Valódi tej a bolti tej? Íme néhány tévhit és tény erről a közkedvelt italról!

Évszázadok óta fogyasztjuk és a legtöbb háztartásban ma is van belőle legalább egy üveggel, dobozzal. A bolti tejek azonban már egészen más eljárást követően kerülnek a polcokra, mint régen. Adódik a kérdés: valódi tej-e még a bolti tej? Íme a szakértők válasza!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.05.30.
tej élelmiszer Nébih NKFH

Az utóbbi időben sokakban felmerültek aggodalmak a bolti tejek valódiságával kapcsolatban, főleg a hosszabb eltarthatóságuk miatt. Tényleg tele van adalékanyagokkal a bolti tej? Tényleg porból készül az UHT tej? A friss tej valóban egészségesebb, mint a boltban kapható? Tej van-e egyáltalán a dobozokban? Most kiderül!

bolti tej, tej,
Régen még egész máshogy nézett ki a bolti tej / Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

Honnan származik a bolti tej?

Különböző gazdaságokból, részben hazaiból, részben külföldiből. Ezekből először a tejfeldolgozó üzemekbe kerül, onnan pedig a boltokba.

Miért van szükség a tej kezelésére fogyasztás előtt?

A frissen fejt, kezeletlen tej rendkívül gazdag tápanyagokban, de egyúttal mikroorganizmusokat is tartalmazhat. Ezek között vannak ártalmatlan vagy hasznos baktériumok (mint a savanyodásért felelős tejsavbaktériumok), de sajnos kórokozók is (például a tuberkulózisért felelős Mycobacterium tuberculosis). Éppen ezért az ipari tejfeldolgozás célja nemcsak az eltarthatóság növelése, hanem elsősorban a fogyasztók biztonságának garantálása.

Mi történik a gyárban a tejjel?

Az üzembe beérkező nyers tejet minden esetben tisztítják, fölözik, hőkezelik, hűtik, és szükség esetén homogénezik. A feldolgozás során a mikroorganizmusokat vagy azok nagy részét el kell pusztítani. A tejiparban a legelterjedtebb módszer a hőkezelés, melynek több változata létezik:

  • pasztőrözés (alacsonyabb hőmérsékleten, általában 72–76 °C történik, ettől a tej 2-3 napig iható),
  • ESL eljárás (nagyjából 134 °C-on történik és a hűtött tej 3–4 hetes eltarthatóságát biztosítja),
  • UHT eljárás (a tejet 136–142 °C-on, pár másodpercig hőkezelik, majd steril csomagolásba kerül, így hűtés nélkül is hónapokig eltartható).
    A hőkezelés mellett beállítják a tej zsírtartalmát is: a nyers tejet tisztítás után fölözik, melynek során soványtej, tejszín és esetleges szilárd szennyeződések válnak szét. A kívánt zsírtartalmat (1,5–3,5%) a tejszín visszadagolásával állítják be, majd a tejet hőkezelik. A magasabb zsírtartalom teltebb ízt ad, mivel az ízanyagok főként zsírban oldódnak, így a soványabb tej íztelenebbnek tűnhet.
LANG1824 nyitvatartás
Ma már főleg dobozban árulják a tejet / Fotó: Lang Róbert

Tények és tévhitek a tejről

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) - ami a Nébih mellett az élelmiszerek ellenőrzését végzi - összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket a bolti tejekről és egyúttal meg is cáfolják azokat:

  • Tévhit: Az UHT tej mesterséges tartósítószereket és/vagy „E” számmal jelölt élelmiszer-adalékanyagokat tartalmaz.
  • Tény: Az UHT tej nem tartalmaz semmilyen tartósítószert és élelmiszer-adalékanyagot.
  • Tévhit: Az UHT tej tejpor és víz keveréke.
  • Tény: Az UHT tej alapanyaga kizárólag friss, nyers tej.
  • Tévhit: A friss tej egészségesebb az UHT tejnél.
  • Tény: A friss és az UHT tej tápanyagtartalma gyakorlatilag megegyezik, beleértve a fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat.
  • Tévhit: A boltban kapható tejet vízzel hígítják.
  • Tény: A jogszabályok szerint a tej vízzel való hígítása tilos, ez hamisításnak minősül, és egyszerű laborvizsgálattal kimutatható.
  • Tévhit: A laktózmentes tej egészségesebb.
  • Tény: Önmagában az a tény, hogy egy tej laktózmentes, nem teszi egészségesebbé a normál tejhez képest.

Nemrég szigorodtak a tejre vonatkozó előírások

A közelmúltban változtak a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó előírásai. Az új rendelet szigorúan szabályozza, mikor használható a tej kifejezés egy adott termék estében, és azt is, milyen feltételekkel tüntethetők fel az ízesítők vagy a tej származása a termékek nevében. Az új szabályok szerint az ízesített készítmények nevében nem szerepelhet a tej szó, ha a termékhez víz is került összetevőként. Emellett a 2,8%-os zsírtartalmú tejet már félzsíros tejként kell hívni, a laktózmentes termékeken pedig kötelező feltüntetni a maradék laktóztartalmat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás