Ma életbe lép egy új uniós rendelkezés: főleg őket érinti a bírsággal is járó változás

Az érintettek már biztosan hallottak az Európai Unió új irányelvéről, ami az online teret igyekszik biztonságossá tenni az emberek számára. A GDPR-hoz hasonló léptékű uniós szigorítás ma lép életbe.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.18. 06:30
ez lesz ma uniós irányelv

Az október 18-án életbe lépő új uniós irányelv hivatalos neve a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló felülvizsgálati irányelv, röviden NIS2. Ennek célja, hogy az Európai Unió tagállamaiban egységes, magas szintű kiberbiztonságot teremtsen.

unio Európai Unió uniós
A GDPR-hoz hasonló léptékű uniós szigorítás ma lép életbe – Fotó: Pexels/Dusan Cvetanovic

Ma életbe lép az új uniós rendelkezés

Mától, azaz október 18-tól élesedik a NIS2, ami több ezer cégre vonatkozik Magyarországon. A regisztrációt elmulasztó társaságok akár szankciókra is számíthatnak a hatóságtól. Az érintett vállalkozásoknak az év végéig le kell szerződniük a biztonsági vizsgálatra jogosult auditorral is, ugyanis ha nem végzik el időben az IT rendszereik felülvizsgálatát, akár több millió eurós büntetésre is számíthatnak.

Október 18. a magyar festészet napja

Szent Lukács névnapja, aki a festők védőszentje volt, 2002 óta a magyar festészet napja is egyben. A rendezvénysorozat egy civil kezdeményezés, amit Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József, Fabók Gyula álmodott meg. 2003-ban már kétnapos volt a rendezvény, 2006-ban pedig több mint egy héten át tartottak a festészet ünnepéhez kötődő események. Az idei programok többek között itt találhatók.

Ezen a napon született az első magyar regény írója

Dugonics András, az első magyar regény, az Etelka írója és a matematikai műnyelv megteremtője 283 éve, 1740. október 18-án született Szegeden, majd ott is hunyt el 1818 júliusában. Ő használt először számos, a mai nyelvben is tovább élő matematikai kifejezést, mint például: bizonyítani, egyenlet, gömb, gyök, hasonló, háromszög, henger, húr, sugár, szög, véges.

Ma van az emberkereskedelem elleni nap is

Az Európai Unió 2007-ben nyilvánította október 18-át az emberkereskedelem elleni küzdelem napjává. Az európai nap fő célja, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelem megelőzésére, és fokozzák az információ, a tudás és a legjobb gyakorlatok áramlását a területen tevékenykedő szereplők között.

103 éve szabadalmaztatták a kenyérpirítót

Az első világháború alatt Charles Strite minnesotai szerelő elhatározta, tesz valamit a menzán felszolgált rendszeresen odaégetett pirítós ellen, és 1921. október 18-án levédette találmányát, a kenyérpirítót, ami egyszerre pirította a kenyér mindkét oldalát, időkapcsolóval volt felszerelve, és pirítás után kilőtte magából a kenyérszeleteket. 1925-re a Strite-kenyérpirítók millióit dobták piacra, az új találmány óriási siker volt.

égett pirítós
A kenyérpirítót az égett pirítós miatt szabadalmaztatta egy szerelő – Fotó: Photo by cottonbro studio

Három helyen lesz október 18-án véradás

  • 07:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00–18:00 óra között pedig a KÖKI Terminál utcaszintjén (1191 Budapest, Vak Bottyán utca 75.)

Nem hoz túl sok változást a hétvége időjárása

A koponyeg.hu előrejelzése szerint pénteken a Dunántúlon többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, míg a Dunától keletre napos idő várható, csak elszórtan jelennek meg fátyolfelhők. Nyugaton és délnyugaton helyenként eső vagy zápor is kialakulhat. Délutánra a hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Szombaton északkelet és kelet felé többnyire derült vagy enyhén felhős, napos idő várható, míg nyugaton és délnyugaton közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű, de nyugaton esetleg jelentéktelen eső előfordulhat. Az északkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. A hőmérséklet 16-17 fok körül valószínű. Vasárnap pedig derült vagy gyengén felhős idő várható. A nappali maximum-hőmérséklet 12 és 17 fok között lesz.

Akit érdekelnek a gombák, annak itt a helye

A Magyar Mikológiai Társaság háromnapos (okt. 18–20.) rendezvényt tart a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Soroksári Botanikus Kertjében (1238 Budapest, Turi István út 2.), főszerepben a gombákkal, amikből a bőséges őszi csapadéknak köszönhetően idén rengeteg bújt elő az erdőkben és a réteken. Ezt a fajgazdagságot mutatják be szakmai hozzáértéssel a rendezvény során.

Október 19-én született a mozgófilm atyja

Méghozzá 1862-ben. Auguste Lumiére francia kémikus, aki testvérével szabadalmaztatta a mozgófilm vetítésére alkalmas kinematográfot. Nevükhöz fűződik az első kereskedelmi mozi megnyitása, és ugyancsak ők találták fel az Autochrome raszterlemezes (additív) színes fotóeljárást is.

209 éve avatták fel a gellérthegyi csillagvizsgálót

A Gellért-hegy tetején – a mai Citadella helyén – 1815. október 19-én ünnepélyes keretek között, József nádor jelenlétében felavatták a Pest-budai Egyetem csillagvizsgálóját, amely a XIX. század első harmadának egyik legjobban felszerelt, legkorszerűbb intézménye volt. Az Urania névre keresztelt csillagvizsgálót 1849-ben az osztrák ágyútűz súlyosan megrongálta, majd az intézmény 1867-ben végleg megszűnt.

Szombaton lesz a középkori vár napja

Látványos történelmi felvonulás, lovagi ceremónia, szakmai előadások és sárkánykészítő workshopok is várják az érdeklődőket a középkori vár napján 2024. október 19-én a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumban. A programok között pop-up kiállítás, tematikus tárlatvezetések a múzeum középkori tereiben, műtárgysimogató és rendhagyó színházi előadás is szerepel. A belépés 14 éves korig és 70 éves kor felett ingyenes.

Változik a HÉV közlekedési rendje a hétvégén

Karbantartás miatt 2024. október 19-én és 20-án (szombaton és vasárnap) a H8-as HÉV csak az Örs vezér tere és Cinkota, illetve Kerepes és Gödöllő között jár (a változás ideje alatt a H9-es HÉV indulási időpontjai kismértékben módosulnak). Cinkota és Kerepes között a H8-as és a H8E pótlóbusz közlekedikírja a MÁV-HÉV.

Családi nap lesz szombaton a Gyermekvasúton

2024. október 19-én a budapesti Gyermekvasút játékos családi nappal vár kicsiket és nagyokat egyaránt a hűvösvölgyi végállomáson, 10–16 óráig. Az állomás melletti fogadóparkban lesz ugrálóvár, KRESZ-pálya, kutyás bemutató, óriás társas, óriás kirakó és vásári játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést vagy az alkotóházat is. A programok díjmentesek, további részletek pedig itt olvashatók.

Vasárnapig kiderülnek az idei felvételi ponthatárok

Október 20-ig hozzák nyilvánosságra a honlapjaikon a középfokú intézmények a felvételi tájékoztatóikat. Ez tartalmazza többek között az intézmények tanulmányi területeit, továbbá ebben rögzítik az iskolák a felvételi eljárásuk módját is: kérik-e például a központi felvételi vizsga megírását, vagy csak az általános iskolai eredmények alapján számolják a felvételi pontokat, és hogy tartanak-e szóbeli felvételi vizsgát is.

Ez a két magyar híresség is október 20-án született

1554. október 20-án látta meg a napvilágot Zólyom városában Balassi Bálint, a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja. Ugyanezen a napon, 1882-ben született eredeti nevén Blaskó Béla Ferenc Dezső, későbbi nevén Lugosi Béla magyar származású amerikai filmszínész, aki Drakula szerepe miatt lett ismert.

Vasárnap lesz a csontritkulás nemzetközi napja

A WHO indítványára 1999 óta október 20. hivatalosan is a csontritkulás világnapja. Ez a nap minden évben a csontritkulás elleni küzdelem jegyében indított kampányokkal telik világszerte. Az elsőként 1996-ban, az Egyesült Királyságban megrendezett eseményhez azóta már több mint 90 ország, köztük Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a betegség elleni küzdelem kapcsán kíván rávilágítani a megelőzés, a diagnosztizálás és a kezelés fontosságára, lehetőségeire.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás