Ferencváros: Baranyi Krisztina gyűjti a bukott politikusokat, és baloldali kifizetőhelyet csinált a kerületből

A Baranyi Krisztina által vezetett önkormányzat mára a parkolópályára került politikusok és a politikusokhoz tartozó levitézlett szakemberek kifizetőhelye lett. Ferencváros mindenkit elhelyez, aki máshol megbukik?



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.10. 05:00
kifizetőhely Baranyi Krisztina Gyurákovics Andrea ferencváros vagyonkezelő Óbuda

A Baranyi Krisztina vezette Ferencvárosi Önkormányzat két legnagyobb cége kifizetőhelyként működik. Gyurákovics Andrea fideszes politikus szerint folyamatosan ott kapnak új megbízást az álláshalmozó vagy parkolópályára került baloldali politikusok, illetve a politikusok körül forgolódó szakemberek. Bár Baranyi már a 2019-es kampányában is arról beszélt, hogy nem lesz a vezetése alatt pártok kifizetőhelye a kerület, a valóság mégsem ezt mutatja...

ferencváros
Ferencváros: Baranyi Krisztina és a korrupciógyanút tagadó Szaniszló Sándor, pestszentlőrinci polgármester Fotó: MK

A napokban landolt Balogh Samu, a főpolgármester korábbi kabinetfőnöke Ferencváros egyik cégénél, ahol munkába is áll. Balogh a várostervezés stratégiai irányításáért, valamint az azzal összefüggő végrehajtás összehangolásáért volt felelős a Karácsony Gergely vezette Városházán. A főpolgármester sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy vált, így Balogh Samu székébe Szentirmai Judit ült át végül. Arról vita volt, hogy Balogh maga mondott-e fel, vagy Karácsony számolta fel a közös munkát, de Balogh később úgy nyilatkozott, hogy ő lépett ki. Sokáig nem kellett a bizonytalanság szelét megéreznie, hiszen az éppen helyi minidiktatúrát kiépítő, amúgy a Kutyapárt frakciójában ülő polgármester, Baranyi Krisztina azonnal megkínálta egy zsíros állással. Balogh már a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (FEV IX. Zrt.) igazgatósági tagja. Érdekesség, hogy a céget az a Pataki Márton vezeti, aki korábban az MSZP óbudai képviselője volt, majd a pártból való kilépése után az Együtt egykori elnökségi tagja lett, aztán innen is dobbantott, és a Momentumba lépett át. 

Baranyi egy személyben döntött Balogh felvételéről

Mint megírtuk, Baranyi Krisztina demokráciáról beszél, de bírálói szerint minidiktatúrát épít Ferencvárosban. Bár korábban azt hangoztatta, hogy együttműködik majd a DK–MSZP és a Fidesz–KDNP ellenzékkel is, ehhez képest saját személyi kultuszt épít. A képviselők jogait korlátozta, míg a sajátját megnövelte, így a testület többi tagja gyakorlatilag nem tudja képviselni a rájuk szavazó ferencvárosiakat annak ellenére, hogy több voksot kaptak, mint maga Baranyi. Így a többi között a cégvezetőkről és közbeszerzésekről is a polgármester dönt egy személyben, amelyhez bírálói szerint az átláthatóságot sem biztosítja.  

Ferencváros: Baranyi kifizetőhelyet csinált az önkormányzatból

Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint Baranyi pozícióosztással erősítené magát a baloldalon ahelyett, hogy valódi szakembereket fizetne meg a kerületiek pénzéből Fotó: Metropol

Baranyi Krisztina polgármester még a 2019-es kampányban azt ígérte, hogy az önkormányzat nem lesz pártok kifizetőhelye. „Ehhez képest úgy tűnik, egyre több olyan eset derül ki, ami igenis ezt mutatja” – mondta a Metropolnak Gyurákovics Andrea.

Ez egy nettó pártkifizetőhely lett, miközben Baranyi Krisztina azt ígérte, hogy a vezetése alatt nem fordulhat elő ilyen. Nem azt látjuk! A mostani alakuló ülésen például az ellenzéki frakciók embereit sem engedte be annak a cégnek az igazgatótanácsába, amelynél az előző ciklusban több szabálytalanságot is feltártak a belső ellenőrzések, és amely a legtöbb »ejtőernyős« politikusnak biztosít fizetést. Bár a polgármester még nagyobb átláthatóságot hirdetett, ehhez képest korlátozta a képviselők jogát. Lehet, hogy nem véletlenül törekszik erre? Kíváncsian várjuk, vajon hány levitézlett ember érkezik még a két legnagyobb ferencvárosi céghez a közeljövőben

– hangsúlyozta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Díszes társaság kap pénzt Baranyitól

  • Borka-Szász Tamás: a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft.-nél tevékenykedik. Ő az a DK-s erzsébetvárosi politikus, aki erzsébetvárosi képviselői mandátumáról lemondani kényszerült, miután kiderült, az önkormányzat épületében, az ottani elektromos hálózaton nagy teljesítményű számítógépeket üzemeltetett bitcoinbányászat céljából. 
  • Gőz Gabriella: mielőtt Ferencvárosba menekült volna, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjeként felügyelte azt a bérbeadási eljárást, amely a kerület káptalanfüredi ingatlanát a Vitorlázó Gyermekekért Egyesületnek engedte át. Az ügy bíróságra került, de azt, hogy Gőz nyakába varrták-e a felelősséget, nem tudni, mindenesetre a Gyurcsány Ferenc egykori sajtósaként is ismert Gőz Gabriella Ferencváros vagyonkezelő cégénél, a FEV IX-nél talált menedékre. Annál az önkormányzati cégnél, amelyet ugye Pataki Márton vezet. A helyi Fidesz szerint Gőz tanácsadói szerződését éppúgy nem egyeztette Baranyi anno a baloldali frakciókkal, mint Borka-Szász szerepvállalását sem.
  • Ádám Zoltán:  a docens azt követően lett Baranyi tanácsadója, hogy kirúgták a Corvinusról. Ádám volt már közpolitikai tanácsadó, például a második Gyurcsány-kormány idején a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban. 
  • Derda Ádám: szintén a korrupciógyanúval vádolt, dékás Kiss László vezette Óbudáról „ejtőernyőzött” át Baranyiékhoz. Az álláshalmozó momentumos politikus egyébként a III. kerületben képviselő, Ferencvárosban pedig a vagyonkezelő cég szakmai titkára. Ez ugyan nem tiltott, de nem is bevett szokás. 
  • A korábban is említett Pataki Márton korábban az MSZP óbudai képviselője volt, majd pártot váltott és az Együtt egykori elnökségi tagja lett. Ez sem tartott sokáig, hiszen átigazolt a Momentumba. Úgy látszik, a rács mögött ülő Kiss László emberei jól érzik magukat Ferencvárosban is. Információink szerint itt még nem ér véget a lista, sőt, bővítés alatt áll.

Ismét egy Gyurcsány-fióka a Városházán

Miután Balogh Samu Baranyi Krisztinánál landolt, Karácsony Gergelynek új kabinetfőnököt kellett kijelölnie. A szerencsés neve nem teljesen ismeretlen, Szentirmai Judit 2019-ben került a városházára önkormányzati főtanácsadóként és közigazgatási szakreferensként. Korábban, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinációs szakállamtitkára volt.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás