Szépek, mutatósak, de az érintésük, termésük halálos is lehet - ezek a magyar erdők legveszélyesebb növényei!

A hazai erdőkben vannak bizonyos virágok, bogyók vagy épp más termések, amik elfogyasztása komoly veszéllyel jár. Mutatjuk a magyar erdők legveszélyesebb növényeit!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.30. 12:30
növény levél ősz

Szerencsére nincs túl sok mérgező növény a hazai erdőkben, de így is akad néhány, amit érdemes kerülni. Egyes növények érintése is bőrirritációt okozhat, bizonyos termések elfogyasztása pedig mérgezésese tüneteket okozhat. Ezekkel érdemes a leginkább vigyázni!

molnar-sziget-növény
Mutatjuk a magyar erdők legveszélyesebb növényeit! Fotó: facebook

Egyértelműen ez a legveszélyesebb növény

A kaukázusi medvetalp (ami tulajdonképpen egy zellerféle) nedvei és levelei is furokumarint tartalmaznak, és komoly bőrgyulladást, égető kiütéseket, de akár vakságot is okozhat. Elég csak hozzáérni, a növényi anyaga máris fényérzékennyé teszi a bőrt, ami után égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg a testen. Szembe kerülve átmeneti vagy akár végleges vakságot okoz. Az állatokra is veszélyes, a lovak idegrendszerére például különösen rossz hatással van. Magyarországon Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén találkozhatunk vele.

kaukázusi medvetalp növény gaz mező
Így néz ki a kaukázusi medvetalp, amit messzire kerülni kell! Fotó: Tomas Vynikal / Shutterstock

Ne szedj le minden gombát se!

Rengeteg ehető gomba nő a szabadban, de ha nem gombaszakértő valaki, a legjobb, ha békén hagyja a gombákat vagy leszedés után rögtön bevizsgáltatja őket. Egyes ehető gombáknak ugyanis több mérgező alteregója is van, a legveszélyesebb ezek közül a gyilkos galóca.

Népszerű őszi dekoráció, ám mérgező

A magyal vagy krisztustövis sok fajtája nő a hazai erdőkben, a bogyójának elfogyasztása pedig egészségkárosító hatású. Legyen lila, piros, sárga vagy fekete, figyelmeztessük a gyerekeket, hogy még véletlenül se fogyasszák el, mert hányingert, hasmenést, hányást, szélsőséges esetben halált is okozhatnak.

Ebből a bogyóból pár szem már mérgez

A nadragulya hazánkban leginkább a bükkös vágásterületeken jelenik meg, cserje nagyságú, de lágyszárú évelő. A bogyójából 2-3 szem is halálos lehet belőle az atropintartalma miatt. Az atropinmérgezés tünetei a következők:

  • zavarodottság
  • hallucináció
  • szájszárazság
  • bőr kiszáradása és kipirosodása
  • a szívverés és a lélegzetvétel felgyorsulása
  • izommerevség
  • láz
  • izomgörcsök.
nadragulya növény bogyó termés erdő bokor
Így fest a nadragulya termése. Fotó: Simon Groewe / Shutterstock

A tűztövis termése is mérgező

A rózsafélék közé tartozó tűztövis egy díszcserje és ilyenkor ősszel igazán jól néz ki. A termése lehet piros, narancsszínű vagy sárga, és sokáig megmarad. Ezek az apró bogyószerű termések viszont nagy mennyiségben mérgezést okoznak!

A kerti madárbirset sem ajánlott piszkálni

A tűztövishez nagyon hasonló a kinézete. Termése apró, rózsaszín vagy fényes piros, narancssárga, barna vagy fekete és akár egész télen is a hajtásokon marad. Akárcsak a tűztövis esetében, az almabirs termése is enyhén mérgező, így csak a látványában gyönyörködjünk!

A tiszafát messziről kerüld el

A növény sötétzöld lándzsás levelei rendkívül mérgezőek, de nem csak azok, hanem a fa szinte minden része. Nyár végén és ősszel jelennek meg a növényen a bogyóra emlékeztető, élénk piros, húsos bogyók, amik édes ízűek és bár ez nem mérgező, a benne rejlő keserű mag viszont annál inkább.

tiszafa termés bogyó fa erdő bokor
Így néz ki a tiszafa termése. Fotó: Kabar / Shutterstock

A vadszőlő is egy kerülend el

A vadszőlő itthon inváziós (invazív) fajként terjed. A fákra, falakra vagy kerítésre is felfut, ősszel a levelei vörösre váltanak a termése pedig kékesfekete színű lesz. A kerek bogyók a szőlőre emlékeztetnek, mégsem szabad megenni, mert mérgező. Oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben fogyasztva vesekárosodást okoz.

Farkasalmát se egyél

A közönséges farkasalma (ami nem egy alma!) évszázadokon át a népi gyógyászat egyik gyakran használt növénye volt, mára azonban kiderült, hogy súlyos vesekárosító és húgyúti rákot okozó hatása is van, ezért ne fogyasszuk!

Ezeket a növényeket is csak távolról szemléld

  • Mérges szömörce: a növény olaja, az urushiol erőteljes allergiás reakciót és bőrkiütést válthat ki.
  • Farkasboroszlán: a kérges és az élénk vörös színű álbogyós termése erősen mérgező.
  • Csattanó maszlag: főleg a növény magja a mérgező (gyerekek számára akár már 15 szem elfogyasztása is halálos lehet), annak ellenére hogy a növény magjából és leveleiből készítenek gyógyító kivonatokat is.
  • Mocsári gólyahír: a növény minden része mérgező, különösen virágzáskor veszélyes.
  • Nagyezerjófű: előfordul a Cserhátban, a Bükkben, a Mátrában, a Keszthelyi-fennsíkon és a Pilisben is-olvasható a femina.hu-n.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás