
Kannabiszt találtak ebben a gumicukorban: minden terméket visszahívott a cég
Országosan vissza kellett hívni a terméket.
Évszázadok óta fogyasztjuk és a legtöbb háztartásban ma is van belőle legalább egy üveggel, dobozzal. A bolti tejek azonban már egészen más eljárást követően kerülnek a polcokra, mint régen. Adódik a kérdés: valódi tej-e még a bolti tej? Íme a szakértők válasza!
Az utóbbi időben sokakban felmerültek aggodalmak a bolti tejek valódiságával kapcsolatban, főleg a hosszabb eltarthatóságuk miatt. Tényleg tele van adalékanyagokkal a bolti tej? Tényleg porból készül az UHT tej? A friss tej valóban egészségesebb, mint a boltban kapható? Tej van-e egyáltalán a dobozokban? Most kiderül!
Különböző gazdaságokból, részben hazaiból, részben külföldiből. Ezekből először a tejfeldolgozó üzemekbe kerül, onnan pedig a boltokba.
A frissen fejt, kezeletlen tej rendkívül gazdag tápanyagokban, de egyúttal mikroorganizmusokat is tartalmazhat. Ezek között vannak ártalmatlan vagy hasznos baktériumok (mint a savanyodásért felelős tejsavbaktériumok), de sajnos kórokozók is (például a tuberkulózisért felelős Mycobacterium tuberculosis). Éppen ezért az ipari tejfeldolgozás célja nemcsak az eltarthatóság növelése, hanem elsősorban a fogyasztók biztonságának garantálása.
Az üzembe beérkező nyers tejet minden esetben tisztítják, fölözik, hőkezelik, hűtik, és szükség esetén homogénezik. A feldolgozás során a mikroorganizmusokat vagy azok nagy részét el kell pusztítani. A tejiparban a legelterjedtebb módszer a hőkezelés, melynek több változata létezik:
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) - ami a Nébih mellett az élelmiszerek ellenőrzését végzi - összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket a bolti tejekről és egyúttal meg is cáfolják azokat:
Nemrég szigorodtak a tejre vonatkozó előírások
A közelmúltban változtak a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó előírásai. Az új rendelet szigorúan szabályozza, mikor használható a tej kifejezés egy adott termék estében, és azt is, milyen feltételekkel tüntethetők fel az ízesítők vagy a tej származása a termékek nevében. Az új szabályok szerint az ízesített készítmények nevében nem szerepelhet a tej szó, ha a termékhez víz is került összetevőként. Emellett a 2,8%-os zsírtartalmú tejet már félzsíros tejként kell hívni, a laktózmentes termékeken pedig kötelező feltüntetni a maradék laktóztartalmat.
Országosan vissza kellett hívni a terméket.
Egy nő lemondta az utazását, mert barátnője azt hitte, ő fizeti az egész nyaralást.
A budapestiek pénzét elfolyatták.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre