
Láthatáron az új szerelem! – Ennek a csillagjegynek ma gyökeresen megváltozik az élete
A Vízöntőnek és az Oroszlánnak jó nap ez egy randira!
Így használd helyesen és biztonságosan a sütődet.
Bár nap mint nap használjuk a sütőt, sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni néhány alapvető szabályról. Például arról, mi az, amit soha nem lenne szabad a sütőbe tenni!
Egy pillanatnyi zavar, és máris megtörténik a baj. Martha Stewart is figyelmeztet: van néhány meglepő dolog, amit jobb távol tartani a sütőtől.
1. Műanyag és műanyag nyelű edények
A műanyag hő hatására megolvadhat, deformálódhat, füstölhet, sőt akár mérgező gázokat is kibocsáthat. Akkor se tedd be, ha vastagnak tűnik! A műanyag fogantyús edények sem kivételek – csak akkor használd őket sütőben, ha kifejezetten „oven-safe” jelöléssel bírnak.
2. Nem hőálló üvegedények
Az egyszerű üvegtálak vagy poharak nem bírják a sütő forróságát. Csak boroszilikát (pl. Pyrex) vagy edzett üveg mehet be. Egy törött üvegtál nemcsak veszélyes, de a tisztítása is rémálom.
3. Elemmel működő eszközök
Digitális húshőmérő, konyhai óra, vagy bármilyen elemes kütyü – ne kerüljön a sütőbe! Az elemek 100 °C felett felrobbanhatnak, súlyos károkat okozva.
4. Habszivacs és elviteles dobozok
A habszivacs alacsony hőmérsékleten is megolvad, és beleolvadhat az ételbe. Ugyanez vonatkozik sok műanyag elviteles dobozra is. Jobb, ha a maradékot egy hőálló tálba kanalazod át melegítés előtt.
5. Zsírpapír
Nem összekeverendő a sütőpapírral! A zsírpapír viasztartalma megolvadhat vagy meggyulladhat, tönkretéve az ételt és a sütőt is. Használj helyette sütőpapírt vagy szilikonlapot.
6. Pizzásdobozok
Bár csábító, hogy a pizzát a dobozában melegítsd újra, a kartonpapír meggyulladhat. Inkább tedd át a pizzát serpenyőre vagy sütőkőre.
7. A sütő halála: alátét nélküli sütés
Ne süss közvetlenül a rácson! A csöpögő zsír, sajt vagy szósz könnyen ráéghet a sütő aljára, amitől a készülék meghibásodhat. Mindig használj alátétet, tepsit vagy pizzasütő követ.
8. Ruházat
Hiába volt poénos jelenet a Szex és New Yorkban, valójában életveszélyes: a ruhadarabok rendkívül gyúlékonyak. A sütő nem szekrény! Soha ne tárold benne a pulóvert, törlőkendőt, semmit.
9. Konzervdobozok
A fémkonzervek belső bevonata műanyagot is tartalmazhat, ami melegítéskor megolvadhat vagy toxikus anyagokat bocsáthat ki. Még ha fémből is van – mindig tedd át az ételt egy sütőálló edénybe!
10. Alufólia a sütő alján
Sokan alufóliával próbálják megkímélni a sütő alját a szennyeződéstől, de ez csökkentheti a légáramlást, torzíthatja a hőeloszlást, sőt az újabb típusoknál a fűtőelemet is károsíthatja. A gyártók többsége kifejezetten tiltja.
11. Nyers tojás héjastul
Ha valaki főtt tojást akar sütőben készíteni, rossz hírünk van: a tojás héja túlnyomás miatt felrobbanhat. Ez nemcsak veszélyes, de nehezen is takarítható.
12. Ragasztott vagy festett fa tárgyak
Ha például egy dekoratív fatálat tennél be melegíteni – ne tedd! A ragasztó kiolvadhat, a festék elpárologhat, a fa megrepedhet vagy akár lángra is kaphat.
Ahogy Martha Stewart is írja: „Szerencsére a legtöbb edényen fel van tüntetve, hogy sütőben használható-e.”
A Vízöntőnek és az Oroszlánnak jó nap ez egy randira!
Kár lenne kihagynod ezt a fejtörőt.
Rád igazak a totemállatod tulajdonságai?
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre