„Még 30 sem vagyok, de mellrákkal küzdök: szeretném, ha minden nő hallaná a történetem!"

A fiatal lánynál a betegség különösen agresszív formáját diagnosztizálták: a történetével egy fontos dologra szeretné felhívni a többi nő figyelmét.



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2024.10.14.
rák mellrák kemoterápia figyelmeztetés

A floridai Ali Embry még csak 29 éves, mégis egy súlyos betegséggel kell megküzdenie. A fiatal nőnél a mellrák egy agresszív formáját diagnosztizálták, a története megosztásával pedig szeretné figyelmeztetni a nőtársait.

A rák már korábban is felütötte a fejét Ali családjában: az édesapját gyerekkorában veszítette el veserák miatt, majd a húszas évei elején járt, amikor az édesanyjánál mellrákot diagnosztizáltak. 

Rettegtem, hogy az anyukám is életét veszti rákban. Szerencsére nem kellett kemoterápiát kapnia, és sugárkezeléssel, valamint lumpektómiával sikerült legyőznie a rákot

– mondta el Ali.

Az öröm azonban nem tartott sokáig: pár évvel később a lány nővére szintén mellrákos lett, mindössze 30 évesen. A fiatal kora és amiatt, hogy a rák a család mindkét oldalán jelen volt, az orvosok genetikai mutációra gyanakodtak, majd a tesztek megerősítették, hogy Ali testvére BRCA1 pozitív. Ezek után a fiatalabb lány is alávetette magát a genetikai vizsgálatnak, amelyből kiderült, hogy ő is örökölte a BRCA1 génmutációt, ami jelentősen növeli mind az emlő-, mind a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. Ali mindezek után elhatározta, hogy félévente szűrővizsgálaton vesz részt, majd végül egy rutinvizsgálat során az orvosok tripla negatív emlőrákot diagnosztizáltak nála, ami a rák egy rendkívül agresszív formája.

Ali orvosi csapata kemoterápiát javasolt, amelyet kettős masztektómia (emlőeltávolító műtét) követett. Habár a kezelések nagyon megterhelőek a számára, a fiatal nő igyekszik pozitív maradni és amennyire lehet, normális életet élni. A története megosztásával azt reméli, sikerül cáfolnia egy gyakori tévhitet a mellrákkal kapcsolatban, valamint felhívni a figyelmet a korai diagnózis fontosságára.

Sok nő úgy gondolja, hogy túl fiatal és egészséges ahhoz, hogy mellrákja legyen, ami természetesen nem igaz. Egyre több fiatal nőnél is diagnosztizálják

– mondta el Ali a Daily Star beszámolója szerint.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás