Fogalmunk sincs, mit fogyasztunk – rémisztő, mi minden kerül be az élelmiszerláncba

Arzén, kadmium, ólom és higany jelenlétét vizsgálták. Döbbenetes, hogy ezek az anyagok akár az élelmiszerekben is ott lehetnek!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.06.05.
élelmiszer fehérje kutatás műanyag

Egy, a népszerű fehérjeporokkal kapcsolatos 2023–24-es amerikai kutatás megdöbbentő eredményeket hozott. A Protein Study 2.0 elnevezésű vizsgálatot a The Clean Label Project nevű nonprofit szervezet végezte. A fehérjeporokat sokan használják izomtömeg-növeléshez, fogyáshoz vagy az általános egészségi állapot javításához. A kérdés az, hogy tudják-e, mi mindent visznek be ilyenkor a szervezetükbe. A kutatás eredményei szerint a legtöbben nem…

élelmiszerbe
Döbbenetes, hogy ezek az anyagok akár az élelmiszerbe is bekerülhetnek Fotó: 9dream studio /  Shutterstock

A vizsgálat során a termékek 47%-a túllépte a biztonsági határértéket, amikor arzén, kadmium, ólom és higany jelenlétét vizsgálták. A kaliforniai CA Prop 65 rendelet szerint ezek az anyagok rákkeltőek lehetnek, születési rendellenességeket okozhatnak, vagy más szaporodási rendellenességeket válthatnak ki. A csokoládéízesítésű fehérjeporok különösen rosszul teljesítettek: 29%-uknál a vizsgált anyagok szintje több mint kétszerese volt a megengedettnek.

A biszfenolok – például a BPA és a BPS – is felbukkantak a vizsgált mintákban. Ezeket az anyagokat általában műanyag csomagolások gyártásánál használják, és a kutatások összefüggésbe hozták a jelenlétüket az inzulinrezisztencia kialakulásával, valamint a 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett kockázatával. 

Meglepő módon az „organikusnak” címkézett fehérjeporokban átlagosan háromszor annyi ólmot találtak, mint a nem organikus változatokban. Ennek oka, hogy a növényi alapú fehérjeporok gyakran szennyezettebb talajból származó alapanyagokat tartalmaznak, és ezekben ötször annyi kadmiumot mértek, mint a tejsavóalapú termékekben. A csokoládés ízesítés itt is különösen problémásnak bizonyult: az ilyen termékekben 110-szer annyi kadmium volt, mint a vaníliás változatokban.

De hogyan juthatnak be ezek az anyagok az élelmiszerekbe?

A szakértők szerint a szennyeződések elsődlegesen a talajból és a csomagolóanyagokból származnak. A nehézfémek ugyanis természetesen előfordulnak a földkéregben, és vulkánkitörés vagy talajerózió révén bejuthatnak az élelmiszerláncba – írja a Ladbible.

A fehérjeporokat gyakran az edzőtermek világával azonosítják, de egyre többen, pl. az idősebb felnőttek, a vegetáriánusok vagy a speciális étrendet követők is alkalmazzák ezeket. Az egészségügyi előnyök, mint az izomtömeg-növelés, a súlycsökkentés, a regeneráció és a kiegészítő tápanyagbevitel, jól dokumentáltak. Ugyanakkor a szakértők hangsúlyozzák: a fehérjepor csak kiegészítő legyen, ne helyettesítse az étkezéseket!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás