Rejtélyes fertőzés: egyre több a beteg gyermek az ovikban és a sulikban

Értetlenül állnak előtte a szülők, mégis mi történik a gyerekeikkel. Nemcsak a kicsiket, a felnőtteket is egy rejtélyes fertőzés kezdte leteríteni. A magyar óvodákban és az iskolákban is egyre többen hiányoznak. Dr. Mangó Gabriella szerint három fontos tünete van a rejtélyes betegségnek.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.10.04. 07:30
Dr. Mangó Gabriella vírus betegség tünet

Az idei őszi tanév durva betegségekkel kezdődött a határon túl, és úgy néz ki, hazánkat sem kímélik! Miközben a koronavírus újbóli terjedése miatt aggódnak a szülők, egy szörnyű jelenséggel is szembe kell nézniük: egy rejtélyes fertőzés miatt kénytelenek otthon maradni a gyerekeik. De mégis mi lehet ez? Egy újabb fertőzéshullám?

A rejtélyes fertőzés miatt egyre többen hiányoznak az óvodákból és az iskolákból /
A rejtélyes fertőzés miatt egyre többen hiányoznak az óvodákból és az iskolákból / Fotó: Képünk illusztráció (Shutterstock)

Rejtélyes fertőzés terjed

A Metropol információi szerint az utóbbi hetekben fertőzés terjed a gyerekek között. Egy rejtélyes betegség miatt sok a hiányzó fiatal az intézményekben: van olyan óvoda, ahol emiatt csoportokat vontak össze, ahogy az iskolákban sem rózsásabb a helyzet. Úgy tudjuk, elsősorban felső légúti panaszok, illetve hányás-hasmenés teríti le a piciket.

Dr. Mangó Gabriella, felnőtt- és gyermekorvos is hasonlót tapasztalt. A szakember is értetlenül áll előtte, mi okozza a rejtélyes betegséget – egy biztos: az ő rendelőjébe 30-40 százalékkal több beteg gyerek érkezik

Egyelőre nem tudjuk, mi okozza a betegség kialakulását. Vírus, vagy bakteriális fertőzés, rosszabb esetben hepatitis is lehet

– mondta a Metropolnak Gabriella, hozzátéve: rejtélyes betegségnél a tünet jellemzően köhögés, hasfájás és láz. Gabriella azt javasolja, a gyerekek maradjanak otthon a gyógyulás idejére. „Három, négy, rosszabb esetben öt napig hasmenéssel küzdenek a betegeim, ami 1-2 napra elmúlik, majd újra jelentkezik” – mondta.

Így kezelheted

Sajnos széles a vírus- és bakteriális fertőzés palettája, amelyek a betegség kiváltó okai lehetnek. De vajon kizárható, hogy koronavírus-fertőzés miatt hiányzik egyre több gyerek valamennyi óvoda és iskola falai közül? 

Arra gyanakszom, hogy valamilyen vírusfertőzés állhat a háttérben. A koronavírusnak vannak olyan alfajai, amely hasmenéses tünetekkel jár, így a betegség kialakulása után 5 nappal koronavírus teszt elvégzését javaslom, hogy a fertőzés lehetőségét kizárjuk

– mutatott rá Dr. Mangó Gabriella.

Mivel nem lehet tudni, mi okozza a betegséget, ezért Gabriella egyelőre diétát, lázcsillapítót javasol a rejtélyes betegség legyőzésére.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás