Itt az eperszezon legfinomabb édessége, az epres krémes rakott

Ha már van hazai eper, muszáj a szezont egy minimáltésztás, krémes, sok gyümölccsel rakott nyalánksággal kezdeni! A színek miatt csokis piskótaalapot szoktam készíteni, de aki nem ragaszkodik ehhez, csináljon nyugodtan fehér tésztát. Rizsliszttel vagy akár mandulaliszttel és eritrittel is helyettesíthető, tehát a gluténérzékenyek és cukorbetegek sem maradnak ki az élvezetekből.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.05.14.
Epres krémes

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

Idei eperrel, krémmel gazdagon (Szerző felvétele)

 

Tészta

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál liszt (búza vagy rizs) – ha csokis piskótát készítünk, ebből 1 kanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 3 evőkanál (laposan) cukor vagy eritrit
  • Mokkáskanálnyi sütőpor
  • Kakaópor, tojás, rizsliszt (Szerző felvétele)

    Krém

  • 1 tasak vanília pudingpor (gluténmentes is lehet)
  • 0,5 dl tej (növényi is lehet)
  • fél citrom (bio) leve és héja
  • 0,5 dl tejszín (növényi is lehet)
  • 50 dkg friss eper (szeletelve, darabolva)
  • Eper. pudingkrém, tejszínhab (Szerző felvétele)

    Elkészítés

    Tészta, krém, eper, krém, tészta, krém, eper (Szerző felvétele)

    Tészta

    A tojásfehérjékhez 3 evőkanál langyos vizet adunk, majd így kemény habot verünk belőle. Ha már félkemény, akkor fokozatos habveréssel, 3 részletben adagoljuk hozzá a cukrot, és teljesen elkeverjük. Az elektromos gépről kézi keverőlapátra váltunk, és ezzel óvatosan belekeverjük a habba, az előzőleg villával homogénre kevert sárgáját, majd jön fokozatosan a liszt (illetve 2 kanál liszt, 1 kanál kakaópor). A masszát a kivajazott, enyhén liszttel megszórt tortaformába öntjük, és 180 fokon, előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük. Ha kihűlt a piskóta, kiszedjük a formából, és a lapot egy tálra helyezzük át. A megkeményedett tetejét vékonyan „leskalpoljuk” és félretesszük.

    Az utolsó réteg krém előtt visszakerül a „tésztaskalp” (Szerző felvétele)

    Krém

    Egy szelet tömény ízélmény! (Szerző felvétele)

    A pudingot megfőzzük a tejjel - annyi és olyan cukrot beletéve, amennyit igénylünk vagy szabad - és amikor már majdnem kihűlt, akkor a tejszínből 1 dl-el habosítjuk a krémet. A maradék tejszínt habbá verjük.

    Rakottazás

    Melyiket válasszam? (Szerző felvétele)

    A leskalpolt tetejű tésztára elterítjük a felvert tejszín egyharmadát, majd a darabolt eper felét rászórjuk. Erre jön a pudingos krém, majd a leszedett tészta-tetőt darabokban ráfektetjük. Jöhet a maradék tejszín, és az „eperterítőt”. Tegyük a hűtőbe egy-két órára.

    Az első réteg krém eperrel (Szerző felvétele)

    Tuti Tipp

    Ha nem akarunk pudingot főzni, a krémet kiválthatjuk tejföllel vagy görög joghurttal is (kb 45 dkg), ezeket a számunkra megfelelő arányban édesítőszerezve. Ilyenkor a tejföl fele kerül alulra, rá az eper fele, majd a „tésztaskalp”, aztán ismét tejföl és a maradék eper.

     

    Epres krémes rakott (Szerző felvétele)

    +1 tipp

    Akár a tejszínt is kihagyhatjuk, ha „soványabb” desszertre vágyunk, és inkább az eperben dúskálnánk. Ebben az esetben a tejszín mennyiség helyett is tejfölt vagy görög joghurtot használjunk, és ezt ízlés szerint édesítve, ebbe dobáljuk az epret.









    Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás