Ha már van hazai eper, muszáj a szezont egy minimáltésztás, krémes, sok gyümölccsel rakott nyalánksággal kezdeni! A színek miatt csokis piskótaalapot szoktam készíteni, de aki nem ragaszkodik ehhez, csináljon nyugodtan fehér tésztát. Rizsliszttel vagy akár mandulaliszttel és eritrittel is helyettesíthető, tehát a gluténérzékenyek és cukorbetegek sem maradnak ki az élvezetekből.
A tojásfehérjékhez 3 evőkanál langyos vizet adunk, majd így kemény habot verünk belőle. Ha már félkemény, akkor fokozatos habveréssel, 3 részletben adagoljuk hozzá a cukrot, és teljesen elkeverjük. Az elektromos gépről kézi keverőlapátra váltunk, és ezzel óvatosan belekeverjük a habba, az előzőleg villával homogénre kevert sárgáját, majd jön fokozatosan a liszt (illetve 2 kanál liszt, 1 kanál kakaópor). A masszát a kivajazott, enyhén liszttel megszórt tortaformába öntjük, és 180 fokon, előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük. Ha kihűlt a piskóta, kiszedjük a formából, és a lapot egy tálra helyezzük át. A megkeményedett tetejét vékonyan „leskalpoljuk” és félretesszük.
A pudingot megfőzzük a tejjel - annyi és olyan cukrot beletéve, amennyit igénylünk vagy szabad - és amikor már majdnem kihűlt, akkor a tejszínből 1 dl-el habosítjuk a krémet. A maradék tejszínt habbá verjük.
A leskalpolt tetejű tésztára elterítjük a felvert tejszín egyharmadát, majd a darabolt eper felét rászórjuk. Erre jön a pudingos krém, majd a leszedett tészta-tetőt darabokban ráfektetjük. Jöhet a maradék tejszín, és az „eperterítőt”. Tegyük a hűtőbe egy-két órára.
Ha nem akarunk pudingot főzni, a krémet kiválthatjuk tejföllel vagy görög joghurttal is (kb 45 dkg), ezeket a számunkra megfelelő arányban édesítőszerezve. Ilyenkor a tejföl fele kerül alulra, rá az eper fele, majd a „tésztaskalp”, aztán ismét tejföl és a maradék eper.
Akár a tejszínt is kihagyhatjuk, ha „soványabb” desszertre vágyunk, és inkább az eperben dúskálnánk. Ebben az esetben a tejszín mennyiség helyett is tejfölt vagy görög joghurtot használjunk, és ezt ízlés szerint édesítve, ebbe dobáljuk az epret.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre