A józsefvárosiakat nem érdekli Pikó András polgármester közösségi költségvetési programja





Több tízmillió forintba kerül évente az adófizetőknek Pikóék kezdeményezése, de most megint kiderült: nem ér semmit, és gyakorlatilag semmi nem valósult meg belőle.



Megosztás
Szerző: Szurok Dávid
Létrehozva: 2023.02.07.
pikó andrás Józsefváros

Újabb nagy pofonba szaladt bele Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere, ugyanis hiába dobta be még a választási kampányában a részvételi költségvetés tervét, úgy néz ki, a helyieket egyáltalán nem mozgatta meg az elképzelés. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy egyetlen egy ötlet sem valósult meg a grandiózus tervekből, így az nem volt más, mint egy nagy szemfényvesztés.

Újabb nagy pofonba szaladt bele Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere  Fotó: Máté Krisztián

Az első részvételi költségvetést még 2022-ben tartották meg 120 millió forinttal, ám a program hamar gellert kapott, mivel a lakosság 1 százalékát sem sikerült bevonni az egyébként hosszadalmas folyamatba, amelynek a végén (2022 júliusában) csupán 13 ötletet választottak ki megvalósításra – derült ki a Hír8 összeállításából

Több mint fél év elteltével a kép még lesújtóbb, mivel a tizenháromból mindössze egyetlenegy ötletet sikerült csak megvalósítani. 

Sok hűhó a semmiért

Az egyetlenegy kivitelezhető ötlet egy olyan jogsegély-szolgáltatás, ami már eddig is megvolt Pikóéknak, tehát kimondható, hogy a „ráncfelvarráson” kívül nem történt semmi új és érdemleges változás. A nagyívű tervek mellett kisebb energiát igényel az az ötlet, amelynek részeként egy szakreferenst vesznek fel az önkormányzathoz a fogyatékkal élők ügyében. Ami a hosszú távú terveket illeti, a legtöbb ötlet vagy előkészítés alatt áll, vagy az önkormányzat hozzájárulása kell ahhoz, hogy egyáltalán az előkészítésbe lépjen. Ezek többségében olyan beruházások, amelyek nem igényelnének túl nagy előkészítést, például kutyás programok, kézművesvásárok szervezésére, szelektív hulladékgyűjtő kihelyezésére, vagy egy kereszteződés akadálymentesítésére.

Mindenesetre már szervezik az idei – a 2023-as – részvételi költségvetést, amire immár 150 millió forintot fordítanak. Kérdés, hogy a tavalyi program résztvevőinek lesz-e kedve úgy újrázni, hogy világosan látszik, mennyire nem valósult meg semmi eddig az ötleteikből. Az biztos, hogy a program részeként  évente 50 millió forint megy el a Közösségi Részvételi Irodára, amelynek vezetője Udvarhelyi Tessza, Pikó András polgármester egykori kampányfőnöke.

 

Érdektelenségbe fulladt Karácsony hasonló terve is

A közösségi költségvetés gondolata nem újkeletű, korábban már több baloldali politikus is próbálkozott ezzel a konstrukcióval, felemás sikerrel. Legutóbb maga Karácsony Gergely vizsgázott egyesre a közösségiköltségvetés-projekttel. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, 3 év alatt csupán 5 olyan projektet valósított meg a főváros baloldali vezetése, amelyet a budapestiek kértek. 

Ezekre összesen 181 millió forintot fordítottak a 2020/2021 időszakban, amelyre egyébként takaros összeget, 1 milliárdot különítettek el, mint az azt követő időszakokra is, például 2021/2022-re, amikor egyetlen új sem valósult meg, csak 18 megvalósítás alatt lévő projekt van azóta is folyamatban.

A kudarcos projekttel kapcsolatban korábban Wintermantel Zsolt azt mondta lapunknak:

A közösségi költségvetés a főpolgármester kampányának egyik hangsúlyos eleme volt, de jól láthatóan a beérkezett javaslatokat nem tudják megvalósítani. Csúsznak velük, vannak olyanok, amelyeket még el sem kezdtek. Ez maga a Karácsony Gergely-jelenség! Sokat beszélni valamiről, amiből utána nem lesz semmi

 – hívta fel a figyelmet a fővárosi politikus.  Mint mondta, a budapesti polgárok javaslataiból jól látszik, hogy számos olyan van közöttük, amely a Fővárosi Önkormányzat alapfeladata, de hiányzik a városból jelenleg. 

Eddig 1900 budapesti adta be ötletét a Városházára, döntő többségében nyilvános vécék, kutak, zebrák létesítése, zöldfelület-növelés, biciklitárolók és különféle programok témájában. A pályázatok közül viszont csupán csak 109 nyert, abból is elenyésző mennyiséget, ötöt valósítottak meg.

 





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás