
Életveszélyes allergiája van Hannának: egy rossz döntés az életébe kerülhet
Ez az állapot nagyon megnehezíti a nő mindennapjait.
Porcelánfestőből és műszaki rajzolókból lett fűszerkirálynő.
Az idén, 86 éves korában elhunyt Horváth Rozi neve fogalom a magyar konyhában, fűszerei révén még finomabbak a háziasszonyok remekművei. A mindmegette.hu összegyűjtötte a legérdekesebb tényeket Horváth Roziról, akiről kevesen hinnék, hogy annak idején még a nokedli elkészítése is feladta neki a leckét!
A határon innen és túl egyaránt ismert Horváth Rozi valójában Drozgyik Ilona néven látta meg a napvilágot, 1939-ben Tolmácson, s a konyhaművészet helyett a divat világa érdekelte! Kézügyessége és fantáziájának eredményei végül nem skiccpapíron, hanem többek közt porcelánon elevenedett meg: porcelánfestőként, majd a MÁV-nál műszaki rajzolóként alkotott.
Az élete hatalmas fordulatot vett, amikor a férjével Algériába költözött. Ott ismerte meg az egzotikus fűszereket, s elsajátítva a francia nyelvet, elmerült a helyi szakácskönyvek világában. Horváth Rozi 1974-ben tért vissza férjével Magyarországra, több fűszert is magával hozva Észak-Afrikából.
„Szerencse, hogy volt egy előző vőlegényem, de ahhoz nem mentem férjhez, pedig nagy szerelem volt ifjú koromban. Szerencse, hogy találkoztam a férjemmel. Ő kint dolgozott Algériában, szerintem ez egy óriási dolog volt, mert ott megismerkedtem azzal a világgal. Ez a hatvanas években volt, amikor még nem lehetett több évre külföldre menni. A fűszer mint hobbi, ott kezdődött. Ha akkor én nem vagyok ott, és nem tanulok meg franciául, akkor nem lett volna belőlem fűszerész.”
– emlékezett vissza. Az újabb fordulat pedig egy szerencsés baleset révén következett be. Horváth Roziéknál ugyanis pont akkor szakadt le a fűszertartó polc, amikor a férj fűszerforgalmazással foglalkozó barátja náluk vendégeskedett. Az egzotikus curry illata pedig az egész lakást betöltötte. Így kezdődött 1985-ben Horváth Rozi fűszerkeverékeinek története, aki a jóbarát cégéhez elszerződve hat hónap alatt hétféle fűszerkeveréket alkotott meg a grilltől a magyaroson át a csirkéig meg a halig.
A jól ismert fűszermárka, mely Ilona férjének vezetéknevéből és édesanyja keresztnevéből született, 1993-ban alakult meg. Hosszú évek kitartó munkája, a fűszerek mellett napvilágot látott Horváth Rozi szakácskönyvek és receptek mind hozzájárultak az ismertséghez és népszerűséghez. Majd a 2000-es évek elején újabb lendületet vett a márka: a Receptklub című tévéműsorban ugyanis Kaszás Géza mellett eredetileg Ilona szerepelt műsorvezetőként, akit idővel Kovács Lázár váltott. Erről így nyilatkozott Kaszás Géza:
Az az igazság, hogy megunta a körülményeket. A rossz nyelvek szerint a hely, ahol forgattunk, a Honvéd Kórházban korábban egy hullaház volt. A fejünk felett ráadásul ki kellett feszíteni egy lepedőt, hogy a vakolat ne hulljon a lecsóba.
Drozgyik Ilona, vagy ahogy egy ország ismeri: Horváth Rozi 2002-ben nyugdíjba ment, de nem dőlt hátra: továbbra is lelkesen kísérletezett, illetve tovább hódolt a könyvírásnak.
Ilona így emlékezett vissza az elhivatott munkájára és annak eredményére:
Az én módszeremmel, a levélmérleggel és a gyűszűnyi pohárkámmal otthon készítettem el ezeket a fűszerkeverékeket. Zöld por lepett mindent, mert kávédarálón daráltam meg az összes fűszert, jópofa, nem hétköznapi dolog volt. Hinni kell! Nem a csodában, hanem az embernek saját magában. Úgy éreztem, hogy valami több fog kijönni belőlem, csak azt nem tudtam, hogy mi. Attól kezdve, hogy elindult a Horváth Rozi márkanév, egy éven belül 98%-os ismertségre tettem szert. Volt, hogy azzal szekáltak, ismertebb vagy, mint Göncz Árpád. A párom, akivel a férjem halála után éltem együtt azt mondta, tanuld már meg, Puskás Öcsi csak egy volt, Horváth Rozi is csak egy van
Miközben a márka fontosnak tartotta a magyar konyhai hagyományok megőrzését, nyitott volt az újdonságok iránt is, így nem meglepő, hogy szinte nincs olyan magyar konyha, ahol ne találnánk meg Horváth Rozi valamelyik fűszerét!
Sőt, a Horváth Rozi márka internetes oldalán remek receptekkel is találkozhatunk.
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
10 dkg füstölt kolbász
30 dkg vegyes erdei gomba
1 fej hagyma
1 l húsleves
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész
1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt
1 ág friss kakukkfű
2 darab zsályalevél
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál zsír
1 késhegynyi só
Elkészítése:
A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát.
Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára.
Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.
Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé
25 dkg tetszőleges füstölt sajt
10 dkg ementáli sajt
1 csipet só
1 csipet Horváth Rozi Feketebors őrölt
1 teáskanál Horváth Rozi Majoranna morzsolt
2 darab tojás
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
4 dkg vaj
200 g bacon
Elkészítése:
A csirkemellet megtisztítjuk, felkockázzuk, megsózzuk. A füstölt sajtot hasonló méretűre vágjuk. Az ementáli sajtot lereszeljük. A tojást verjük habosra, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával ízesítjük. Keverjük bele a reszelt sajtot. A végén forgassuk bele a felkockázott húst és sajtot.
Fogjuk az őzgerincformát, és alaposan vajazzuk ki. Egymás mellé keresztben fektessük bele a bacon szeleteket úgy, hogy a két oldalán egyformán kilógjanak a végei. Fogjuk a masszát, és óvatosan öntsük a formába. Egyengessük el, majd két oldalról hajtsuk rá a szalonna csíkokat. Tehetünk még néhány szeletet a tetejére is. Kenjük meg vékonyan tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Melegítsük elő sütőnket 170 fokra, és 40-45 perc alatt süssük meg.
A márka Facebook-oldalán tette közzé a gyászhírt: elhunyt a Horváth Rozi fűszerek megálmodója és alapítója. „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Horváth Rozi, a márka névadója már nincs közöttünk. Horváth Rozi szívét-lelkét beleadta az általa készített fűszerkeverékekbe és sok családi asztalt különlegessé tévő receptjeibe” – írták a posztban, mely az alábbi sorokkal zárul: „Az ő elhivatottsága, munkássága és embersége örökre része marad a Horváth Rozi fűszerek közösségének. Örökségét továbbvisszük a fűszerek szakértelmében és szeretetében. Emlékét szeretettel őrizzük.”
Ez az állapot nagyon megnehezíti a nő mindennapjait.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre