Ehető díszeket szeretnél idén karácsonyra? Ne adj pénzt értük, süss velünk!





A csillámló gömbök mellé mi magunk is készíthetünk egyedi karácsonyi díszeket, amiket ráadásul meg is ehetünk. Csak arra kell figyelni, nehogy elfogyjon az összes dísz még karácsony előtt!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.23.
recept dísz karácsony

Mézeskalácsgombok

 

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

  • 150 g vaj
  • 125 ml méz
  • 110 g barna cukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 450 g liszt
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • ½ tk sütőpor
  • 1 db tojás

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük egy lábasba a vajat, a mézet, a cukrot, és kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a szódabikarbónát, majd hagyjuk hűlni.
  2. Adjuk az átszitált lisztet és a fűszereket a sütőporral együtt a vajas masszához. Keverjük bele a villával felvert tojást is, majd gyúrjuk össze a tésztát. Folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe 45 percre.
  3. A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle gomb formájú mézeskalácsokat. Tegyük mindet az előkészített tepsibe, minimum 3 cm-es helyet hagyva közöttük.
  4. Süssük meg a mézeskalácsokat 8 perc alatt, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Elkészítési idő: 45 perc

1 darab 95 kcal

Fenyőkeksz

Fotó: Eising Studio - Food Photo & Video

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

  • 75 g barna cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 75 g darált mandula
  • 200 g liszt + a nyújtáshoz
  • 175 g vaj
  • 1 db tojás

A díszítéshez:

  • 50 g szeletelt mogyoró
  • barna cukor
  • 100 g porcukor
  • 1-2 tk citromlé
  • 30 g fenyőmag

Elkészítés:

  1. Szitáljuk a munkalapra a barna és a vaníliás cukorral, a sóval, továbbá a darált mandulával elvegyített lisztet. Tegyük a közepébe vájt mélyedésbe a felkockázott vajat a tojással együtt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Folpakba csomagolva rakjuk a hűtőbe kb. 30 percre.
  2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle különböző méretű fenyőfákat. Rendezzük el azokat három sütőpapírral bélelt tepsiben, és a sütik egyharmadát szórjuk meg a szeletelt mogyoróval. Süssük aranybarnára a kekszeket a 175 fokra előmelegített sütőben tepsinként 10-12 perc alatt, azután még melegen szórjuk meg a megmaradt kekszek felét némi barna cukorral.
  3. A porcukrot keverjük simára a citromlével. Simítsuk az így kapott mázt a még üres kekszekre, rendezzük el rajta a fenyőmagot, végül hagyjuk megszilárdulni a mázt.

Elkészítési idő: 70 perc + hűtés

1 darab 90 kcal

Mézes-jeges maci

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):

  • liszt a nyújtáshoz
  • 1 csomag (400 g) konyhakész mézeskalácstészta
  • 2 db tojásfehérje
  • kb. 500 g porcukor + a nyújtáshoz
  • 3-4 tk citromlé
  • piros ételfesték
  • fekete ételfesték

Elkészítés:

  1. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és vágjunk ki belőle kb. 16 db jegesmedveformát. Rendezzük el a sütiket 2 db, sütőpapírral bélelt sütőtálcában, és süssük aranybarnára a 175 fokos sütőben kb. 8 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
  2. A mázhoz keverjük ki a tojásfehérjéket a porcukorral és a citromlével. Tegyünk félre az 1/3-át, a többit simítsuk a mézeskalácsokra, és hagyjuk megszilárdulni.
  3. A megmaradt máz 1/5-ét színezzük feketére egy kevés ételfestékkel, és rajzoljuk meg vele a macik szemét és orrát. Hagyjuk megszilárdulni.
  4. Néhány csepp ételfestékkel színezzük pirosra a maradék máz felét. Töltsük hűtőtasakba, vágjuk le a zacskó egyik sarkát, és rajzoljuk meg vele a macik sálját. Hagyjuk megszilárdulni.
  5. A megmaradt fehér mázt töltsük hűtőtasakba, vágjuk le az egyik sarkát, vágjunk egy apró lyukat az egyik sarkára, és rajzoljunk a macikra csillagokat és pöttyöket. Végül hagyjuk megszilárdulni.

90 perc + hűtés

1 darab 225 kcal

A díszdoboz sztárjai

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

  • liszt a nyújtáshoz
  • 1 csomag (400 g) konyhakész mézeskalácstészta
  • porcukor a nyújtáshoz
  • 250 g fehér marcipánmassza
  • 100 g világoskék marcipánmassza
  • fehér cukormáz
  • fekete dekortoll
  • barna dekortoll
  • narancssárga dekortoll
  • fekete marcipánmassza
  • 200 g piros marcipánmassza

Elkészítés:

  1. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle kb. 15 db 10 cm átmérőjű kört. Rendezzük el azokat két, sütőpapírral bélelt tepsiben, és süssük a 175 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percig. Ezután hagyjuk kihűlni a sütiket.
  2. Külön-külön nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagra a fehér és a kék marcipánt porcukorral meghintett felületen. Előbbiből szúrjunk ki 10 db 10 cm-es kört, utóbbiból pedig 5 db 10 cm-es kört. Egy kevés cukormáz segítségével illesszük ezeket a mézeskalácsokra.
  3. Gyúrjuk össze a megmaradt fehér marcipánt, majd porcukrozott felületen nyújtsuk ki, és szúrjunk ki belőle 15 db kisebb köröket. A cukormáz segítségével illesszük ezeket a kék süteményekre. Porcukrozott deszkán nyújtsuk ki egy kevés fekete marcipánt, és vágjunk ki belőle 5 db kis kalapot. Egy kevés cukormázzal illesszük a hóemberek fejére. A fekete dekortollal rajzoljuk meg a figurák szemeit, száját és gombjait, a barnával a karjait, a narancssárgával pedig az orrát. Ezután némi fehér cukormázzal rajzoljunk köréjük hópelyheket. Végül hagyjuk megszilárdulni.
  4. Porcukrozott deszkán nyújtsuk a piros marcipán felét, és formázzunk belőle 5 db masnit. Némi cukormázzal illesszük ezeket 5 db fehér süteményre, és hagyjuk megszilárdulni.
  5. A megmaradt fehér és piros marcipánból formázzunk 5 db cukorrudat, azután egy kevés cukormázzal rögzítsük azokat a többi fehér mézeskalácsra, és hagyjuk megszilárdulni.

80 perc + hűtés

1 darab 320 kcal

Mosolygós mézi

Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):

  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 340 g liszt + a deszkára
  • 120 g vaj
  • 200 g méz
  • 2 db tojássárgája
  • A díszítéshez:
  • 1 db tojásfehérje
  • 250 g porcukor
  • 1-2 tk citromlé
  • rózsaszín ételfesték

Elkészítés:

  1. Szitáljuk tálba a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel elvegyített lisztet. Adjuk hozzá a feldarabolt vajat a mézzel, továbbá a tojássárgájákkal együtt, és gyúrjuk sima tésztává. Folpakba csomagolva rakjuk a hűtőbe 3-4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.
  2. Liszttel vastagon meghintett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagra, és ember alakú kiszúróformával szaggassunk ki belőle kb. 45 db figurát. Rendezzük el a sütiket 4-5 db, sütőpapírral bélelt sütőtálcában. Hagyjunk közöttük elegendő helyet, mert sütés közben nőni fognak! Süssük a mézeskalácsokat világosbarnára a 180 fokra előmelegített sütőben tepsinként 12-15 perc alatt. Hagyjuk kihűlni a süteményeket.
  3. A mázhoz keverjük ki a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével. Az 1/3-át színezzük rózsaszínre egy kevés ételfestékkel. Töltsük a kétféle mázt egy-egy hűtőtasakba, vágjuk le a zacskók egyik sarkát, és díszítsük ki a mázakkal a mézeskalács emberkéket a képen látható módon. Végül hagyjuk megszilárdulni.

90 perc + hűtés

1 darab 90 kcal

Áfonyás és pisztáciás marcipánroló

Sweet Christmas salami
Fotó: StockFood

Hozzávalók (6-8 darabhoz):

  • 800 g nyers marcipánmassza
  • 75 g nem sózott pisztácia
  • 40 g hámozott mandula
  • 75 g szárított tőzegáfonya
  • 20 ml narancslikőr

Elkészítés:

  1. Reszeljük vagy morzsoljuk tálba a marcipánmasszát. A pisztáciát vágjuk durvára, a mandulát aprítsuk finomra. Mindkettőt keverjük a marcipánhoz, majd forgassuk bele a tőzegáfonyát. Adjuk hozzá a narancslikőrt, és gyúrjuk selymesen képlékenyre.
  2. Osszuk ketté a masszát, formázzunk belőle 2 db kb. 4 cm átmérőjű rudat, és mindkettőt vágjuk 8-10 cm-es darabokra.
  3. Göngyöljük a marcipánrolókat ajándékcsomagolópapír-csíkokba, majd szaloncukorszerűen celofánba. Végül kössünk mindkét végükre masnit.

Elkészítési idő: 20 perc

Egy darab 230 kcal

Fahéjas csillagok

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

  • 4 db tojásfehérje
  • 280 g kristálycukor
  • 2 ek citromlé
  • 2 tk őrölt fahéj
  • kb. 400 g darált mandula + a munkalapra

Elkészítés:

  1. Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket csipetnyi sóval. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlét, majd verjük tovább, amíg fényes masszát kapunk. Vegyünk ki 4 evőkanálnyit a díszítéshez, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
  2. Adjuk a maradék tojáshabhoz a fahéjjal összeforgatott 400 g darált mandulát, és dolgozzuk össze. A darált mandulával egyenletesen megszórt munkalapon nyújtsuk ki kb. 6 mm vastagra, és 1 ek kivételével kenjük rá a hűtőből kivett tojáshabot. Megnedvesített kiszúróformával vágjunk belőle csillagokat, és fektessük őket sütőpapírral leterített tepsibe. A szaggatás után megmaradt tésztáról kaparjuk le a tojáshabréteget, gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki, kenjük meg a maradék 1 ek tojáshabbal, és szaggassuk ki. A csillagokat szobahőmérsékleten hagyjuk száradni kb. 6 órát.
  3. Szárítsuk a csillagokat 110 fokra előmelegített sütőben további kb. 25 percig, de ügyeljünk arra, hogy a máz szép fehér maradjon. Végül vegyük ki a sütiket, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 65 perc + szárítás

1 darab 120 kcal

Mogyoróvajas-pereces tallér

Hozzávalók (18 darabhoz):

  • 100 g étcsokoládé
  • 120 g puha vaj
  • 120 g krémes mogyoróvaj
  • 120 g finom szemcséjű kristálycukor
  • 120 g sötétbarna nádcukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 275 g liszt
  • 80 g cukrozatlan kakaópor
  • ½ tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 18 db sós kis perec

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral.
  2. Tegyük egy lábasba a darabokra tördelt vagy felaprított étcsokoládét, és vízgőz fölött olvasszuk meg. Közben többször keverjük át, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni.
  3. Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a mogyoróvajjal, a kristály- és a nádcukorral 2-3 perc alatt. Apránként adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és minden adag után alaposan keverjük össze. Dolgozzuk bele egyenként a tojásokat, majd a vaníliakivonatot. Az átszitált lisztet és kakaóport vegyítsük el a sütőporral és a sóval. Forgassuk ezt is a csokoládés masszába, és keverjük simára.
  4. Tegyünk a tésztából púpozott evőkanálnyi halmokat egymástól néhány centi távolságra a tepsibe, és mindnek a tetejére nyomjunk egy-egy kis perecet. Süssük a tallérokat az előmelegített sütőben 12-15 percig, amíg a felszínük kissé megreped. A tepsiből kivéve, rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, majd azonnal kínáljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

1 darab 180 kcal

Csokis-narancsos habcsók

Pleccs: Gluténmentes

 

Hozzávalók (15 darabhoz):

A habcsókhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 125 g kristálycukor
  • ⅓ tk. étkezési keményítő
  • ½ tk cukrozatlan kakaópor
  • 30 g étcsokoládé

A töltelékhez:

  • 50 ml habtejszín
  • 100 g fehér csokoládé
  • ¼ tk narancsolaj

A mártogatáshoz:

  • 100 g étcsokoládé

A díszítéshez:

  • arany tortadara vagy apró cukorka

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 130 fokra, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
  2. Keverjük ki a habcsókot a kemény habbá vert tojásfehérjéből, a kristálycukorból és az étkezési keményítőből. Szilikonspatulával forgassuk bele óvatosan a kakaóport, majd a ledarált étcsokoládét is.
  3. Töltsük a habcsók tésztáját csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk belőle kb. 5 centiméter átmérőjű halmokat a sütőpapírra. Süssük meg kb. 30 perc alatt.
  4. A töltelékhez forraljuk fel a tejszínt, és öntsük a csokoládéra. Adjuk hozzá a narancsolajat, és keverjük simára. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd tegyük be a hűtőbe.
  5. Ha kihűlt a habcsók, mártsuk az alját az olvasztott étcsokoládéba, és szórjuk meg a díszítőcukorral az oldalát. Tegyük vissza a sütőpapírra, hogy megdermedjen.
  6. Habzsákból nyomjunk fehércsokoládé-krémet egy habcsókra, és tapasszuk össze egy másik habcsókkal. Ugyanígy készítsük el a többit is.

Elkészítési idő: 50 perc

1 darab 115 kcal

– írja a Fanny magazin.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás