Ehető díszeket szeretnél idén karácsonyra? Ne adj pénzt értük, süss velünk!
A csillámló gömbök mellé mi magunk is készíthetünk egyedi karácsonyi díszeket, amiket ráadásul meg is ehetünk. Csak arra kell figyelni, nehogy elfogyjon az összes dísz még karácsony előtt!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük egy lábasba a vajat, a mézet, a cukrot, és kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a szódabikarbónát, majd hagyjuk hűlni.
Adjuk az átszitált lisztet és a fűszereket a sütőporral együtt a vajas masszához. Keverjük bele a villával felvert tojást is, majd gyúrjuk össze a tésztát. Folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe 45 percre.
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle gomb formájú mézeskalácsokat. Tegyük mindet az előkészített tepsibe, minimum 3 cm-es helyet hagyva közöttük.
Süssük meg a mézeskalácsokat 8 perc alatt, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Elkészítési idő: 45 perc
1 darab 95 kcal
Fenyőkeksz
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
75 g barna cukor
1 ek vaníliás cukor
1 csipet só
75 g darált mandula
200 g liszt + a nyújtáshoz
175 g vaj
1 db tojás
A díszítéshez:
50 g szeletelt mogyoró
barna cukor
100 g porcukor
1-2 tk citromlé
30 g fenyőmag
Elkészítés:
Szitáljuk a munkalapra a barna és a vaníliás cukorral, a sóval, továbbá a darált mandulával elvegyített lisztet. Tegyük a közepébe vájt mélyedésbe a felkockázott vajat a tojással együtt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Folpakba csomagolva rakjuk a hűtőbe kb. 30 percre.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle különböző méretű fenyőfákat. Rendezzük el azokat három sütőpapírral bélelt tepsiben, és a sütik egyharmadát szórjuk meg a szeletelt mogyoróval. Süssük aranybarnára a kekszeket a 175 fokra előmelegített sütőben tepsinként 10-12 perc alatt, azután még melegen szórjuk meg a megmaradt kekszek felét némi barna cukorral.
A porcukrot keverjük simára a citromlével. Simítsuk az így kapott mázt a még üres kekszekre, rendezzük el rajta a fenyőmagot, végül hagyjuk megszilárdulni a mázt.
Elkészítési idő: 70 perc + hűtés
1 darab 90 kcal
Mézes-jeges maci
Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):
liszt a nyújtáshoz
1 csomag (400 g) konyhakész mézeskalácstészta
2 db tojásfehérje
kb. 500 g porcukor + a nyújtáshoz
3-4 tk citromlé
piros ételfesték
fekete ételfesték
Elkészítés:
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és vágjunk ki belőle kb. 16 db jegesmedveformát. Rendezzük el a sütiket 2 db, sütőpapírral bélelt sütőtálcában, és süssük aranybarnára a 175 fokos sütőben kb. 8 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
A mázhoz keverjük ki a tojásfehérjéket a porcukorral és a citromlével. Tegyünk félre az 1/3-át, a többit simítsuk a mézeskalácsokra, és hagyjuk megszilárdulni.
A megmaradt máz 1/5-ét színezzük feketére egy kevés ételfestékkel, és rajzoljuk meg vele a macik szemét és orrát. Hagyjuk megszilárdulni.
Néhány csepp ételfestékkel színezzük pirosra a maradék máz felét. Töltsük hűtőtasakba, vágjuk le a zacskó egyik sarkát, és rajzoljuk meg vele a macik sálját. Hagyjuk megszilárdulni.
A megmaradt fehér mázt töltsük hűtőtasakba, vágjuk le az egyik sarkát, vágjunk egy apró lyukat az egyik sarkára, és rajzoljunk a macikra csillagokat és pöttyöket. Végül hagyjuk megszilárdulni.
90 perc + hűtés
1 darab 225 kcal
A díszdoboz sztárjai
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
liszt a nyújtáshoz
1 csomag (400 g) konyhakész mézeskalácstészta
porcukor a nyújtáshoz
250 g fehér marcipánmassza
100 g világoskék marcipánmassza
fehér cukormáz
fekete dekortoll
barna dekortoll
narancssárga dekortoll
fekete marcipánmassza
200 g piros marcipánmassza
Elkészítés:
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle kb. 15 db 10 cm átmérőjű kört. Rendezzük el azokat két, sütőpapírral bélelt tepsiben, és süssük a 175 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percig. Ezután hagyjuk kihűlni a sütiket.
Külön-külön nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagra a fehér és a kék marcipánt porcukorral meghintett felületen. Előbbiből szúrjunk ki 10 db 10 cm-es kört, utóbbiból pedig 5 db 10 cm-es kört. Egy kevés cukormáz segítségével illesszük ezeket a mézeskalácsokra.
Gyúrjuk össze a megmaradt fehér marcipánt, majd porcukrozott felületen nyújtsuk ki, és szúrjunk ki belőle 15 db kisebb köröket. A cukormáz segítségével illesszük ezeket a kék süteményekre. Porcukrozott deszkán nyújtsuk ki egy kevés fekete marcipánt, és vágjunk ki belőle 5 db kis kalapot. Egy kevés cukormázzal illesszük a hóemberek fejére. A fekete dekortollal rajzoljuk meg a figurák szemeit, száját és gombjait, a barnával a karjait, a narancssárgával pedig az orrát. Ezután némi fehér cukormázzal rajzoljunk köréjük hópelyheket. Végül hagyjuk megszilárdulni.
Porcukrozott deszkán nyújtsuk a piros marcipán felét, és formázzunk belőle 5 db masnit. Némi cukormázzal illesszük ezeket 5 db fehér süteményre, és hagyjuk megszilárdulni.
A megmaradt fehér és piros marcipánból formázzunk 5 db cukorrudat, azután egy kevés cukormázzal rögzítsük azokat a többi fehér mézeskalácsra, és hagyjuk megszilárdulni.
80 perc + hűtés
1 darab 320 kcal
Mosolygós mézi
Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
340 g liszt + a deszkára
120 g vaj
200 g méz
2 db tojássárgája
A díszítéshez:
1 db tojásfehérje
250 g porcukor
1-2 tk citromlé
rózsaszín ételfesték
Elkészítés:
Szitáljuk tálba a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel elvegyített lisztet. Adjuk hozzá a feldarabolt vajat a mézzel, továbbá a tojássárgájákkal együtt, és gyúrjuk sima tésztává. Folpakba csomagolva rakjuk a hűtőbe 3-4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.
Liszttel vastagon meghintett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagra, és ember alakú kiszúróformával szaggassunk ki belőle kb. 45 db figurát. Rendezzük el a sütiket 4-5 db, sütőpapírral bélelt sütőtálcában. Hagyjunk közöttük elegendő helyet, mert sütés közben nőni fognak! Süssük a mézeskalácsokat világosbarnára a 180 fokra előmelegített sütőben tepsinként 12-15 perc alatt. Hagyjuk kihűlni a süteményeket.
A mázhoz keverjük ki a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével. Az 1/3-át színezzük rózsaszínre egy kevés ételfestékkel. Töltsük a kétféle mázt egy-egy hűtőtasakba, vágjuk le a zacskók egyik sarkát, és díszítsük ki a mázakkal a mézeskalács emberkéket a képen látható módon. Végül hagyjuk megszilárdulni.
90 perc + hűtés
1 darab 90 kcal
Áfonyás és pisztáciás marcipánroló
Hozzávalók (6-8 darabhoz):
800 g nyers marcipánmassza
75 g nem sózott pisztácia
40 g hámozott mandula
75 g szárított tőzegáfonya
20 ml narancslikőr
Elkészítés:
Reszeljük vagy morzsoljuk tálba a marcipánmasszát. A pisztáciát vágjuk durvára, a mandulát aprítsuk finomra. Mindkettőt keverjük a marcipánhoz, majd forgassuk bele a tőzegáfonyát. Adjuk hozzá a narancslikőrt, és gyúrjuk selymesen képlékenyre.
Osszuk ketté a masszát, formázzunk belőle 2 db kb. 4 cm átmérőjű rudat, és mindkettőt vágjuk 8-10 cm-es darabokra.
Göngyöljük a marcipánrolókat ajándékcsomagolópapír-csíkokba, majd szaloncukorszerűen celofánba. Végül kössünk mindkét végükre masnit.
Elkészítési idő: 20 perc
Egy darab 230 kcal
Fahéjas csillagok
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
4 db tojásfehérje
só
280 g kristálycukor
2 ek citromlé
2 tk őrölt fahéj
kb. 400 g darált mandula + a munkalapra
Elkészítés:
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket csipetnyi sóval. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlét, majd verjük tovább, amíg fényes masszát kapunk. Vegyünk ki 4 evőkanálnyit a díszítéshez, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
Adjuk a maradék tojáshabhoz a fahéjjal összeforgatott 400 g darált mandulát, és dolgozzuk össze. A darált mandulával egyenletesen megszórt munkalapon nyújtsuk ki kb. 6 mm vastagra, és 1 ek kivételével kenjük rá a hűtőből kivett tojáshabot. Megnedvesített kiszúróformával vágjunk belőle csillagokat, és fektessük őket sütőpapírral leterített tepsibe. A szaggatás után megmaradt tésztáról kaparjuk le a tojáshabréteget, gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki, kenjük meg a maradék 1 ek tojáshabbal, és szaggassuk ki. A csillagokat szobahőmérsékleten hagyjuk száradni kb. 6 órát.
Szárítsuk a csillagokat 110 fokra előmelegített sütőben további kb. 25 percig, de ügyeljünk arra, hogy a máz szép fehér maradjon. Végül vegyük ki a sütiket, és hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 65 perc + szárítás
1 darab 120 kcal
Mogyoróvajas-pereces tallér
Hozzávalók (18 darabhoz):
100 g étcsokoládé
120 g puha vaj
120 g krémes mogyoróvaj
120 g finom szemcséjű kristálycukor
120 g sötétbarna nádcukor
2 db tojás
1 tk vaníliakivonat
275 g liszt
80 g cukrozatlan kakaópor
½ tk sütőpor
1 csipet só
18 db sós kis perec
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral.
Tegyük egy lábasba a darabokra tördelt vagy felaprított étcsokoládét, és vízgőz fölött olvasszuk meg. Közben többször keverjük át, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a mogyoróvajjal, a kristály- és a nádcukorral 2-3 perc alatt. Apránként adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és minden adag után alaposan keverjük össze. Dolgozzuk bele egyenként a tojásokat, majd a vaníliakivonatot. Az átszitált lisztet és kakaóport vegyítsük el a sütőporral és a sóval. Forgassuk ezt is a csokoládés masszába, és keverjük simára.
Tegyünk a tésztából púpozott evőkanálnyi halmokat egymástól néhány centi távolságra a tepsibe, és mindnek a tetejére nyomjunk egy-egy kis perecet. Süssük a tallérokat az előmelegített sütőben 12-15 percig, amíg a felszínük kissé megreped. A tepsiből kivéve, rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, majd azonnal kínáljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
1 darab 180 kcal
Csokis-narancsos habcsók
Pleccs: Gluténmentes
Hozzávalók (15 darabhoz):
A habcsókhoz:
2 db tojásfehérje
125 g kristálycukor
⅓ tk. étkezési keményítő
½ tk cukrozatlan kakaópor
30 g étcsokoládé
A töltelékhez:
50 ml habtejszín
100 g fehér csokoládé
¼ tk narancsolaj
A mártogatáshoz:
100 g étcsokoládé
A díszítéshez:
arany tortadara vagy apró cukorka
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 130 fokra, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
Keverjük ki a habcsókot a kemény habbá vert tojásfehérjéből, a kristálycukorból és az étkezési keményítőből. Szilikonspatulával forgassuk bele óvatosan a kakaóport, majd a ledarált étcsokoládét is.
Töltsük a habcsók tésztáját csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk belőle kb. 5 centiméter átmérőjű halmokat a sütőpapírra. Süssük meg kb. 30 perc alatt.
A töltelékhez forraljuk fel a tejszínt, és öntsük a csokoládéra. Adjuk hozzá a narancsolajat, és keverjük simára. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd tegyük be a hűtőbe.
Ha kihűlt a habcsók, mártsuk az alját az olvasztott étcsokoládéba, és szórjuk meg a díszítőcukorral az oldalát. Tegyük vissza a sütőpapírra, hogy megdermedjen.
Habzsákból nyomjunk fehércsokoládé-krémet egy habcsókra, és tapasszuk össze egy másik habcsókkal. Ugyanígy készítsük el a többit is.