terheli a nyugat-európai vezető politikusokat”

Három szakaszt érdemes megkülönböztetni. Egy első szakaszban, már tavaly októbertől érzékelhető volt egy jelentős energiaválság, felfele indultak az árak. Itt a piac, a gázbeszerzéseket végző cégek, a profitvezérelt tárolók sorra elszámolták magukat. Aztán következő szakaszként a háború ezeket a már magas árakat lökte tovább felfelé úgy, hogy a fizikai gázellátás teljesen zavartalan volt. A harmadik szakasz végül azzal köszöntött be most nyáron, hogy az oroszokkal kezdett energiaháború és a nyugati szankciós politika eredményeképpen a rendelkezésre álló energiahordozók mennyisége is fogyni kezdett, kínálatoldali szűkösséget eredményezve. Ebben nagyon komoly felelősség terheli a nyugat-európai vezető politikusokat, akik valójában mindhárom azonosított szakasz tekintetében rossz döntéseket hoztak, az elhibázott szankciókkal pedig egyenesen katasztrófaközeli helyzetbe navigálják Európát ebben az immáron az ellátásbiztonság szempontjából is kritikus, harmadik időszakban.

„Amikor a lakosság füstöt észlel, akkor az ipar már rég lángokban áll”

Mindenhol a lakosság van a gázkorlátozási, megszorítási intézkedések láncolatának legvégén. Ezért amikor Nyugat-Európában már a lakosság esetleges ellátási nehézségeiről beszélnek, illetve a propagandavideók a lakosságot készítik fel a megszorításokra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az ipar esetén már szörnyű hiányokkal számolnak. Ez, ami kifejezetten aggasztó. Ha ezek a felelőtlen döntéseikkel veszélybe sodorják a német ipart, az egész Európát recesszióba, sőt stagflációba taszíthatja.

Európa szerte megnőttek a szankciók hatására a gázárak /Fotó: AFP

„A baloldallal az a baj, hogy mindig kifogynak a mások pénzéből”

Ismerjük a Vaslady, Margaret Thatcher mondását: a baloldallal az a baj, hogy mindig kifogynak a mások pénzéből. Nyugat-Európát a baloldal, sőt eszmetörténeti értelemben kifejezetten a bal és szélsőbal együtt kormányozza, és most is valami hasonlót csinálnak, mint amiről a Vaslady beszélt.

A sorozatosan rossz döntéseknek az átgondolatlan szankcióktól a németországi atomerőművek leállításán át az európai CO2-kvótarendszer megváltoztatásáig mind-mind az árakra gyakorolt súlyos hatása van, de már annak is, ha ezek a stílus és karakter nélküli felelőtlen percember politikusok üzengetnek vagy csak épp egymással vitatkoznak.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás