Naná, hogy egy nagymama mindenre hajlandó az unokájáért: olyan tortaformát csinál, amit csak kíván.
Sikota Krisztina unokái késrésére mindig házilag készíti el az általuk megrendelt különféle állatfigurás születésnapi tortákat. Legutóbb a középső unokájának, Blankának formázott pillangót, és ebbe töltötte bele a családi recept szerint készült alapkrémet.
„Nem szoktam kész állatfigurás formákat venni, tájékozódom az interneten, és miután kitanítottam magam, nekilátok a piskóta szabásának. A tortához van egy variálható családi anyáról lányára vanília alapkrémünk, amit az édesanyámtól tanultam, ahogyan ő is az én nagymamámtól. Most Blankának, a középső unokámnak a szezonnak megfelelően epres változatot készítettem” – tudtuk meg Sikota Krisztinától, aki szívesen készít otthon mindenféle tortákat, és szívesen eljár minden olyan helyre, ahol újabb, házilag megvalósítható ötleteket, recepteket tanulhat. Így futottunk össze a MOM Szamosban is a Tigrismogyorós mentes tortát kóstolni.
Piskótához: 22-24 cm karikához (12 szeletes)
5 db L-es tojás
160 g cukor
160 g liszt
1 dl olaj
fél csomag sütőpor
3 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
3 evőkanál liszt
4 dl tej
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez színes cukorka, a pillangótesthez olvasztott fehér csoki!
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A piskótához felverjük a tojás fehérjéket (nem szabad teljesen keményre, hogy a sütőben is tudjon még növekedni). Apránként adagoljuk hozzá a cukrot, majd egyesével a sárgákat, csurgatva az étolajat, és végül az átszitált sütőporos lisztet. (Ha robotgéppel dolgozunk, akkor mindezt alacsony fordulatszámon.) A tortaforma alját kivajazzuk (az oldalát nem szabad vajazni, mert akkor nem tud emelkedni a piskóta!), és határozott, gyors mozdulatokkal beleöntjük a masszát. A tortát a sütőbe teszem, a hőmérsékletet visszaveszem 180 fokra, és 35-40 perc alatt megsütöm. (Tűpróba segít megállapítani, hogy kész-e a piskóta.) Míg sül, kikeverjük a krémet.
Krém
A tojás sárgáját a cukorral fehéredésig habosra keverem, majd hozzákeverem kanalanként a lisztet és vékony sugárban öntve a tejet. A krémet folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon sűrű puding állagúra főzöm, és hagyom kihűlni. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. Amikor a krém már alig langyos, hozzákeverjük a vajas krémet is. A kész krémet elfelezem. Az egyik feléhez összeturmixolt epret teszek (körülbelül egy jó nagy marékkal, de vigyázzunk, hogy ne váljon túl folyóssá a krém, inkább apránként adagoljuk az epret).
Először a tortát vízszintesen elfelezem, majd hosszában két részbe vágom és a hosszanti vágásnál mindkét tortafélből egy-egy kicsi háromszöget kivágok. A két tortafelet az íves felükkel egymás felé fordítom, és így kapom meg a pillangóformát, amit belül az epres krémmel megtöltök, majd a tetejét és az oldalait vaníliás krémmel megkenem. Ha van türelmem, az oldalát darált dióval megszórom, és a hűtőbe teszem néhány órára, csak ezután díszítem cukorkákkal. A pillangó testét fondant-ból formázom és olvasztott csokival díszítem.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre