Ilyen finomat még nem ettél: tej helyett tedd ezt a palacsintába!

Cseréld ki ezt az összetevőt, és nem bánod meg!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.05.16.
tej recept serpenyő háztartási tippek palacsinta konyha

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a palacsinta nemcsak nálunk, de az egész világon az egyik legkedveltebb étel, amelyet minden országban máshogy készítenek el. A népszerűsége már csak amiatt is töretlen, mivel viszonylag kevés hozzávalóval, gyorsan és egyszerűen ki lehet keverni a tésztáját, és számtalan töltelékkel variálhatjuk. A legtöbben bizonyára tejjel dúsítják a tésztáját, van azonban egy titkos hozzávaló, ami bársonyosabbá és ízletesebbé teszi a palacsintát, ez pedig nem más, mint az író - írja a Mindmegette.

Tedd ezt a palacsintába tej helyett: ilyen finomat még nem ettől! / Fotó: Shutterstock

Az író (buttermilk) eredetileg a vajkészítés mellékterméke volt, de ma már savanyított tejtermékként is kapható. Jellegzetesen enyhén savanykás, krémes ital, amelyet gyakran használnak sütéshez, különösen az amerikai konyhában. Az enyhén savas kémhatása segít lebontani a lisztben található glutént, így a palacsinta puhább, rugalmasabb lesz. Az író természetes térfogatnövelőként is működik, ha szódabikarbónával vagy sütőporral társítják: a palacsinta íze lágyabb, krémesebb lesz, kevésbé „tojásos” vagy „lisztes”.

 

Mutatjuk a tökéletes írós palacsinta receptjét!

Hozzávalók (kb. 10-12 db palacsintához):

  • 2 csésze író
  • 2 csésze búzaliszt
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj vagy repceolaj
  • csipet só
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a tojásokat, az írót, az olvasztott vajat és a sót. A tészta állaga akkor ideális, ha kanálról lassan folyik le, és bevonja annak felületét.
  2. Állni hagyjuk a tésztát legalább 20–30 percet, így a glutén „megpihen”, a tészta pedig könnyebben kezelhető lesz.
  3. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, közepes lángon. (Tapadásmentes serpenyő esetén elhagyható az olaj.) Egy merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, eloszlatjuk, és megsütjük mindkét oldalát. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás