Egy hely, ahol a rizs a mérce – És íme, egy titkos recept!

A NOBU Budapestben megtudtuk, hogy amint a rend a lelke mindennek, a rizs a mérce a sushiban.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.06.14.
Schreiner Gábor NOBU japánban sushi rizs Budapest

Rizsfőző workshopon jártunk a NOBU Budapestben, ahol Schreiner Gábor executive séftől többek között megtudtuk, hogy a jó sushihoz a rizs a mérce. A rizst a kezdetekben hallal tartósították, ebből indult a sushi kultúrája. A NOBU séfje kollégáival meg is mutatta, hogyan kell elkészíteni a tökéletes rizst.

rizs
Sushi rizs (Fotó: Fodor Erika)

Nálunk 40-70 kg rizs fogy hetente, és sosincs 2 egyforma zsák. A minőségi különbség a szüretelési időből fakad, a február-november közti időszak kedvez leginkább a szüretelésnek

– számolt be Schreiner Gábor. 

Schreiner Gábor executive séf átlapátolással hűti testhőmérsékletűre a rizst (Fotó: Fodor Erika)

A NOBU Budapest executive séfjétől azt is megtudtuk, hogy amit mi egyszerűen rizsnek hívunk, abból Japánban 290 fajta létezik, ebből 30 kifejezetten sushi rizs.

Mutatjuk, hogy csinálják a NOBU Budapestben:

@fezstory Rizsfőző workshop a NOBU Budapestben Schreiner Gábor executive séffel.#nekedbe💚 ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

A rizsfőző workshopon az is kiderült, amit egy jó háziasszonynak sem árt tudnia: a tökéletes rizs ott kezdődik, hogy négyszer-ötször átmossuk. 

Rizs a mosások után (Fotó: Fodor Erika)

Az ideális rizst speciális rizsfőzővel készítik, majd testhőmérsékletűvé hűtik le. Ezt Japánban – a többségében férfi sushiszakácsok – legyezővel teszik. Ha a rizs tökéletes, a sushi már „gyerekjáték””, igaz, azért itt is figyelni kell 1-2 „apróságra”. A NOBU-ban a sushikészítés látványát is élvezhettük. Mutatjuk.

Például arra is figyelni kel, hogy frissen kifogott halból sosem készítünk sushit, mert kicsit fel kell puhulnia a húsnak, és csak 1-2-3 nappal később lesz tökéletes. A tenger gyümölcseit viszont azon frissiben használják, mert úgy a legjobb. A rizs mindenesetre tényleg tökéletes lett, és hogy tényleg attól-e vagy sem, de minden más is, amibe vagy amihez került.

Evőeszköz nélkül fogyasztható (Fotó: Fodor Erika)

Ha minden titokra nem is derült fény a sushival kapcsolatban, azért a NOBU egyik speciális szószának a receptjét megszereztük. Ha ebbe mártjuk a tökéletes rizsből készült sushit, az biztosan mennyei lesz.

Íme: 1,8 l almaecethez 900 gr cukrot és 250 gr sót kell adni, összekeverni és állni hagyni. Ez otthonra is egy jó ízeszencia lehet. Mindenesetre, mielőtt a saját konyhánkban belevágnánk a sushi-készítésbe, mindenképpen érdemes tesztelni, milyen a NOBU-ban. A tökéletes rizst meg próbálgathatjuk kedvünkre otthon is.

Négyszer-ötször át kell mosni a rizst (Fotó: Fodor Erika)

Sikersztori főszereplője a rizs

Nobu Matsuhisa séf egy olyan high-end sushi-birodalmat épített ki az elmúlt 30 évben, amely páratlannak számít a világon. A NOBU mára Malibutól Maniláig, Pekingtől Budapestig várja a sushi-kedvelőket. A Nobu Matsuhisa mellett a Robert De Niro és Meir Teper által alapított ikonikus japán vendéglátóbirodalom világszerte megtalálható 60 étterme közül az egyik az Erzsébet téri.

Ilyen finomságokat is kóstoltunk:

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás