A kunmadarasi csordás ebből tudja, ha sokáig fog esni az eső

Az ősz közeledtével több trükkje is van Kálmán Andrásnak. A kunmadarasi csordás elárulta lapunknak, milyen időjárásra készüljünk a hétvégén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.05. 12:00
Kunmadaras kunmadarasi csordás időjárás eső hétvége

A Metropol korábban az elsők között számolt be Kálmán András kunmadarasi csordás mindennapjairól. Az ország leghíresebb csordásaként ismert férfi a munkája mellett azzal foglalkozik, hogy az időjárás jelenségeit figyeli, melyekről testközelből készít felvételeket. Andrást éppen ezért egy-egy vihar sem tántorítja el, sőt akkor érzi igazán elemében magát.

Kálmán András, a kunmadarasi csordás testközelből fényképezi az időjárás jelenségeit. Ezen kívül hobbija, hogy előre jelzi, milyen idő lesz.
A kunmadarasi csordás rendszeresen fotózza az időjárás jelenségeit Fotó: Olvasói fotó

Lapunk megkérdezte, hogy a hétvégére milyen időjárást jósol és az időjárási modelleken kívül honnan tudja, hogy milyen idő lesz. Mint megtudtuk, egyik előrejelzői a tehenek, ezek viselkedése árulkodó még akkor is, amikor be vannak zárva fedett helyre.

Észre lehet venni a viselkedésükön, ha jön az eső vagy a vihar, mert ingerlékenyebbek, akár össze is verekednek még akkor is, ha be vannak zárva. Ebből lehet tudni, hogy változás várható

- árulta el a kunmadarasi csordás. Csütörtökön azonban, amikor végre eleredt az eső, az állatok már egyáltalán nem foglalkoztak vele, annyira megörültek a friss zöld fűnek.

Már ki volt sülve a mező, most pedig épp az ellenkezője van, annyira jön felfele a fű, hogy hihetetlen

- mesélte el a Metropolnak András. Az ország leghíresebb csordása ráadásul akkor is számíthat a teheneire, ha ő maga szinte semmit nem lát.

Kálmán András, a kunmadarasi csordás testközelből fényképezi az időjárás jelenségeit. Ezen kívül hobbija, hogy előre jelzi, milyen idő lesz.
Kálmán Andrást a viharok sem rettentik el tőle, hogy közelebbről készítsen képeket Fotó: Olvasói fotó

A múltkor olyan ködös idő volt, hogy szó szerint vaktában mentem, azt se tudtam, hol vagyunk. Még 10 métert sem láttam előre, csak a teheneket, azok mutatták az utat. Bíztam bennük, ők már tudták az útvonalat és hiába nem láttak semmit, tudták, hogy merre kell menni, még ott is, ahol a semmi közepén voltunk, támpont nélkül

- emlékszik András, aki elárulta, hogy milyen időre számít a hétvégén.

Szombaton felhős marad az ég, csak néhol süt ki a nap. Vasárnap már jobb idő lesz, de mindkét nap előfordulhat eső, zápor, zivatar, bár nem jelentős mennyiségben. Én tudni fogom, mikor ér el hozzánk, mert a tehenek nyugtalanná válnak, mielőtt jön a vihar.

Az esőnek hála, ezt teszi a kunmadarasi csordás

András a jövő hét elejére is megjósolta az időjárást: „Akár a 20 fok feletti meleg is visszatérhet az ország nagy részében, errefelé viszont a köd megragadhat és amíg az nem szakad fel, addig itt nem lesz annyira jó idő.”

Van azonban még valami, ami miatt a kunmadarasi csordás örült az esőnek. Amikor beszéltünk, épp gombászni indult. Eső után ugyanis egy másik szenvedélyének is hódolhat: gyűjthet pöfeteg gombát és nagy őzlábgombát, valamint ismerősei kérésére csiperkét.

Az esős idő után szétnézek a közeli erdőben, ahol akármilyen sötét is van, akármekkora is a köd, eddig még soha nem tévedtem el, annyira ismerem. Megszedem a vacsorára valót, és nemcsak magamnak

- mosolygott. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás