Erre figyelj szaloncukor vásárláskor, hogy ne érjen csalódás!

Mostanra kikerült minden karácsonyi kellék az üzletek polcaira. Köztük az elmaradhatatlan szaloncukor is. Utánajártunk, miért is vesszünk ilyenkor az édességet és mire érdemes vásárláskor figyelni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.12.07.
szaloncukor édesség minőség összetevők

Évtizedek óta az adventi időszak és a karácsony slágere a szaloncukor. Mutatjuk, miért ez a neve ennek a közkedvelt édességnek és milyen szempontok alapján válogatva kaphatjuk a pénzünkért a legjobb minőségűt belőle!

szaloncukor
Mutatjuk miért lett szaloncukor, a szaloncukor! / Fotó: acceptphoto /  Shutterstock

Mióta létezik a szaloncukor a ma ismert formában?

A ma ismert szaloncukor története a formázott fondanttal kezdődött, amit Franciaországban már az 1890-es években is legalább 17 féle ízesítésben kínáltak a vendégeknek, tálkából, a szalonban, ahol a fenyőt is felállították. Egyesek szerint a neve is innen ered, míg mások a név kitalálójának Jókai Mórt tartják, aki szalonczukedlinek hívta a selyempapírba csomagolt finomságot. A csokival bevont, fára akasztott verzió csak a 60-es években kezdett el elterjedni és a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint tulajdonképpen magyar találmány, de nem hungarikum.

Ami viszont biztos, hogy a szaloncukor készítésével egészen biztosan magyar cukrászok kezdtek el először foglalkozni még az 1800-as években, és azóta is kizárólag a magyarok készítik ebben a formában. A fenyőfa szaloncukorral való díszítése is csak nálunk divat, amit eleinte csak a tehetősebb családok engedhettek meg maguknak.

Mire figyeljünk szaloncukor vásárláskor?

Legyen szó bármilyen szaloncukorról, 1 kg termékben legalább 70 szem kell, hogy legyen. A megnevezésnek tartalmaznia kell a szaloncukor fajtáját, mártott termék esetén utalnia kell a névnek arra is, mivel van bevonva, töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is. A vásárláskor mindig ellenőrizzük, hogy a csomagoláson fel van-e tüntetve a fantázianéven kívül a termék pontos megnevezése, a gyártó, forgalmazó neve és pontos címe, a minőség megőrzési idő, az összetevők listája és töltött termék esetén a gyümölcstartalom, valamit az allergén anyagok. Ezen kívül:

  • csak olyan terméket vásároljunk meg, amelyiken magyar nyelvű tájékoztató is van;
  • kerüljük az „ízű” elnevezésű termékeket és kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba;
  • lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült, vagy azzal bevont terméket;
  • aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon olyat, amelyikben magas a mandulatartalom, minél több ugyanis mandula a cukortartalom javára, annál jobb minőségű marcipán van az édességben. Azt sem árt tudni, hogy a percipán nem tartalmaz mandulát, hanem barackmagból készítik.

Ez lett idén az év szaloncukra

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukra ringbe szállt. A győzteseket 157 szaloncukor közül választották, 8 kategóriában. Az Év Szaloncukra 2024 címet idén a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el, a második helyezett a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Sulyán Cukrászda szaloncukra végzett.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás