Nagyon sok zöldségről és gyümölcsről kiderült, hogy mérgező anyagokat tartalmaznak. A Metropol utánajárt, mi az igazság.
Sokkolóan hatott mindenkire az a hír, amelyből kiderült, hogy a kereskedelemben kapható gyümölcsök és zöldségek 95 százaléka olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyekről úgy gondolják, hogy nemcsak rákot okozhatnak, hanem a szívet is károsítják – írja a Daily Mail. A Metropol utánajárt, miről is van szó.
Mindenki kedvenc gyümölcséről nem is gondolná senki, mennyire káros, amióta permetezik. Kiderült, hogy az eper áll az első helyen a briteknél a szupermarketekben kapható gyümölcsök és zöldségek listáján, amelyek egészségre veszélyesek. Ugyanis a gyümölcs egészségre nagyon veszélyes növényvédő szerek mérgező toxinjait tartalmazza. Ezek a rákkeltő vegyületeknek nevezett PFAS-ok vagyis perfluor- és polifluortartalmú alkil anyagok jóformán kikerülhetetlenek és szinte mindenhol megtalálhatók. A legnagyobb probléma velük, hogy rendkívül ellenállók, és soha nem tűnnek el a szervezetből, és még súlyos betegségekkel is összefüggésbe hozhatók. Annyira sok van belőlük mindenhol, hogy még az esővízben is megtalálhatók ezek a mérgező anyagok.
Az Egyesült Királyságban ellenőrizték a friss zöldségeket és gyümölcsöket.
A vizsgálat során kiderült, hogy az egyik legveszélyesebben fertőzött gyümölcs az eper.
A közkedvelt gyümölcs 95 százaléka tartalmazott PFAS-t. A listán második helyen a szőlő áll 61 százalékkal, a cseresznye 51-gyel, a spenót és a paradicsom pedig szorosan követi a mérgező növényvédő szerekkel permetezettek listáját. Ami döbbenetes, hogy ugyan kevés mennyiségben, de a burgonyában és az almában is előfordulnak ezek a toxikus anyagok.
Magyarországon szerencsére az ellenőrzések nagyon ritkán találnak növényvédőszer-maradványt az élelmiszereken. Határérték feletti mennyiségben inkább rovar- és gombaölő szerek szerepelnek a veszélyes szerek listáján, valamint az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szerek nyomait találta a citrusféléken a Nébih korábban.
Ugyanez az anyag az, ami megtalálható a teflonban, amit a tapadásmentes tulajdonságai miatt használunk. Például a teflonbevonatú serpenyő is ebből készült, de kozmetikumokban, ételcsomagolásban és ruházati cikkekben is megtalálhatók. A magas hőfokon használt teflon elkezd bomlani, és olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, amelyek fejfájást is okozhatnak.
De a rákos megbetegedések mellett a magas koleszterinszint, vese- és pajzsmirigy-betegségek, immunrendszer gyengülése is hozzájuk köthető. A meddőség mellett még az anyaméhben a fejlődő magzat növekedését is befolyásolhatják ezek a vegyületek. Megzavarják a hormonműködést, a férfiaknál pedig hererákot okozhat.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a PFAS-ok egyik típusát, a PFOA-t az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyagok közé sorolja. Ezért a PFOA-t a PTFE váltotta fel a teflonedények gyártásánál, amelynek a mellékhatásait még nem vizsgálták teljesen.
Hihetetlen tényt közölt az Új-dél-walesi Egyetem a közelmúltban publikált tanulmányában. A globális talajvízminták 69 százalékában megtalálható ez a vegyület, és meg is haladta a biztonsági határértéket, amely veszélyes az emberi szervezetre.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre