
„Azt hittem az anyaság miatt vagyok fáradt, de az igazság rosszabb volt”
Barátja unszolására ment el csak orvoshoz.
Porcelánfestőből és műszaki rajzolókból lett fűszerkirálynő.
Az idén, 86 éves korában elhunyt Horváth Rozi neve fogalom a magyar konyhában, fűszerei révén még finomabbak a háziasszonyok remekművei. A mindmegette.hu összegyűjtötte a legérdekesebb tényeket Horváth Roziról, akiről kevesen hinnék, hogy annak idején még a nokedli elkészítése is feladta neki a leckét!
A határon innen és túl egyaránt ismert Horváth Rozi valójában Drozgyik Ilona néven látta meg a napvilágot, 1939-ben Tolmácson, s a konyhaművészet helyett a divat világa érdekelte! Kézügyessége és fantáziájának eredményei végül nem skiccpapíron, hanem többek közt porcelánon elevenedett meg: porcelánfestőként, majd a MÁV-nál műszaki rajzolóként alkotott.
Az élete hatalmas fordulatot vett, amikor a férjével Algériába költözött. Ott ismerte meg az egzotikus fűszereket, s elsajátítva a francia nyelvet, elmerült a helyi szakácskönyvek világában. Horváth Rozi 1974-ben tért vissza férjével Magyarországra, több fűszert is magával hozva Észak-Afrikából.
„Szerencse, hogy volt egy előző vőlegényem, de ahhoz nem mentem férjhez, pedig nagy szerelem volt ifjú koromban. Szerencse, hogy találkoztam a férjemmel. Ő kint dolgozott Algériában, szerintem ez egy óriási dolog volt, mert ott megismerkedtem azzal a világgal. Ez a hatvanas években volt, amikor még nem lehetett több évre külföldre menni. A fűszer mint hobbi, ott kezdődött. Ha akkor én nem vagyok ott, és nem tanulok meg franciául, akkor nem lett volna belőlem fűszerész.”
– emlékezett vissza. Az újabb fordulat pedig egy szerencsés baleset révén következett be. Horváth Roziéknál ugyanis pont akkor szakadt le a fűszertartó polc, amikor a férj fűszerforgalmazással foglalkozó barátja náluk vendégeskedett. Az egzotikus curry illata pedig az egész lakást betöltötte. Így kezdődött 1985-ben Horváth Rozi fűszerkeverékeinek története, aki a jóbarát cégéhez elszerződve hat hónap alatt hétféle fűszerkeveréket alkotott meg a grilltől a magyaroson át a csirkéig meg a halig.
A jól ismert fűszermárka, mely Ilona férjének vezetéknevéből és édesanyja keresztnevéből született, 1993-ban alakult meg. Hosszú évek kitartó munkája, a fűszerek mellett napvilágot látott Horváth Rozi szakácskönyvek és receptek mind hozzájárultak az ismertséghez és népszerűséghez. Majd a 2000-es évek elején újabb lendületet vett a márka: a Receptklub című tévéműsorban ugyanis Kaszás Géza mellett eredetileg Ilona szerepelt műsorvezetőként, akit idővel Kovács Lázár váltott. Erről így nyilatkozott Kaszás Géza:
Az az igazság, hogy megunta a körülményeket. A rossz nyelvek szerint a hely, ahol forgattunk, a Honvéd Kórházban korábban egy hullaház volt. A fejünk felett ráadásul ki kellett feszíteni egy lepedőt, hogy a vakolat ne hulljon a lecsóba.
Drozgyik Ilona, vagy ahogy egy ország ismeri: Horváth Rozi 2002-ben nyugdíjba ment, de nem dőlt hátra: továbbra is lelkesen kísérletezett, illetve tovább hódolt a könyvírásnak.
Ilona így emlékezett vissza az elhivatott munkájára és annak eredményére:
Az én módszeremmel, a levélmérleggel és a gyűszűnyi pohárkámmal otthon készítettem el ezeket a fűszerkeverékeket. Zöld por lepett mindent, mert kávédarálón daráltam meg az összes fűszert, jópofa, nem hétköznapi dolog volt. Hinni kell! Nem a csodában, hanem az embernek saját magában. Úgy éreztem, hogy valami több fog kijönni belőlem, csak azt nem tudtam, hogy mi. Attól kezdve, hogy elindult a Horváth Rozi márkanév, egy éven belül 98%-os ismertségre tettem szert. Volt, hogy azzal szekáltak, ismertebb vagy, mint Göncz Árpád. A párom, akivel a férjem halála után éltem együtt azt mondta, tanuld már meg, Puskás Öcsi csak egy volt, Horváth Rozi is csak egy van
Miközben a márka fontosnak tartotta a magyar konyhai hagyományok megőrzését, nyitott volt az újdonságok iránt is, így nem meglepő, hogy szinte nincs olyan magyar konyha, ahol ne találnánk meg Horváth Rozi valamelyik fűszerét!
Sőt, a Horváth Rozi márka internetes oldalán remek receptekkel is találkozhatunk.
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
10 dkg füstölt kolbász
30 dkg vegyes erdei gomba
1 fej hagyma
1 l húsleves
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész
1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt
1 ág friss kakukkfű
2 darab zsályalevél
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál zsír
1 késhegynyi só
Elkészítése:
A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát.
Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára.
Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.
Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé
25 dkg tetszőleges füstölt sajt
10 dkg ementáli sajt
1 csipet só
1 csipet Horváth Rozi Feketebors őrölt
1 teáskanál Horváth Rozi Majoranna morzsolt
2 darab tojás
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
4 dkg vaj
200 g bacon
Elkészítése:
A csirkemellet megtisztítjuk, felkockázzuk, megsózzuk. A füstölt sajtot hasonló méretűre vágjuk. Az ementáli sajtot lereszeljük. A tojást verjük habosra, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával ízesítjük. Keverjük bele a reszelt sajtot. A végén forgassuk bele a felkockázott húst és sajtot.
Fogjuk az őzgerincformát, és alaposan vajazzuk ki. Egymás mellé keresztben fektessük bele a bacon szeleteket úgy, hogy a két oldalán egyformán kilógjanak a végei. Fogjuk a masszát, és óvatosan öntsük a formába. Egyengessük el, majd két oldalról hajtsuk rá a szalonna csíkokat. Tehetünk még néhány szeletet a tetejére is. Kenjük meg vékonyan tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Melegítsük elő sütőnket 170 fokra, és 40-45 perc alatt süssük meg.
A márka Facebook-oldalán tette közzé a gyászhírt: elhunyt a Horváth Rozi fűszerek megálmodója és alapítója. „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Horváth Rozi, a márka névadója már nincs közöttünk. Horváth Rozi szívét-lelkét beleadta az általa készített fűszerkeverékekbe és sok családi asztalt különlegessé tévő receptjeibe” – írták a posztban, mely az alábbi sorokkal zárul: „Az ő elhivatottsága, munkássága és embersége örökre része marad a Horváth Rozi fűszerek közösségének. Örökségét továbbvisszük a fűszerek szakértelmében és szeretetében. Emlékét szeretettel őrizzük.”
Barátja unszolására ment el csak orvoshoz.
Két órán át feküdt a fa alatt, ami végül összezúzta őt.
Mire készül valójában a Tisza az egészégügyben?
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.