Durva baleset: ezért omlott le a pusztító tűzfal Józsefvárosban, ahol rengeteg a gondozatlan társasház

Csak a szerencsén múlt, hogy emberéletbe nem került a dolog: egy parkoló autót tört össze és a szomszédos épületben okozott kár a téglatörmelék, amikor leomlott egy tűzfal. A durva baleset megelőzhető lett volna, de a résztulajdonos józsefvárosi önkormányzat évekig ölbe tett kézzel nézte az épület állagromlását, a társasházak támogatását pedig alaposan megkurtították.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.17. 05:00
Pikó András józsefváros tűzfal baleset társasház

Durva baleset, óriási robaj rázta meg a Szilágyi utcát a napokban, miután a régóta balesetveszélyes tűzfal felmondta a szolgálatot és beomlott két helyen is. A falból egy-egy jókora darab dőlt ki, a törmelék pedig az egyik lakóház előtt parkoló autóra, illetve a szomszédos épület tetejére zuhant, jelentős károkat okozva. Csak a véletlenen múlt, hogy emberi életet nem követelt a pusztító téglahalmaz, épp nem volt járókelő az utcán. A ház lakói nem véletlenül akadtak ki az utcában, hiszen a rekordköltségvetéssel dolgozó Józsefvárosi Önkormányzat csak kisebb támogatással segítette őket, azért is külön kilincselniük kellett. Így csak idő kérdése volt, mikor történik meg a baj...

durva baleset
 Durva baleset: félő, hogy ha nem hárítják el azonnal a balesetveszélyt, a tűzfal tovább omlik Fotó: Olvasói

Az épület ránézésre is borzasztó állapotú, de még a sok esetben lepusztult józsefvárosi viszonyok között is. Vakolat csak nyomokban látszik rajta, a téglák csálék, a fúga hiányos itt-ott és a stukkók is leomlottak már. A ház régóta balesetveszélyes, a lakók folyamatosan dolgoznak annak elhárításán, de miután számukra óriási költséget emészt fel a rossz állapotú épület és saját pénzből végzik a munkálatokat, így lassú a haladás. Ezt többször jelezték a Józsefvárosi Önkormányzat felé, szerintük ugyanis már évek óta aggodalomra ad okot nem csak ott élni, hanem az épület előtt elhaladni is. A Pikó András polgármester vezette önkormányzat azonban csak egyfajta minimummal segített rajtuk, azt is utófinanszírozással, tehát miután kifizették a kispénzű lakók a megrendelt baleset-elhárítási munkát, csak utána kapják vissza a pénzüket az önkormányzattól. Mindezt annak ellenére, hogy az önkormányzat 25 százalékban tulajdonos a házban. Ráadásul tavaly és idén is 40 milliárd feletti rekord költségvetésből irányítja a kerületet. Bicskanyitogató mind emellett, hogy a baloldali városvezetés durván, körülbelül 2 milliárd forinttal visszavágta a kerületi társasházak támogatását fideszes elődeihez képest, így külön kellett kibrusztolnia a háznak a veszélyelhárításhoz szükséges minimális támogatást is. Láthatóan ez édeskevés volt...

A leomlott tűzfal a szomszédos műemlék jellegű épület tetőszerkezetében is kárt okozott Fotó: Olvasói

Durva baleset: a lakók megtették, amit tudtak

A lakók tavaly az életveszélyes homlokzati erkélyt újíttatták fel, napjainkban pedig az udvaron zajlik a balesetveszély elhárítása. De a tűzfal „nem várt tovább”, így egy keddi hajnalon kiszakadt belőle két helyen is egy-egy jókora darab. A helyszínen készített fotóinkon már a takarítás utáni állapot látszik, ezen kivihető, hogy még ezután is potyoghatott a láthatóan életveszélyes tűzfal. 

BS__2555életveszélyes, tűzfal, omlás,
Takarítás után is potyoghattak még újabb darabok az utcára Fotó: Bánkúti Sándor/Metropol

A Pikó-féle testület alig költ a társasházakra

Tavaly például 1 milliárd 900 millióval költött kevesebbet Pikó András a társasház-felújítási programokra, idén megemelték a büdzsét de a homlokzatfelújítási keret nevetségesen alacsony maradt Fotó: Vanyi Ákos

Miközben a Fidesz–KDNP-s városvezetők 2019-ben még kétmilliárdot fordítottak felújításra, addig tavaly összesen csak százmilliót szánt erre a célra Pikó András, miközben a képviselői fizetéseket az egekbe emelte az első adandó alkalommal. Ráadásul a józsefvárosi Fidesz–KDNP hiába szerette volna megemelni a 2023. eleji testületi ülésen a társasház-támogatási keretet, a baloldali képviselők mindegyik tagja leszavazta ezt...

Mint megírtuk, bár az önkormányzat rendre úgy kommunikált, hogy hatalmas lehetőségek állnak a társasházak rendelkezésére, a valóság ennél jóval árnyaltabb volt. Jól hangzik ugyan, hogy tavaly például 12 pályázatot is meghirdettek a társasházak közösségei számára, de ezeken aprópénzeket osztogattak. Míg a Szilágyi utcai balesetveszélyes háznak több száz millió forint szükséges a balesetveszély elhárításra, addig a baloldali városvezetés évente átlag 2-5 millió forintot osztogatott egy pályázatban a társasházaknak.  Mutatjuk:

  •  Értékvédelmi pályázat: a legnagyobb elérhető támogatás 5 millió forint társasházanként.
  • Telkes Mária pályázat: zöldudvar kialakítására, árnyékolásra, homlokzatzöldítésre, gangzöldítésre, esővízgyűjtő biztosítására. Házanként maximum 2 millió forint volt.
  • Pécsi Eszter társasházi pályázatok: ezek keretében 6-féle támogatásra pályázhattak a társasházak. Többek között: nyílászáró felújítására, cseréjére, akadálymentesítésre, kamerarendszer kiépítésére, fejlesztésére, kerékpártároló létesítésére. A megpályázható összeg házanként legfeljebb bruttó 2 millió forint volt.

A Szilágyi utcaihoz hasonló esetekről már többször beszámolt lapunk, többek között Józsefvárosban arra panaszkodtak bérházban élők, hogy omladozó falak és patkányok vagy ágyi poloskák között kell éljék mindennapjaikat. Ferencvárosban is lehetett hallani omladozó falakról, főként a Haller utca és a Drégely utca környékén.

Lapunk megkereste a Józsefvárosi Önkormányzatot, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás