
Ehető díszeket szeretnél idén karácsonyra? Ne adj pénzt értük, süss velünk!
A csillámló gömbök mellé mi magunk is készíthetünk egyedi karácsonyi díszeket, amiket ráadásul meg is ehetünk. Csak arra kell figyelni, nehogy elfogyjon az összes dísz még karácsony előtt!
Mézeskalácsgombok

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 150 g vaj
- 125 ml méz
- 110 g barna cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 450 g liszt
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- ½ tk sütőpor
- 1 db tojás
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük egy lábasba a vajat, a mézet, a cukrot, és kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a szódabikarbónát, majd hagyjuk hűlni.
- Adjuk az átszitált lisztet és a fűszereket a sütőporral együtt a vajas masszához. Keverjük bele a villával felvert tojást is, majd gyúrjuk össze a tésztát. Folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe 45 percre.
- A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle gomb formájú mézeskalácsokat. Tegyük mindet az előkészített tepsibe, minimum 3 cm-es helyet hagyva közöttük.
- Süssük meg a mézeskalácsokat 8 perc alatt, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Elkészítési idő: 45 perc
1 darab 95 kcal
Fenyőkeksz

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 75 g barna cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 75 g darált mandula
- 200 g liszt + a nyújtáshoz
- 175 g vaj
- 1 db tojás
A díszítéshez:
- 50 g szeletelt mogyoró
- barna cukor
- 100 g porcukor
- 1-2 tk citromlé
- 30 g fenyőmag
Elkészítés:
- Szitáljuk a munkalapra a barna és a vaníliás cukorral, a sóval, továbbá a darált mandulával elvegyített lisztet. Tegyük a közepébe vájt mélyedésbe a felkockázott vajat a tojással együtt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Folpakba csomagolva rakjuk a hűtőbe kb. 30 percre.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle különböző méretű fenyőfákat. Rendezzük el azokat három sütőpapírral bélelt tepsiben, és a sütik egyharmadát szórjuk meg a szeletelt mogyoróval. Süssük aranybarnára a kekszeket a 175 fokra előmelegített sütőben tepsinként 10-12 perc alatt, azután még melegen szórjuk meg a megmaradt kekszek felét némi barna cukorral.
- A porcukrot keverjük simára a citromlével. Simítsuk az így kapott mázt a még üres kekszekre, rendezzük el rajta a fenyőmagot, végül hagyjuk megszilárdulni a mázt.
Elkészítési idő: 70 perc + hűtés
1 darab 90 kcal
Mézes-jeges maci

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):
- liszt a nyújtáshoz
- 1 csomag (400 g) konyhakész mézeskalácstészta
- 2 db tojásfehérje
- kb. 500 g porcukor + a nyújtáshoz
- 3-4 tk citromlé
- piros ételfesték
- fekete ételfesték
Elkészítés:
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és vágjunk ki belőle kb. 16 db jegesmedveformát. Rendezzük el a sütiket 2 db, sütőpapírral bélelt sütőtálcában, és süssük aranybarnára a 175 fokos sütőben kb. 8 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
- A mázhoz keverjük ki a tojásfehérjéket a porcukorral és a citromlével. Tegyünk félre az 1/3-át, a többit simítsuk a mézeskalácsokra, és hagyjuk megszilárdulni.
- A megmaradt máz 1/5-ét színezzük feketére egy kevés ételfestékkel, és rajzoljuk meg vele a macik szemét és orrát. Hagyjuk megszilárdulni.
- Néhány csepp ételfestékkel színezzük pirosra a maradék máz felét. Töltsük hűtőtasakba, vágjuk le a zacskó egyik sarkát, és rajzoljuk meg vele a macik sálját. Hagyjuk megszilárdulni.
- A megmaradt fehér mázt töltsük hűtőtasakba, vágjuk le az egyik sarkát, vágjunk egy apró lyukat az egyik sarkára, és rajzoljunk a macikra csillagokat és pöttyöket. Végül hagyjuk megszilárdulni.
90 perc + hűtés
1 darab 225 kcal
A díszdoboz sztárjai
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
- liszt a nyújtáshoz
- 1 csomag (400 g) konyhakész mézeskalácstészta
- porcukor a nyújtáshoz
- 250 g fehér marcipánmassza
- 100 g világoskék marcipánmassza
- fehér cukormáz
- fekete dekortoll
- barna dekortoll
- narancssárga dekortoll
- fekete marcipánmassza
- 200 g piros marcipánmassza
Elkészítés:
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle kb. 15 db 10 cm átmérőjű kört. Rendezzük el azokat két, sütőpapírral bélelt tepsiben, és süssük a 175 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percig. Ezután hagyjuk kihűlni a sütiket.
- Külön-külön nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagra a fehér és a kék marcipánt porcukorral meghintett felületen. Előbbiből szúrjunk ki 10 db 10 cm-es kört, utóbbiból pedig 5 db 10 cm-es kört. Egy kevés cukormáz segítségével illesszük ezeket a mézeskalácsokra.
- Gyúrjuk össze a megmaradt fehér marcipánt, majd porcukrozott felületen nyújtsuk ki, és szúrjunk ki belőle 15 db kisebb köröket. A cukormáz segítségével illesszük ezeket a kék süteményekre. Porcukrozott deszkán nyújtsuk ki egy kevés fekete marcipánt, és vágjunk ki belőle 5 db kis kalapot. Egy kevés cukormázzal illesszük a hóemberek fejére. A fekete dekortollal rajzoljuk meg a figurák szemeit, száját és gombjait, a barnával a karjait, a narancssárgával pedig az orrát. Ezután némi fehér cukormázzal rajzoljunk köréjük hópelyheket. Végül hagyjuk megszilárdulni.
- Porcukrozott deszkán nyújtsuk a piros marcipán felét, és formázzunk belőle 5 db masnit. Némi cukormázzal illesszük ezeket 5 db fehér süteményre, és hagyjuk megszilárdulni.
- A megmaradt fehér és piros marcipánból formázzunk 5 db cukorrudat, azután egy kevés cukormázzal rögzítsük azokat a többi fehér mézeskalácsra, és hagyjuk megszilárdulni.
80 perc + hűtés
1 darab 320 kcal
Mosolygós mézi
Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 340 g liszt + a deszkára
- 120 g vaj
- 200 g méz
- 2 db tojássárgája
- A díszítéshez:
- 1 db tojásfehérje
- 250 g porcukor
- 1-2 tk citromlé
- rózsaszín ételfesték
Elkészítés:
- Szitáljuk tálba a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel elvegyített lisztet. Adjuk hozzá a feldarabolt vajat a mézzel, továbbá a tojássárgájákkal együtt, és gyúrjuk sima tésztává. Folpakba csomagolva rakjuk a hűtőbe 3-4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.
- Liszttel vastagon meghintett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagra, és ember alakú kiszúróformával szaggassunk ki belőle kb. 45 db figurát. Rendezzük el a sütiket 4-5 db, sütőpapírral bélelt sütőtálcában. Hagyjunk közöttük elegendő helyet, mert sütés közben nőni fognak! Süssük a mézeskalácsokat világosbarnára a 180 fokra előmelegített sütőben tepsinként 12-15 perc alatt. Hagyjuk kihűlni a süteményeket.
- A mázhoz keverjük ki a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével. Az 1/3-át színezzük rózsaszínre egy kevés ételfestékkel. Töltsük a kétféle mázt egy-egy hűtőtasakba, vágjuk le a zacskók egyik sarkát, és díszítsük ki a mázakkal a mézeskalács emberkéket a képen látható módon. Végül hagyjuk megszilárdulni.
90 perc + hűtés
1 darab 90 kcal
Áfonyás és pisztáciás marcipánroló

Hozzávalók (6-8 darabhoz):
- 800 g nyers marcipánmassza
- 75 g nem sózott pisztácia
- 40 g hámozott mandula
- 75 g szárított tőzegáfonya
- 20 ml narancslikőr
Elkészítés:
- Reszeljük vagy morzsoljuk tálba a marcipánmasszát. A pisztáciát vágjuk durvára, a mandulát aprítsuk finomra. Mindkettőt keverjük a marcipánhoz, majd forgassuk bele a tőzegáfonyát. Adjuk hozzá a narancslikőrt, és gyúrjuk selymesen képlékenyre.
- Osszuk ketté a masszát, formázzunk belőle 2 db kb. 4 cm átmérőjű rudat, és mindkettőt vágjuk 8-10 cm-es darabokra.
- Göngyöljük a marcipánrolókat ajándékcsomagolópapír-csíkokba, majd szaloncukorszerűen celofánba. Végül kössünk mindkét végükre masnit.
Elkészítési idő: 20 perc
Egy darab 230 kcal
Fahéjas csillagok
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 4 db tojásfehérje
- só
- 280 g kristálycukor
- 2 ek citromlé
- 2 tk őrölt fahéj
- kb. 400 g darált mandula + a munkalapra
Elkészítés:
- Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket csipetnyi sóval. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlét, majd verjük tovább, amíg fényes masszát kapunk. Vegyünk ki 4 evőkanálnyit a díszítéshez, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
- Adjuk a maradék tojáshabhoz a fahéjjal összeforgatott 400 g darált mandulát, és dolgozzuk össze. A darált mandulával egyenletesen megszórt munkalapon nyújtsuk ki kb. 6 mm vastagra, és 1 ek kivételével kenjük rá a hűtőből kivett tojáshabot. Megnedvesített kiszúróformával vágjunk belőle csillagokat, és fektessük őket sütőpapírral leterített tepsibe. A szaggatás után megmaradt tésztáról kaparjuk le a tojáshabréteget, gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki, kenjük meg a maradék 1 ek tojáshabbal, és szaggassuk ki. A csillagokat szobahőmérsékleten hagyjuk száradni kb. 6 órát.
- Szárítsuk a csillagokat 110 fokra előmelegített sütőben további kb. 25 percig, de ügyeljünk arra, hogy a máz szép fehér maradjon. Végül vegyük ki a sütiket, és hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 65 perc + szárítás
1 darab 120 kcal
Mogyoróvajas-pereces tallér
Hozzávalók (18 darabhoz):
- 100 g étcsokoládé
- 120 g puha vaj
- 120 g krémes mogyoróvaj
- 120 g finom szemcséjű kristálycukor
- 120 g sötétbarna nádcukor
- 2 db tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 275 g liszt
- 80 g cukrozatlan kakaópor
- ½ tk sütőpor
- 1 csipet só
- 18 db sós kis perec
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral.
- Tegyük egy lábasba a darabokra tördelt vagy felaprított étcsokoládét, és vízgőz fölött olvasszuk meg. Közben többször keverjük át, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni.
- Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a mogyoróvajjal, a kristály- és a nádcukorral 2-3 perc alatt. Apránként adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és minden adag után alaposan keverjük össze. Dolgozzuk bele egyenként a tojásokat, majd a vaníliakivonatot. Az átszitált lisztet és kakaóport vegyítsük el a sütőporral és a sóval. Forgassuk ezt is a csokoládés masszába, és keverjük simára.
- Tegyünk a tésztából púpozott evőkanálnyi halmokat egymástól néhány centi távolságra a tepsibe, és mindnek a tetejére nyomjunk egy-egy kis perecet. Süssük a tallérokat az előmelegített sütőben 12-15 percig, amíg a felszínük kissé megreped. A tepsiből kivéve, rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, majd azonnal kínáljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
1 darab 180 kcal
Csokis-narancsos habcsók
Pleccs: Gluténmentes

Hozzávalók (15 darabhoz):
A habcsókhoz:
- 2 db tojásfehérje
- 125 g kristálycukor
- ⅓ tk. étkezési keményítő
- ½ tk cukrozatlan kakaópor
- 30 g étcsokoládé
A töltelékhez:
- 50 ml habtejszín
- 100 g fehér csokoládé
- ¼ tk narancsolaj
A mártogatáshoz:
- 100 g étcsokoládé
A díszítéshez:
- arany tortadara vagy apró cukorka
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 130 fokra, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
- Keverjük ki a habcsókot a kemény habbá vert tojásfehérjéből, a kristálycukorból és az étkezési keményítőből. Szilikonspatulával forgassuk bele óvatosan a kakaóport, majd a ledarált étcsokoládét is.
- Töltsük a habcsók tésztáját csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk belőle kb. 5 centiméter átmérőjű halmokat a sütőpapírra. Süssük meg kb. 30 perc alatt.
- A töltelékhez forraljuk fel a tejszínt, és öntsük a csokoládéra. Adjuk hozzá a narancsolajat, és keverjük simára. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd tegyük be a hűtőbe.
- Ha kihűlt a habcsók, mártsuk az alját az olvasztott étcsokoládéba, és szórjuk meg a díszítőcukorral az oldalát. Tegyük vissza a sütőpapírra, hogy megdermedjen.
- Habzsákból nyomjunk fehércsokoládé-krémet egy habcsókra, és tapasszuk össze egy másik habcsókkal. Ugyanígy készítsük el a többit is.
Elkészítési idő: 50 perc
1 darab 115 kcal
– írja a Fanny magazin.
Top hírek


5 hasznos tipp, mielőtt karácsonyra kutyát ajándékoznál

Személyiségteszt: olyat tudhatsz meg magadról, amit nem sejtettél
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre