Az agyunkra mennek a molylepkék: így védekezzünk ellenük

Mutatjuk a leghasznosabb tippeket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.23.
megoldás puszpángmoly molylepke kezelés

Ne essünk kétségbe, ha a selyemfényű puszpángmoly elpusztította a bukszusainkat, mert van megoldás! A Fanny Magazin megmutatja, mit tehetünk, hogy megmentsük a növényeinket.

Hosszú utat tett meg

A selyemfényű puszpángmoly egy invazív rovar, amely főként a bukszus növényeket támadja meg. Ez a kártevő Ázsiából származik, és néhány évtizede valószínűleg gyökeres bukszus tövekkel került Európába. Hazánkban körülbelül 2011 óta van jelen, és jelentős károkat okoz különösen azokban a kertekben és parkokban, ahol puszpángot ültetnek dísznövényként.

Megbújnak a leveleken

A fekete-fehér mintázatú moly évente akár három nemzedéket is kifejleszt. A lepke a levelek fonákára rakja petéit, melyekből jellegzetes zöld-fekete hernyók fejlődnek ki, akár 4 centiméteres hosszúságot is elérve. Ezek a hernyók a levelek hátoldalán rejtőzködnek, miközben folyamatosan fogyasztják azokat.

Kopaszra rágják a bokrot

A kárt a hernyók rágásukkal okozzák: a fiatal hernyók kezdetben csak hámozzák a fiatal leveleket, amelyek emiatt sárgulni kezdenek. A fejlettebb, nagyobb méretűek már gyors ütemben lerágják a kisebb leveleket. Erős fertőzés esetén gyakori, hogy teljesen megkopasztják a növényünket, és csak a csupasz hajtások és levélnyél maradnak hátra, amelyeken a lárvák szövedéke és zöld ürülékük is látható.

Nézzünk a belsejébe!

A hernyók márciustól októberig aktívak, ami azt jelenti, hogy tavasztól őszig folyamatosan számolni kell a károsításukkal. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a bokrokat, hogy időben észrevegyük az esetleges fertőzéseket. Mivel a hernyók a bokrok belsejében kezdenek el pusztítani, ezért mindig a növények ágai között kezdjük el az ellenőrzést.

Elkapják a fertőzést

Ha petéket vagy hernyókat találunk, azonnal távolítsuk el őket a növényről. A már károsított, fertőzött hajtásokat vágjuk le. A metszést tavasztól júniusig, vagy augusztustól szeptemberig végezhetjük el. Ügyeljünk arra, hogy minden elhalt ágat eltávolítsunk, majd gyűjtsük zsákba, és semmisítsük meg.

Locsoljuk le vízzel

Kisebb fertőzés esetén vegyszermentes megoldásokkal is próbálkozhatunk. Hatékony lehet, ha erős vízsugárral permetezzük le a növényeket. Először terítsünk le fóliát a növények alá, majd alaposan mossuk le a bokrokat, ügyelve arra, hogy a bokor belsejébe is eljusson a víz. Végül a lepotyogott hernyókat és a fóliát dobjuk ki. A kezelést háromhetente érdemes megismételni.

Elpusztul a forróságban

Egy másik lehetséges megoldás, ha napos időben fekete szemeteszsákot húzunk a bokrokra. Legtöbbször pár óra elegendő ahhoz, hogy a nap annyira felmelegítse a bokor belsejét, hogy a hernyók elpusztuljanak. A módszert körülbelül két hét múlva ismételjük meg.

Erre is jó az ecet

Készítsünk házi permetezőszert. Öntsünk egy permetező flakonba 1 liter vizet, és keverjünk hozzá 10 evőkanál ecetet, valamint egy csepp mosogatószert. Rázzuk fel alaposan, majd permetezzük le alaposan a puszpángbokrot kívül-belül. Néhány óra elteltével mossuk le a növényt slaggal. A kezelést háromnaponta érdemes megismételni.

Csak néhány kattintás

Ha a fertőzés már előrehaladott állapotban van, csak a vegyszeres kezelés nyújthat hatékony megoldást. Készítsünk fényképet a növényről, hogy a gazdaboltban pontosan beazonosíthassák a fertőzés mértékét, és segítsenek kiválasztani, lárvák vagy hernyók elleni rovarölő szert kell-e alkalmaznunk.

Amikor lehűlt az idő

Ha a rovarölő szer koncentrátum, a hígításhoz tiszta vizet használjunk, és a címkén található utasításokat követve pontosan mérjük ki a szükséges mennyiséget. Miután eltávolítottuk a fertőzött részeket, permetezzük a növényt késő délután, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, és a nap nem égeti a növényt. Ne permetezzünk eső előtt vagy szeles időben.

Mindenhova jusson belőle 

Permetezzük le a növényt egyenletesen, különösen a levelek fonákját, ahol a kártevők gyakran megbújnak. Ügyeljünk arra, hogy a bokor belsejébe is jusson a permetléből. Ez azért is fontos, mert a hernyók a cserjék belsejében telelnek át. A permetezés után ellenőrizzük a növényt, és ha szükséges, ismételjük meg a kezelést.

Ne mondjunk le róla!

Ha a levelek nagy része már elpusztult, akkor is érdemes megpróbálni a vegyszeres kezelést, mivel a bukszusnak nagyon jó a megújuló képessége, és a lerángott puszpángok a metszést követően újra kihajtanak. Ezután rendszeresen ellenőrizzük, hogy időben észleljük, ha újabb kártevők jelennek meg.

Mit ültessünk a helyére?

Szerencsére léteznek olyan örökzöld növények, amelyek hasonló megjelenésűek és ellenállóak a puszpángmoly betegségeivel szemben, így helyettesíthetjük velük a megbetegedett vagy elpusztult bukszusokat. Ilyen például a törpe puszpáng levelű borbolya, az arany lombú japán borbolya, a japán vérborbolya, a japán fagyal és a korallberkenye.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás