Közel 2 milliárddal költ kevesebbet társasház-felújítási programokra a Pikó András vezette Józsefváros

Hiába gazdálkodhat idén 40 milliárd forintból a kerület, a kerületi társasházak lakóinak nincs sok okuk az örömre.Megosztás
Szerző:
2023.04.01. 16:45
VIII. kerület pikó andrás Józsefváros panelház

1 milliárd 900 millióval költ kevesebbet Pikó András vezette Józsefváros társasház-felújítási programokra. Miközben 2019-ben még kétmilliárdot fordítottak felújításra, addig idén összesen csak százmilliót szán erre a célra a kerület. A józsefvárosi Fidesz-KDNP hiába szerette volna megemelni a keretet, a baloldali képviselők mindegyik tagja leszavazta ezt a lehetőséget a februári testületi ülésen.

Fotó: Google Maps

A felújítási munkálatokra pedig nagy szükség lenne, mivel még mindig számos olyan társasház van, amire jócskán ráférne a ráncfelvarrás. Romos lépcsőház, veszélyes körfolyosó, beázó tető, hulló vakolat, csak pár azokból a leggyakoribb esetekből, amik leginkább jellemzik a helyzetet. Pikóék késlekedése nem újkeletű, korábban hol a pandémiára, hol a gazdasági helyzetre, hol a kormányra, hol az elszálló energiaárakra hivatkozva indokolták a pályázati keret alacsony mértékét.

Bár az önkormányzat rendre úgy kommunikál, hogy 2023-ban hatalmas lehetőségek állnak a társasházak rendelkezésére, a valóság ennél jóval árnyaltabb. Az idei évre 12 pályázat is van, amelyet igénybe vehetnek a kerületi társasházak közösségei. Az egyik ilyen a Telkes Mária zöldpályázat, amin zöld udvar kialakítására, árnyékolásra, homlokzatzöldítésre, gangzöldítésre, esővíz gyűjtő biztosítására lehet támogatást igényelni, összesen 30 millió forintos keretösszegben. Házanként maximum 2 millió forintra.

Képünk illusztráció. Fotó: Metropol

A Pécsi Eszter társasházi pályázatok keretében 40 millió forintos keretében összesen 6 féle támogatásra pályázhatnak a társasházak. Többek között: nyílászáró felújítására, cseréjére, akadálymentesítésre, kamerarendszer kiépítésére, fejlesztésére, kerékpártároló létesítésére. A megpályázható összeg legfeljebb bruttó 2 millió forint; ami egy társasház estében egyáltalán nem sok. Ugyancsak aprócska az értékvédelmi pályázat keretösszege a maga 30 millió forintjával, ahol a legnagyobb elérhető támogatás 5 millió forint.

Pikó Andrásra az utóbbi időben már többször is megorroltak a helyiek, mint ahogyan arról beszámoltunk, Józsefváros baloldali polgármestere hiába dobta be még a választási kampányában a részvételi költségvetés tervét, a helyieket egyáltalán nem mozgatta meg az elképzelés. Az első részvételi költségvetést még 2022-ben tartották meg 120 millió forinttal, ám a program hamar gellert kapott, mivel a lakosság 1 százalékát sem sikerült bevonni az egyébként hosszadalmas folyamatba, amelynek a végén (2022 júliusában) csupán 13 ötletet választottak ki megvalósításra. Ami a hosszú távú terveket illeti, a legtöbb ötlet vagy előkészítés alatt áll, vagy az önkormányzat hozzájárulása kell ahhoz, hogy egyáltalán az előkészítésbe lépjen. Ezek többségében olyan beruházások, amelyek nem igényelnének túl nagy előkészítést, például kutyás programok, kézművesvásárok szervezésére, szelektív hulladékgyűjtő kihelyezésére, vagy egy kereszteződés akadálymentesítésére.

 

Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a rendőrök: szörnyű kínok között hunyt el egy 5 éves fiú

Sokkot kaptak a rendőrök: szörnyű kínok között hunyt el egy 5 éves fiú

Felfoghatatlan: 11 hónapos lányukat hagyták a forró kocsiban a szülők, miközben templomban voltak

Felfoghatatlan: 11 hónapos lányukat hagyták a forró kocsiban a szülők, miközben templomban voltak

„Kivégezte a testvéremet, és aztán még meg is gyalázta” – borzalmas részleteket árult el a meggyilkolt nyírkátai kismama családja

„Kivégezte a testvéremet, és aztán még meg is gyalázta” – borzalmas részleteket árult el a meggyilkolt nyírkátai kismama családja

Budapesti nyugdíjasgyilkosság: „Úgysem kapnak el!” – üzente a menekülésben lévő lány

Budapesti nyugdíjasgyilkosság: „Úgysem kapnak el!” – üzente a menekülésben lévő lány

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás