Készítsünk mi is mandulából marcipánt a Szamosban! - Videók Szamos Gabriellával

Ha megtanulnád, hogyan kell a mandulából marcipánt csinálni, irány a Szamos Marcipán Múzeum mini manufaktúrája!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.12.24.
Szamos Marcipán Múzeum Kelényiné Szamos Gabriella mandulából marcipánkészítés

Karácsonyra készülve a szentendrei Szamos Marcipán Múzeum új mini manufaktúrájában jártunk, ahol személyesen Kelényiné Szamos Gabriella mutatta meg nekünk, hogyan lesz a mandulából marcipán, és mi a titka a csodálatos marcipánrózsa készítésének.

marcipán
Kelényiné Szamos Gabriella mutatja, hogyan kell a mandulát "meghúzatni" - így készül a marcipán / Fotó: Fodor Erika 

Januártól a Szamos Marcipán Múzeum látvány-manufaktúrájában bárki kipróbálhatja a marcipán "meghúzatást" és végigcsinálhatja a marcipánkészítés folyamatát, megeheti, amit készített vagy megalkothatja belőle a saját marcipánrózsáját. Ezen kívül még fotózkodhat is Michael Jackson és Diana hercegnő életnagyságú marcipánszobrával!

@fezstory Kelényiné Szamos Gabriella mutatja a mandula meghúzást a marcipán készítéshez. Édesapjától tanulta meg, ez volt a mozijegy ára.##szamosnarcipán🌺 ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

Ha nem is gyertyafényben, de hangulatos félhomályban kezdődött a látogatásunk a Szamos Marcipán Múzeum új mini manufaktúrájában. 

20 másodperc alatt készült egy marcipánrózsa Szőke János kezei alatt (Fotó: Fodor Erika)

Az áramszünet azonban csak még bensőségesebbé, családiasabbá tette a hangulatot, miközben Kelényiné Szamos Gabriella tulajdonos és menye, Kelényi-Kovács Dóri kalauzolt bennünket a marcipánkészítés rejtelmeiben – Szőke János mester segítségével, aki 1976. óta dolgozik a Szamosban.

@fezstory Kelényi-Kovács Dóri meséli, hogyan lesz a mandulából marcipán, miközben Szőke János, a Szamos Marcipán rangidős mestere Marcipán rózsát készít.#szamosnarcipán🌺 ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

Engem még Matyi bácsi vett fel. Fénykoromban 20 másodperc alatt készítettem el egy marcipánrózsát. Igaz, akkor még úgy tanítottam be a formázás csínját-bínját, hogy az ölembe ültettem a fiatal lányokat, hogy jobban lássák a technikát…” - mesélte János, a Szamos rangidős cukrászmestere.

Kelényi-Kovács Dóritól közben megtudtuk, hogyan lesz a héjas mandulából mennyei marcipánmassza, és Kelényiné Szamos Gabriella meg is mutatta a mandula meghúzatás fortélyát.

@fezstory Szőke János 1976-ban kezdett Szamos Marcipánt készíteni, őt még személyesen Szamos Matyás vette fel.#szamosnarcipán🌺 ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

Úgy szeretek mandulát meghúzatni! Gyerekkoromban rengeteget csináltuk. Később, a majdani férjemmel úgy mentünk el moziba, hogy 10 kiló mandulát meghúzattunk, ezért cserébe kaptuk a pénzt a mozira. Ez azért nem kis munka volt. Ha jöttek barátok, osztálytársak, ők is beálltak. Garantáltan megeszed a felét, mire végzel, olyan finom!” - árulta el Kelényiné Szamos Gabriella

Szamos Gabriella a szaloncukor csomagolás eredeti technikáját is bemutatta (Fotó: Fodor Erika)

Szamos Mátyás lánya hozzátette, édesapja 1935-ben az Auguszt Cukrászdában kezdett el dolgozni inasként, éppen akkor hívtak meg egy dán cukrászmestert, akitől elleste a marcipán készítésének fortélyait, és ezt ő honosította meg Magyarországon.

@fezstory

Kelényiné Szamis Gabriella személyesen tanít marcipánrózsát készíteni a szentendrei Szamos Marcipán Múzeumban.

♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

A Szentendrei Marcipán Múzeum földszintjén most megnyitott mini manufaktúrában januártól bárki elsajátíthatja a Szamos-féle marcipánkészítés csínját-bínját, a család eredeti gépeit használva, miközben a legendás cukrászdinasztia történetét is megismerhetik.

@fezstory Kelényiné Szamos Gabriella így csomagolja saját kezűleg a Szamos szaloncukrot.#szamosnarcipán🌺 ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika


Diana hercegnő és Michael Jackson marcipánból

Hello, Michael Jackson és Diana hercegnő! 

Az idén 30 éves Marcipán Múzeumban különleges marcipánból készült alkotásokat tekinthetünk meg, többek közt marcipán Betlehemet és a Diótörő figuráját. 

A Diótörő marcipánból - Szamos Gabriella kedvence (Fotó: Fodor Erika)

Az emeleten két világsztárral is találkozhatunk, Diana hercegnő és Michael Jackson mandulamasszából készült másával. 

Kelényiné Szamos Gabriella Michael Jackson és üzlettársa-menye, Kelényi-Kovács Dóri Diana hercegnő marcipánszobra előtt (Fotó: Fodor Erika)

Diana súlya 55 kilogramm és 340 óra alatt készült el, a poplegenda marcipánszobra 62 kiló és 336 órán át tartott a létrehozása.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás