Óriási hibát követsz el, ha ezt a 9+1 ételt a mikróban melegíted!





Ételmérgezés is lehet a vége annak, ha olyat teszünk a mikróba, amit nem lenne szabad.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.02.19.
Módosítva: 2024.02.19.
tanács mikró újramelegítés étel

A mikrohullámú sütő napjaink szerves része. Gyors, használatával megkönnyítjük életünket melegítések terén. Vannak azonban dolgok, amelyeket TILOS berakni a mikróba, ugyanis kockázatosak. 

étel, recept, főzés, konyha, zöldség, tojás
Ezeket az ételeket soha ne mikrózd. Fotó: unsplash

Íme, az a 9+1 étel, amit soha ne mikrózz, ha jót akarsz magadnak!

1. Keménytojás

Gyakorlatilag egy gőzbombává válik a tojás, ami nemcsak a mikróban, hanem később, a kezünkben is felrobbanhat, ezért melegítés előtt vágjuk apró darabokra, Vagy még jobb, ha be sem tesszük a mikróba – írja a Mindmegette.

2. Anyatej 

Sok anyuka lefagyasztja, mivel később újrahasználható. A mikróban való felmelegítésével azonban a tejben lehetnek egészen forró részek is, amelyek akár súlyos égési sérüléseket okozhatnak a kisbabáknak. Inkább fogjuk az anyatejet, edénybe engedett forró vízzel olvasszuk fel, majd melegítsük meg. 

3. Felvágottak

gyakran tartalmaznak vegyszereket és tartósítószereket, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságukat és ízletesebbé teszik őket. Ezekben az anyagokban azonban a mikrohullámok hatására olyan kémiai változások mehetnek végbe, amelyek károsíthatják az egészségünket.

4. Rizs

A mikrózott rizs fogyasztása ételmérgezést okozhat. Az ok nem más, mint egy Bacillus cereus nevű, rendkívül ellenálló baktérium. Magas hőmérsékleten ugyan a baktériumok elpusztulnak, de olyan mérgező spórák termelődhetnek, amelyek meglepően hőállóak. Számos tanulmány megerősítette, hogy amint a rizs kikerül a mikrohullámú sütőből és szobahőmérsékleten hagyjuk, a benne lévő spórák elszaporodhatnak és ételmérgezést okozhatnak. 

5. Csirkehús

Fogyasztása előtt alaposan hőkezelni kell sütve vagy főzve, hogy eltávolítsuk az összes baktériumot, amik esetleg elszaporodtak benne a felhasználás előtt. Magas hőmérsékleten, egyenletes hőkezeléssel ezek a veszélyes bacik elpusztulnak, ám a mikró nem bír el velük. Mivel a mikrohullámú sütő nem süti meg teljesen vagy egyenletesen a hús minden részét, nagyobb valószínűséggel maradnak életben benne baktériumok, például a szalmonella. 

6. Leveles zöldségek

Jobb ha hagyományos sütőbe tesszük őket, ugyanis a mikrohullámok hatására a természetben előforduó nitrátok (amelyek egyébként teljesen veszélytelenek) nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek rákkeltőek lehetnek.

7. Cékla

Ugyanaz a helyzet, mint az előbb említett leveles zöldségeknél, szóval még jó, hogy hidegen is ugyanolyan finomak, így akár meg sem kell melegítenünk ezeket a zöldségeket.

8. Erős paprika

Mikrohullámú sütőben történő melegítésekor, a kapszaicin, a fűszeres ízt adó vegyi anyag a levegőbe kerül. A levegőbe kerülve irritálhatja a szemet és torkot, akár olyan mértékben, hogy légzési nehézség is felléphet. 

9. Gyümölcsök

Pont mint a tojás esetében, a bennük lévő nedvesség felforr, gőz keletkezik és felrobbanhat, ami így akár égési sérüléseket is okozhat. 

+1 Burgonya

Maradt egy kevés főtt krumpli, és szeretnénk felmelegíteni? Ne a mikróba tegyük, hanem a tűzhelyen vagy a sütőben melegítsük, főleg akkor, ha nem tettük hűtőbe. Szobahőmérsékleten ugyanis már viszonylag rövid idő alatt elszaporodhat egy baktérium a krumplin, amit jobb lenne nem elfogyasztani, és amivel a mikró nem tud elbánni.





 





Ezeket olvastad már?
Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás