Vesekárosodást és listeria fertőzést is elkaphatunk.
Bár napjainkban szinte mindenki használ már mikrohullámú sütőt, jó, ha tudod, hogy vannak olyan ételek, amiket a szakértők szerint nem szabadna újramelegíteni a mikróban, ha már egyszer kihűltek fogyasztás után. Így ugyanis kockáztatod a vesekárosodást, az E. coli vagy éppen a listeria fertőzés kialakulását. Sok ételt ugyanis a baktériumok melegágyává teszel a melegítéssel.
A LadBible lap dietetikusa, Harini Bala osztotta meg gondolatait arról, hogy mi az a három tiltólistás étel, amelyeket sose melegíts mikróban.
A szakértő szerint a spenót tartalmaz egy oxálsav nevű anyagot, amelyet nyersen fogyaszthatunk, de ha felmelegítjük, akkor „kristályosodhat” és mérgezővé válhat. Ráadásul a nem megfelelő minőségű spenóttól elkaphatjuk a liszteriát is.
Ez nem kifejezetten étel, de egy gyakran fogyasztott, és népszerű ital, amihez szintén igénybe vesszük általában a mikrót. A szakértő szerint az újramelegített tea sem jó ötlet, mert bármilyen szunnyadó baktériumot aktívvá változtathatunk így.
Harini szerint a főtt rizs a kihűlésekor Bacillus cereust tartalmaz, amely egy tipikusan zöldségekben előforduló baktérium, a spórái pedig hőállóak. Tehát ha felmelegítjük, nem öljük meg a baktériumokat. Ezek miatt pedig hányás, hasmenés és hasgörcs is ránk törhet.
De van egy megoldás erre a problémára. Újra felmelegíthető, ha a főzés után maximum két órán belül a hűtőszekrénybe kerül a rizs, egy légmentesen záródó edényben. De ha reggel megfőzi a rizst, és este rakja csak be a hűtőbe, majd másnap fogyasztja, akkor nagy a Bacillus cereus kialakulásának lehetősége
– zárta sorait a dietetikus. A rizzsel kapcsolatban még elterjedt betegség név is a „sült rizs szindróma”. Az ebben az állapotban szenvedőknek ugyanis károsodnak a belső szerveik és rosszabb esetben a szervek leállása is bekövetkezhet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre