„Mindenkinek javaslom az oltás felvételét” – Szlávik János a koronavírus újbóli terjedésére figyelmeztet

Egyre több idős ember kerül kórházba koronavírussal a különféle mutációk terjedése miatt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.02.
Módosítva: 2024.09.03.
oltás járvány koronavírus vakcina Dr. Szlávik János

Egyesek szerint a koronavírus ma már nem akkora szenzáció, mint megjelenésekor, éppen ezért ennek megfelelően kellene hozzáállnunk. Az egyre növekvő esetszámok azonban mást mutatnak.

oltás, vakcina, injekció, oltóanyag, influenza, koronavírus, orvos,
Dr. Szlávik János: Tájékozódni kell az új oltásokról és amennyiben ezek elérhetők, mindenkinek javaslom, hogy vegyék fel! Fotó: Pixabay

Sokfelől lehet hallani, hogy egyre több idős betegszik meg koronavírusban. Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt az oltások jelentőségéről az M1-en:

Ez nem egy szezonális vírus, nem az évszakok határozzák meg a járványt, hanem a mutációk

– hívta fel a figyelmet. Mint mondta, azért, mert Magyarországon a nyár alkalmával nem volt jellemző a magas esetszám, attól más országokban még igen.

Egyre több idős kerül be a kórházba koronavírus-fertőzéssel, pedig most még tart a nyár. Ennek ellenére ugyanakkor még nem beszélhetünk járványról

– jegyezte meg a főorvos, aki szerint már most érdemes elgondolkodni rajta, hogy egyes csoportokat érdemes lehet újra oltani.

Az idős vagy krónikus betegeknek érdemes lesz felvennie az oltást, akár az influenza elleni oltással együtt vagy egy időben.

SZLÁVIK János
Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa – Fotó: Koszticsák Szilárd

Dr. Szlávik János kiemelte, hogy a koronavírus folyamatos változása megköveteli a vakcinagyártóktól, hogy folyamatosan fejlesszék az oltóanyagot, hogy mindig a lehető leghatékonyabb legyen belőle elérhető.

Az elérhető legfrissebb, legújabb oltást érdemes felvenni

– javasolta a főorvos, hiszen a járvány várhatóan még jó ideig velünk marad és valószínűleg további mutációival találkozunk majd.

Tájékozódni kell az új oltásokról és amennyiben ezek elérhetők, mindenkinek javaslom, hogy vegyék fel!

– hangsúlyozta dr. Szlávik János.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa korábban arról is beszélt, hogy semmiképp nem kell félni sem a majomhimlőtől, sem a szamárköhögéstől Magyarországon. A majomhimlő vírusa apró rágcsálókról terjed át az emberekre, és szoros kontaktus szükséges a fertőzéshez, például bőrérintkezés vagy szexuális kapcsolat. A szamárköhögésről elmondta, hogy jellemzően 4-5 éves ciklusokban jelentkezik a betegség, mely főleg oltatlan csecsemőket érint.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás