Budapest: Itt a háttéralku, szétosztották a pozíciókat Karácsonyék - videó

Erős a dékás és tiszás vonal a fővárosi pozíciók kiosztásában. Budapest így indul neki a ciklusnak.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.11. 16:50
Budapest Magyar Péter Karácsony Gergely Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferenc

Kiterült a kártyapakli, mutatjuk, hogy osztotta szét egymást között a fővárosi pozíciókat a baloldal - ez ma Budapest. Miután az új közgyűlés nem szavazta meg a fővárosi Fidesz-KDNP frakció azon javaslatát, hogy a bizottságok számát spórolási okok miatt csökkentse le a testület kettőre, négy bizottsággal indul el a ciklus. A személyi összetételük is megmosolyogtató, domináns a dékás és tiszás vonal. Ez alapján úgy fest, Szentkirályi Alexandra fideszes politikus tudja, miről beszél, amikor a háttérben megkötött Magyar-Karácsony paktumról beszél.  

budapest
Budapest: Szentkirályi Alexandra szerint pozíciókra, alkukra továbbra is van pénze a fővárosnak Fotó: Pesthy Márton

Szentkirályi Alexandra a fővárosi bizottságok összetételével kapcsolatban ismét elmondta: "Bár a budapestiek ügyei állnak, a szivárványkoalíció olajozottan működik".

Karácsony a főpolgármesteri székben, Magyar Péter, Vitézy és Gyurcsány pedig bizottság elnöki pozíciókat zsákoltak be. Mi az eddigi öt bizottság helyett két bizottságot javasoltunk. ezzel rengeteget spórolva a a budapestieknek. Ezt a javaslatunkat a szivárványkoalíció lesöpörte az asztalról, és négy bizottságot fogadott el. Ezzel mindannyian adhattak egy-egy bizottsági elnököt. Lássuk, kik ülnek Karácsony bizottságai élén. Az egyik elnöke Gyurcsány Ferenc embere, aki milliós jutalmakat is kapott. Egy másik bizottság élére Vitézy Dávidot bízta meg Karácsony, Magyar Péter nyomására. A pénzügyek felelőse Baranyi Kriszta lett, nem is csoda, hisz cserébe Karácsony bukott kabinetfőnökét fizeti ki Ferencvárosban. Magyar Péterék is megkapták a helyüket, ráadásul a tulajdonosi bizottságban. Érdekes feladat egy olyan pártnak, amelynek az elnöke más telefonját tulajdonítja el

– hangsúlyozta a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, aki hozzátette: "Pozíciókra, alkukra továbbra is van pénze a fővárosnak, csak a budapestiek ügyeivel nem törődik továbbra sem a városháza".

 

Budapest:Itt a baloldali háttéralku eredménye

Pozíciót csak a tiszások, Vitézyék, a kutyapártiak és Gyurcsány üdvöskéje kapott a bizottságokban, a Szentkirályi által korábban bejelentett Magyar-Karácsony paktum ezzel is igazolódni látszik.

  • Emberi Erőforrások Bizottsága-Keszthelyi Dorottya Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP elnök, alelnök Szilágyi Anna Margit (Podmaniczky Mozgalom).
  • Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottság-Vitézy Dávid (Podmaniczky Mozgalom) elnök, alelnök a tiszás Barna Judit Annamária
  • Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság-Baranyi Krisztina MKKP elnök, alelnök a tiszás Porcher Áron Somerville
  • Tulajdonosi Bizottság-Orbán Árpád tiszás elnök, alelnök Béres András Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP 

 

Városvezetők, akiket már ismerünk

Budapest
Budapest és Angyalföld mellett, Keszthelyi Dorottya (balra) szívesen kitört volna a helyi politikából, ugyanis indult a bukott előválasztáson is 2021-ben Fotó: Facebook
  • Keszthelyi Dorottya a XIII. kerületből ejtőernyőzött a városházára és az MSZP-ből a DK-ba lépett, majd az országgyűlés DK frakciójába átülő Gy. Német Erzsébet –Karácsony korábbi főpolgármester-helyettese – mellett dolgozott közvetlen munkatársként. 

Nagy port kavart, amikor 2021-ben a már egy éve csődöt kiáltó főpolgármester jutalmakat szórt, a fővárosi önkormányzat főjegyzője által a Magyar Nemzet számára átadott listából akkor kiderült, hogy bruttó egymillió feletti jutalmat kapott Keszthelyi a csőd szélén táncoló Budapest büdzséjéből, ahogyan Karácsony Gergely volt kabinetvezetője, Balogh Samu is. Mindkettőjüket 1,2 millió forint körüli összeggel jutalmazta akkor a baloldali városvezetés. Az összeg egyébként egyhavi fizetésüknek felelt meg.

Béres Andrással készített interjút a Pesti Srácok  Fotó: P. S.
  • Béres András neve sem cseng ismeretlenül, Óbuda régi-új politikusa és jelenleg az átláthatóságért felelős alpolgármestere több százmillió forintos adócsalás és adóelkerülés vétségének gyanúja miatt ült fél évet 2001-ben előzetes letartóztatásban. A Magyar Hírlap írta meg korábban, hogy Béres kilenc cégben volt tulajdonos, részvényes, igazgatósági tag, ügyvezető. A baloldali politikus 2010-ben megszüntette üzleti tevékenységét, akkor, amikor LMP-s jelöltként bekerült a III. kerületi önkormányzatba. A zöld pártot hátrahagyva az Együtt-tel szövetséges Párbeszéd Magyarországért pártban "ejtőernyőzött" át, az önkormányzati választáson pedig az MSZP és a DK közös polgármesterjelöltje is volt. Azt már a Pesti Srácok írta meg, hogy a 2014-es OPTEN Cégtár adatai szerint, Béres érdekeltségeibe egy offshore hátterű vállalkozás is tartozhatott. A Liechtensteinben bejegyzett Mercurius Electronics AG-ról volt szó, amely cég egy magyar vállalkozásban, a Mercurius Invest Holding Kft.-ben is megjelent tulajdonosként. Ennek a magyar leányvállalatnak volt Béres az ügyvezetője. A hazai társaság ellen addig tizenhárom (!!!) végrehajtás indult. Béres mindent tagadott, végül nem ítélték el.
Budapest: Baranyi Krisztina a közgyűlés Pénzügyi és Közbeszerzési bizottság elnöke, valamint a korrupciógyanút tagadó Szaniszló Sándor, pestszentlőrinci polgármester Fotó: Metropol
  • Baranyi Krisztina, Ferencváros immár kutyapártos polgármestere, fővárosi képviselő. Új, a Pénzügyi és Közbeszerzési bizottság elnökének való kinevezése azért is figyelemreméltó, mert eddigi bírálói szerint ezen a téren eddig sem remekelt, sőt kárt okozott saját kerületének. A Baranyi által vezetett Ferencváros ugyanis az elmúlt években alig tudott lebonyolítani olyan közbeszerzést, amelyben a hatóság ne talált volna szabálytalanságokat. Emiatt pedig rendre milliós bírságokat kellett fizetnie az önkormányzatnak. Ezeket a pénzeket a lakosságtól vonták el Baranyiék. A polgármester egyébként éppen minidiktatúrát épít ki kerületében, a képviselők demokratikus jogait korlátozva a saját kultuszát építgeti. Emellett a kerület egyik cégében adott helyett a korábban már említett Balogh Samunak is. Mint megírtuk, a polgármester kifizetőhelyet csinált az önkormányzatból, legutóbb Baloghnak, Karácsony kilépett kabinetfőnökének kínált zsíros állást a vagyonkezelőnél. Ott ahol Gyurcsány volt sajtósa is menedéket talált, valamint a korrupcióval vádolt, börtönben lévő Kiss László óbudai polgármester két politikusa is. De Baranyi gyűtötte be azt a mandátumáról lemondani kényszerült baloldali képviselőt is, aki Erzsébetváros önkormányzatának épületében, az ottani elektromos hálózaton nagy teljesítményű számítógépeket üzemeltetett bitcoinbányászat céljából. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás