Ételmérgezés is lehet a vége annak, ha olyat teszünk a mikróba, amit nem lenne szabad.
A mikrohullámú sütő napjaink szerves része. Gyors, használatával megkönnyítjük életünket melegítések terén. Vannak azonban dolgok, amelyeket TILOS berakni a mikróba, ugyanis kockázatosak.
Gyakorlatilag egy gőzbombává válik a tojás, ami nemcsak a mikróban, hanem később, a kezünkben is felrobbanhat, ezért melegítés előtt vágjuk apró darabokra, Vagy még jobb, ha be sem tesszük a mikróba – írja a Mindmegette.
Sok anyuka lefagyasztja, mivel később újrahasználható. A mikróban való felmelegítésével azonban a tejben lehetnek egészen forró részek is, amelyek akár súlyos égési sérüléseket okozhatnak a kisbabáknak. Inkább fogjuk az anyatejet, edénybe engedett forró vízzel olvasszuk fel, majd melegítsük meg.
gyakran tartalmaznak vegyszereket és tartósítószereket, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságukat és ízletesebbé teszik őket. Ezekben az anyagokban azonban a mikrohullámok hatására olyan kémiai változások mehetnek végbe, amelyek károsíthatják az egészségünket.
A mikrózott rizs fogyasztása ételmérgezést okozhat. Az ok nem más, mint egy Bacillus cereus nevű, rendkívül ellenálló baktérium. Magas hőmérsékleten ugyan a baktériumok elpusztulnak, de olyan mérgező spórák termelődhetnek, amelyek meglepően hőállóak. Számos tanulmány megerősítette, hogy amint a rizs kikerül a mikrohullámú sütőből és szobahőmérsékleten hagyjuk, a benne lévő spórák elszaporodhatnak és ételmérgezést okozhatnak.
Fogyasztása előtt alaposan hőkezelni kell sütve vagy főzve, hogy eltávolítsuk az összes baktériumot, amik esetleg elszaporodtak benne a felhasználás előtt. Magas hőmérsékleten, egyenletes hőkezeléssel ezek a veszélyes bacik elpusztulnak, ám a mikró nem bír el velük. Mivel a mikrohullámú sütő nem süti meg teljesen vagy egyenletesen a hús minden részét, nagyobb valószínűséggel maradnak életben benne baktériumok, például a szalmonella.
Jobb ha hagyományos sütőbe tesszük őket, ugyanis a mikrohullámok hatására a természetben előforduó nitrátok (amelyek egyébként teljesen veszélytelenek) nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek rákkeltőek lehetnek.
Ugyanaz a helyzet, mint az előbb említett leveles zöldségeknél, szóval még jó, hogy hidegen is ugyanolyan finomak, így akár meg sem kell melegítenünk ezeket a zöldségeket.
Mikrohullámú sütőben történő melegítésekor, a kapszaicin, a fűszeres ízt adó vegyi anyag a levegőbe kerül. A levegőbe kerülve irritálhatja a szemet és torkot, akár olyan mértékben, hogy légzési nehézség is felléphet.
Pont mint a tojás esetében, a bennük lévő nedvesség felforr, gőz keletkezik és felrobbanhat, ami így akár égési sérüléseket is okozhat.
Maradt egy kevés főtt krumpli, és szeretnénk felmelegíteni? Ne a mikróba tegyük, hanem a tűzhelyen vagy a sütőben melegítsük, főleg akkor, ha nem tettük hűtőbe. Szobahőmérsékleten ugyanis már viszonylag rövid idő alatt elszaporodhat egy baktérium a krumplin, amit jobb lenne nem elfogyasztani, és amivel a mikró nem tud elbánni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre