Felejts el mindent, amit az eperről eddig tudtál, íme az igazság





Amit eddig magának a gyümölcsnek hittünk, az valójában egészen más. Az eper pedig véletlenül sem bogyó.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.07.29.
furcsaság mag életmód eper

Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné az epret. A nyár igazi slágergyümölcse, sokan fogyasztják ebéd után vagy adott esetben uzsonnára.

Eper piros gyümölcs sablon
Azok a magok valójában nem is magok Fotó: Pexels

Sokan ilyenkor az eper zamatára figyelnek, pedig amikor a szánkhoz emeljük a gyümölcsöt, akkor egy szembetűnő dolgot is észrevehetünk rajta. Igen, azokat az apró dolgokat a külsején. Nos azok nem az eper magjai, ahogy arra néhányan egyből következtetnének, hanem az az epernövény gyümölcse.

Az IFL Science most egyszer és mindenkorra tisztázta a szamóca-ügyet. Cikkükben elárulták, hogy az úgynevezett aszmagok mindegyikében egyetlen mag található. A málnához és a szederhez hasonlóan a rózsafélék családjába tartozó növény fogyasztható, közkedvelt része valójában a termőtáj, másnéven vacok. Az eper valódi gyümölcse a beporzást követően ugyanis más gyümölcsökkel ellentétben nem nő meg, helyette a vacok húsosodik meg egyfajta áltermésként.

Az epret már csak azért sem lehet bogyónak nevezni, mert az ide sorolt növények gyümölcse egyetlen magnál többet tartalmaz. A bogyók külsejét héj, azaz exokarp borítja, mely takarja a húsos, jórészt ehető belső részt, a mezokarpot, amit szokás pépnek is nevezni. A magokat pedig az endokarp nevű rész burkolja be. Így ezeknek a feltételeknek a szamóca egyáltalán nem felel meg.

Ráadásul a legtöbb epernövényt nem is a magjából termesztik. A szamócanövények növekedésük alatt indákat növesztenek, lényegében kis szamócaklónokat, melyek gyökeret eresztenek és növekedni kezdenek, amint elérik a földet - írja az IFL Science.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás